Afval scheiden is goed voor het milieu: de materialen worden gerecycled en dat bespaart nieuwe grondstoffen en energie. Zo wordt afval zelf een waardevolle grondstof. PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) is een stroom die veel in het dagelijkse huishouden vrijkomt.
Bespaar CO2 en geld door afval te scheiden
Er hoeven bijvoorbeeld minder bomen gekapt te worden voor papier en we hoeven minder aardolie te winnen voor plastic. Recyclen kost vaak minder energie dan het winnen van grondstoffen voor nieuwe materialen en dat is beter voor het klimaat.
Waarom wordt het ene afval gescheiden ingezameld en het andere niet? Uitgangspunt bij gescheiden inzameling is dat er waardevolle materialen in het afval zitten die hergebruikt kunnen worden. Hierdoor zijn er minder nieuwe grondstoffen, energie en geld nodig om nieuwe materialen te maken.
Boetes. Voor het 'niet op de voorgeschreven manier aanbieden' van afval staat een boete van €90,-. Dat is bijvoorbeeld als je je afval niet goed scheidt.
Niet alleen om materialen te recyclen en energie en nieuwe grondstoffen te besparen, maar ook voor onze eigen portemonnee. Joustra legt uit: “Het recyclen van gescheiden afval kost minder energie dan het winnen van grondstoffen en maken van nieuwe materialen.
PMD wordt afgevoerd naar een erkend sorteercentrum waar het gescheiden wordt in verschillende fracties. Dit gebeurt deels manueel en deels machinaal. De blauwe zak wordt eerst losgetrokken en uitgesorteerd, nadien wordt het plastic van het metaal en de drankkartons gescheiden.
Sinds 1 juli is het Besluit gescheiden inzameling huishoudelijke afvalstoffen van kracht. Gemeenten zijn nu wettelijk verplicht om gft, papier, metaal, kunststof, glas en elektronische apparatuur gescheiden in te zamelen. Voor textiel en gevaarlijke afvalstoffen gaat deze verplichting in per 1 januari 2025.
90% van het verpakkingsglas (potjes en flessen) wordt gescheiden ingezameld. Vuurvast glas, ruiten, kristal en keramiek horen niet in de glasbak omdat ze een andere samenstelling hebben. Glas is oneindig te recyclen. Deksels en kurken mogen in de glasbak.
Plastic verpakkingen kun je in de meeste gemeenten apart inleveren, vaak samen met metalen verpakkingen (blikjes) en drinkpakken. De gemeente haalt het aan huis op, of je brengt het zelf naar een container in de buurt. Hier lees je wat er wel en niet in de zak of bak voor plastic verpakkingen mag.
Afval scheiden is goed voor het milieu: de materialen worden gerecycled en dat spaart nieuwe grondstoffen en energie. Afval wordt zo zelf een waardevolle grondstof. En hoewel we al behoorlijk goed zijn in afval scheiden, kan het nog een stuk beter. Ruim 80 procent van ons afval kunnen we gescheiden leveren.
Het scheiden van plastic afval doen we vanaf 1 januari 2021 alleen nog bij de afvalverwerker. Daar haalt een scheidingsinstallatie de plastic verpakkingen en drinkpakken uit het restafval. Dat is makkelijker voor u. En het zorgt uiteindelijk voor meer bruikbaar plastic.
Wanneer plastic gerecycled wordt, gaat de kwaliteit achteruit. Het wordt poreuzer, het valt sneller uiteen. Er ontstaan dus sneller kleine plastic deeltjes die in het milieu terechtkomen. Dit is gevaarlijk want deze kleine deeltjes komen overal in terecht.
Hoe meer afval er gescheiden wordt, hoe minder er verbrand hoeft te worden. Zo komen er steeds minder schadelijke stoffen in het milieu. Naast deze voordelen bespaart het scheiden van afval ook nog eens geld. Elke vuilniszak die naar de vuilstortplaats wordt gebracht kost de overheid negen cent.
Bij de productie van plastic komen schadelijke chemicaliën in de lucht terecht, waaronder CO2. Dit leidt tot opwarming van de aarde en is slecht voor de gezondheid. Ook het verbranden van plastic brengt schadelijke stoffen in de atmosfeer.
Zwerfafval op land en in water heeft negatieve gevolgen voor de leefbaarheid en het milieu: het verontreinigt de bodem en het water, trekt ongedierte aan en dieren eten het op of raken er in verstrikt.
Plastic dat onomkeerbaar hard wordt onder hitte, ook wel thermoharders of duroplasten genoemd, zijn moeilijker te recyclen omdat ze niet kunnen worden vervormd. Polyurethaan, dat vaak gebruikt wordt in schuim, verf en lijm, is zo'n soort plastic.
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.
Als je aluminiumfolie (ook wel 'zilverpapier' genoemd) wilt recyclen, dan kun je het folie het beste in de PMD-zak weggooien. PMD staat voor Plastic, Metalen verpakkingen en Drinkpakken, en aluminiumfolie valt natuurlijk in de tweede categorie.
Er mag geen piepschuimverpakkingsmateriaal, landbouwfolie, kunststof speelgoed, kunststof tuinmeubelen, metaal (anders dan verpakkingsmateriaal) en chemische verpakkingen waar restanten inzitten, bij het PMD.
Plakband is ander afval dan papier
Plakband en tape kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, maar meestal is dit afval geen papiersoort. Officieel mag dat dus niet in de papiercontainer.
Aluminiumfolie als verpakking gooi je weg bij de gescheiden inzameling van metalen verpakkingen. Aluminium wordt na verbranding deels uit de verbrandingsresten van het restafval gehaald en gerecycled, maar dunne delen zoals folie verbranden en die ben je dan dus kwijt.
In Nederland produceren we jaarlijks bijna 490 kilo afval per persoon. Rond de 60 procent daarvan leveren we gescheiden in.
Hebt u bedrijfsafvalstoffen die lijken op huishoudelijk afval? Dan kunt u uw bedrijfsafval laten ophalen door de gemeente. Of u kunt het afval naar het afvalbrengstation of de milieustraat brengen. U betaalt hiervoor een reinigingsrecht.
Het meeste afval komt eerst terecht in de overslaghal van ILvA. Daar wordt het overgeladen in grote vrachtwagens, die het naar de verwerkers brengen. Het grootste deel van je afval wordt gerecycleerd. Je restafval, wat je in de gele zak of in Oosterzele in de restcontainer gooit, gaat naar de verbrandingsoven.