Doperwten: basilicum, bieslook, bonenkruid, dille, kervel, majoraan, peterselie. Komkommer: basilicum, bieslook, dille, dragon, paprikapoeder.
Knapperige erwtjes gaan bijvoorbeeld perfect samen met zachte (gerookte) zalm of geven een fijne bite aan je risotto met champignons en spek. Je kunt zowel verse als diepvries erwten makkelijk door je rijst mengen en je kids daarmee 'stiekem' wat meer groente laten eten. Heerlijk met ham, mais en ananas!
Doe de doperwtjes in een keukenmachine met wat olie en citroensap en aromatische munt en basilicum. Lekker op een cracker, bij rauwkost of op je dagelijkse boterham. De volgende kruiden en specerijen pasen perfect bij doperwtjes: basilicum, peterselie en bonenkruid.
Zet mediterrane kruiden (zoals Salie, tijm, rozemarijn, hysop, bonenkruid, currykruid, citroenverbena, laurier, oregano, lavendel) niet samen met groene kruiden, de mediterrane kruiden hebben immers minder water nodig. Munt woekert en palmt heel je (kruiden)tuin in: zet ze daarom altijd apart, liefst in een pot.
Verse peterselieblaadjes kun je bijvoegen bij bijvoorbeeld vis en aardappels. Bij groenten als wortels, doperwten, sperziebonen en bloemkool past peterselie ook goed. Of gebruik het kruid bij rauwkost. Peterselie is bij stoofgerechten ook een goede toevoeging.
Erwten zijn super veelzijdig, maar ze passen bijzonder goed bij kruiden en specerijen zoals munt, olijfolie, tijm, rozemarijn, dille, curry en zwarte peper . Dit maakt ze perfect in stevige currygerechten en in lichtere zomersalades, geweldig voor de komende warmere maanden.
Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.
De kooktijd van doperwten is 5-10 minuten. Als de erwtjes te hard koken, springen ze open. Hele jonge en kleine erwtjes zijn soms in 5 minuten al gaar. Doperwten stomen duurt 5-8 minuten en smoren ook.
Planten die goed groeien met erwten
Erwten groeien goed met een aantal aromatische kruiden, waaronder koriander en munt . Bladgroenten, zoals sla en spinazie, zijn uitstekende tuinerwten, net als: Radijsjes. Komkommers.
Groenten op smaak brengen kan je met de meeste kruiden. Het aroma van de meeste kruiden is het sterkst als ze vers zijn en in het seizoen worden geplukt. Gedroogde kruiden en vooral specerijen smaken heerlijk in de winter. Vlees of vis kan je als smaakmaker bij je groenten en aardappelen serveren.
Rozemarijn, dragon, oregano, bernagie, bieslook, bonenkruid en tijm zijn heel bijenvriendelijke kruiden. Ook koriander, lavas, paardenbloem, citroenmelisse, munt, smalle weegbree en peterselie trekken de bestuivers aan.
Smaakvolle kruidenmix cajun
De pikante, volle smaak wordt bereikt met een aromatische mengsel. De volgende ingrediënten vormen samen het geheim achter cajun: zout, zwarte peper, witte peper, cayennepeper, paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, tijm, selderij, basilicum en oregano.
Samenvattend kunnen we stellen dat patiënten niet moeten proberen om geneesmiddelen met een smalle therapeutische breedte (digitalis, theofylline, lithium en warfarine) te mengen met kaliumverlagende kruiden (zoethout en aloë), kruidenstimulantia (ephedra, cafeïne, guarana, groene thee) en kruiden die de bloedplaatjesaggregatie remmen (ginkgo, bosbessenblad, gember, zilverkaars en ...
Bepaalde kruiden kun je beter niet bij elkaar zetten omdat ze onderling kruisen. Een voorbeeld daarvan is de combinatie dille-venkel. De plantjes die daaruit ontstaan hebben veel minder smaak dan dille of venkel los.
Bij inname via de mond: Citroenmelisse is waarschijnlijk veilig wanneer het wordt geconsumeerd in hoeveelheden die in voedingsmiddelen voorkomen. Citroenmelissesupplementen zijn mogelijk veilig wanneer ze worden gebruikt in een dosis van maximaal 500 mg per dag gedurende maximaal 6 maanden . Bijwerkingen zijn over het algemeen mild en kunnen bestaan uit een verhoogde eetlust, misselijkheid, duizeligheid en piepende ademhaling.
Doperwten: basilicum, bieslook, bonenkruid, dille, kervel, majoraan, peterselie.
Doperwten zijn een bron van voedingsstoffen en bevatten onder andere veel vezels, eiwitten en vitamine C. Door het hoge vezel- en eiwitgehalte kunnen doperwten helpen bij het gezond houden van je spijsvertering. Er zitten relatief weinig calorieën in doperwten.
In erwtensoep zit vaak laurier en selderijblad. Kruiden als peterselie en tijm zijn minder traditioneel, maar erg lekker.