Als je kind zich vaak verveelt, kun je samen een lijstje maken met activiteiten die je kind leuk vindt om te doen. Hang het lijstje op een zichtbare plek, zodat je kind hier iets van kan kiezen als het zich verveelt. Ga even samen bewegen om het gevoel van lusteloosheid af te schudden en weer energie te krijgen.
Het is heel normaal om je te vervelen." Uit onderzoek blijkt zelfs dat verveling goed voor je kan zijn. Ook al voelt dat vaak niet zo. "Verveling is een onprettige emotie. Je voelt je rusteloos en doelloos.
Onderzoek laat namelijk zien dat verveling juist heel goed voor ons is. En dan met name voor het brein, want dat krijgt in tijden van rust de kans om eindelijk weer eens aan zichzelf te werken. Je hersenen zijn namelijk bijna altijd voor jou aan het werk.
Bij hobby's kun je aan verschillende dingen denken. De een houdt van muziek maken, de ander van lezen. Enkele voorbeelden van hobby's van pubers zijn skateboarden, paardrijden, graffiti, streetrun, gamen en festivals bezoeken.
Verveling is goed voor je, maar wel in beperkte maten. Verveel je je erg veel, dan kan dat ervoor zorgen dat je gevaarlijke risico's neemt. Mensen met wat minder zelfcontrole grijpen dan gemakkelijk naar alcohol, drugs of grote hoeveelheden suiker.
Wat is vervelen? Psychologen beschouwen 'vervelen' als een emotie, vertelt Wijnand. “Het is een korte, maar zeer sterke emotie. Deze emotie kan opspelen bij een bepaalde activiteit of bij het gebrek eraan.
Probeer samen tot een oplossing te komen, eventueel met een mediator of advocaat erbij. Jij hebt in bijna alle gevallen recht op omgang met je kind! Lukt het niet om samen tot een oplossing te komen, bespreek dan jouw situatie met een advocaat en laat je goed adviseren.
Snel verveeld raken kan inderdaad aan de werking van het brein liggen, bijvoorbeeld als er sprake is van een tekort aan dopamine. Dopamine is de 'beloningsstof'. Wanneer we een prestatie verrichten, komt er dopamine vrij, wat ons een gelukzalig gevoel geeft. Hierdoor zijn we geneigd bepaalde handelingen te herhalen.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.