Als een partij schadeplichtig is, kunt u een schadevergoeding eisen. Dit kan zonder procedure (als een wederpartij aansprakelijkheid erkent) en anders via een civiele procedure bij de rechtbank. U kunt dan bij de rechtbank een verzoek tot schadevergoeding indienen.
Alle mogelijke schade die u lijdt, zal vergoed moeten worden door de veroorzaker van het ongeluk. Iemand anders veroorzaakt het ongeluk en u zit met een hoop extra kosten. Niet alleen de kosten van de auto, fiets, kleren of bril.
Om de beroepsbeoefenaar aansprakelijk te kunnen stellen, dienen in principe drie elementen bewezen te worden: Een fout. Schade. Oorzakelijk verband tussen de fout en de schade.
De uiteindelijke schadevergoeding is pas te berekenen als u (zo goed als mogelijk) hersteld bent van uw letsel. Tot die tijd kunt u immers nog kosten maken die te herleiden zijn naar het ongeval. Bijvoorbeeld kosten voor fysiotherapiebehandelingen of misgelopen inkomsten doordat u (tijdelijk) niet kunt werken.
De hoogte van de morele schadevergoeding wordt namelijk berekend aan de hand van onder meer de volgende punten: De ernst van het ongeval: hoeveel impact heeft het ongeluk gehad op het slachtoffer. De ernst van het letsel: is het letsel van tijdelijke of blijvende aard. Zichtbare littekens en de invloed hiervan.
Bij conflicten waar bepaalde schade is ontstaan, wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende vormen schade: materiële schade, immateriële schade, gevolgschade, vertragingsschade en vervangingsschade.
Schadevergoeding wanprestatie
De schadevergoedingsplicht bij wanprestatie is ook gebaseerd op wetsartikel 6:74 BW. De schade die ontstaat door de wanprestatie moet vergoed worden. Tussen de wanprestatie en de schade moet een causaal verband bestaan. De schade moet het rechtstreekse gevolg zijn van de wanprestatie.
Tussen de schadeveroorzakende gebeurtenis en de schade moet een causaal verband bestaan. Dit houdt in dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen de schade en de gebeurtenis; alleen de schade veroorzaakt (direct of indirect) door de gebeurtenis komt voor vergoeding in aanmerking.
Is dat ook uw werkelijke schade? Misschien hebt u extra kosten gemaakt door bijvoorbeeld inkomensverlies of emotioneel leed. Voor dit soort schade is de Commissie Werkelijke Schade (CWS). Deze commissie is ingesteld door de staatssecretaris en onafhankelijk.
Hoeveel smartengeld u krijgt, is vooraf lastig te bepalen. De rechter kijkt naar uw totale situatie zoals uw leeftijd, hoe erg uw schade is en de invloed hiervan op uw leven. Ook kijkt de rechter hoeveel smartengeld anderen kregen in situaties die ongeveer hetzelfde zijn.
Stel uw schade vast
Verzamel zoveel mogelijk bewijs van uw schade. Verzamel ook bewijs van de hoogte van het bedrag. Denk aan bonnetjes, foto's en verklaringen van getuigen of artsen.
Bij verkeersongevallen geldt de hoofdregel dat de degene die schade claimt, zal moeten bewijzen dat de andere partij een of meer fouten heeft gemaakt of om een andere reden verplicht is om de schade te vergoeden. De bewijslast rust dus in principe op degene die schade gecompenseerd wil krijgen.
Materiële schade is schade die direct in geld is uit te drukken. U kunt denken aan medische kosten, kosten van huishoudelijke hulp, kledingschade, inkomensschade, schade aan uw auto of fiets, reiskosten, etc.
Nakoming of vervangende schadevergoeding vorderen
De wederpartij kan nakoming van de overeenkomst vorderen. Dit betekent dat de gemaakte afspraken alsnog moeten worden nagekomen. Er kan daarnaast ook nog een schadevergoeding voor de schade die is ontstaan door de wanprestatie worden gevorderd.
Verzuim. Een tekortkoming die aan een schuldenaar kan worden toegerekend verplicht tot schadevergoeding. Is de nakoming van de overeengekomen prestatie blijvend onmogelijk, dan ontstaat de verplichting om de schade te vergoeden direct en automatisch.
Smartengeld is de vergoeding die u krijgt voor de immateriële schade die heeft opgelopen na een ongeval. Het is dus een vorm van schadevergoeding. Dit is niet (direct) zichtbare schade of niet concreet in geld waardeerbare schade. Hierdoor is het ook moeilijk om een bedrag aan smartengeld vast te stellen.
Een schade-expert is een onafhankelijk iemand die ingeschakeld wordt bij een schade aan uw opstal, inboedel, inventaris goederen enz. De taak van de expert is om de omvang en oorzaak van de schade vast te stellen en het schade traject te begeleiden.
Met betrekking tot de aard van de schade is het de vraag of het gaat om een schade die geacht kan worden te behoren tot de kenmerkende gevolgen van de desbetreffende normschending of gebeurtenis.
De euro als morele schadevergoeding
In bepaalde gevallen wil het slachtoffer dat morele schade heeft geleden te kennen geven dat zijn schade niet in geld waardeerbaar is, of dat hij uit deze morele schade geen financieel voordeel wenst te halen. Het slachtoffer zal dan een euro morele schadevergoeding eisen.
De persoonlijke ongeschiktheid gaat over de gevolgen die niet economisch waardeerbaar zijn. Het gaat over de beperkingen die men ervaart, de pijnen die men heeft, het ongemak, de frustratie en de invloed op het sociaal leven. In de volksmond wordt dit dikwijls de “morele schade” genoemd.