Bij een beenmergpunctie wordt een holle naald in een van de lange beenderen gebracht om wat beenmerg op te zuigen voor onderzoek. Een beenmergpunctie wordt vooral gebruikt voor de diagnose van een vloeibare kanker, zoals lymfomen en leukemie.
Als er een verdenking is op een verstoorde aanmaak van de bloedcellen, kan het nodig zijn het beenmerg te onderzoeken. Hiervoor wordt een kleine hoeveelheid beenmergcellen opgezogen, dit noemen we een beenmergpunctie. Soms wordt ook een dun pijpje beenmerg (bot) afgenomen, dit noemen we een beenmergbiopsie.
Bij een beenmergpunctie prikt de arts met een holle naald de beenmergholte aan om wat beenmerg (en soms ook botcilinder) op te zuigen voor onderzoek. Een beenmergpunctie wordt vooral uitgevoerd om bij bepaalde bloedziekten de aanmaak van de bloedcellen te bekijken.
Enkele speciale uitslagen van onderzoeken van het beenmerg kunnen meer dan drie weken duren. Bent u opgenomen in het ziekenhuis, dan vertelt uw arts u de uitslag zodra deze bekend is.
De symptomen van beenmergfalen hangen af van welke cellen uitvallen. Een laag aantal rode bloedcellen veroorzaakt vermoeidheid, bleek zien, kortademigheid en duizeligheid. Door een tekort aan witte bloedcellen is de afweer verminderd en kunnen er vaak en ernstige infecties optreden met koorts.
Multipel myeloom is kanker van de plasmacellen in het beenmerg. Door multipel myeloom zijn er te veel plasmacellen. Er zijn ook plasmacellen die niet hetzelfde zijn als gezonde plasmacellen. Plasmacellen maken antistoffen die het lichaam beschermen tegen bacteriën en virussen.
Bij multipel myeloom (de ziekte van Kahler) breiden kwaadaardige cellen zich ongeremd uit in het beenmerg, wat uiteindelijk leidt tot een tekort aan bloedcellen en botafbraak. De aandoening is momenteel niet te genezen en patiënten hebben een gemiddelde overleving van 4-7 jaar.
Multipel myeloom (ook de ziekte van Kahler genoemd) is een vorm van beenmergkanker die ontstaat doordat plasmacellen zich ongecontroleerd vermenigvuldigen in het beenmerg.
Er zijn verschillende soorten beenmergziekten, die hieronder apart beschreven worden: acute leukemie, chronische leukemie, multipel myeloom (de ziekte van Kahler) en de ziekte van Waldenström. Verwant hieraan zijn de kankers van het lymfestelsel: Hodgkin lymfoom en non-Hodgkin lymfoom.
Beenmergpunctie onder een “roesje”
Het slaapmiddel kan als bijwerking tijdelijk geheugenverlies geven, hierdoor kunt u zich delen van het onderzoek achteraf niet meer herinneren.
Soms is na de diagnose van lymfklierkanker een beenmergpunctie nodig. Hieruit blijkt of er kwaadaardige witte bloedcellen in het beenmerg zitten. Om de plaats van het lymfoom te bepalen, is soms extra onderzoek nodig met een MRI-scan.
De eerste symptomen (verschijnselen) van acute leukemie zijn vooral vermoeidheid en bloedarmoede. Ook kunt u vaker infecties hebben, blauwe plekken en slijmvliesbloedingen in mond en neus. Daarnaast ontstaan soms klachten als botpijnen, gezwollen tandvlees en klachten als gevolg van vergrote lymfklieren en milt.
Botpijn komt voor als er uitzaaiingen zijn in een van de botten van het skelet. Botpijn wordt vaak omschreven als een diepe, doffe pijn (zoals groeipijn) die je niet echt kunt 'aanraken'.
Multipel Myeloom – ziekte van Kahler (kanker van het beeenmerg) is verwant aan leukemie. Hierbij zijn het de plasmacellen die woekeren en daarmee de aanmaak van gezonde bloedcellen in het beenmerg hinderen.
De woekering van abnormale witte bloedcellen komt vooral tot uiting in: zwelling van de lever, de milt en de lymfeklieren. bot- of gewrichtspijn, zozeer zelfs dat het kind mank gaat lopen (dit is te wijten aan de woekering van leukemische cellen in het betrokken beenmerg)
Gemiddeld zijn vijf jaar na de diagnose ongeveer 40-50 procent van de mensen met AML onder de zestig jaar nog in leven. Ben je boven de zestig jaar als de diagnose wordt gesteld, daalt dat percentage tot 20 procent.
Botpijn door botkanker kan deze symptomen hebben
een pijn die komt en gaat in het aangetaste bot, aanhoudende pijn gedurende de nacht en in rust.
Waar vroeger een stukje weefsel van de tumor nodig was om de cellen te analyseren, kan men nu tumordeeltjes in het bloed zien. Daarom spreekt men van een vloeibare biopsie. De vloeibare biopsie detecteert rondzwervend gemuteerd DNA, dat wordt afgegeven in het bloed door kankercellen.
Multipel myeloom is kanker van het beenmerg. Beenmerg zit binnen in je botten, waar je bloedcellen gemaakt worden. Multipel myeloom heet ook wel de ziekte van Kahler.
Botkanker ontstaat vanuit het bot of kraakbeen. Jaarlijks krijgen ongeveer 175 mensen botkanker. Het kan op alle leeftijden voorkomen, ook bij kinderen. Er zijn verschillende soorten botkanker.