In een kleine vijver kun je goed watersla of kikkerbeet planten. Maar ook vijverplanten die vooral in de hoogte groeien zoals de Japanse holpijp. Bij een vijver met een diepte van minder dan 25 cm kun je uitsluitend klein blijvende moerasplanten of drijvende planten gebruiken.
Kleine vijver: deze vijversoort bevat minder dan 10.000 liter water. Plaats slechts enkele vissen in deze vijver, zoals goudwinde, bittervoorntje of shubunkin. Let op dat het er vooral niet te veel zijn want dan kan de vijver zichzelf niet in evenwicht houden vanwege een overschot aan uitwerpselen.
Als je geen pomp of filter hebt, raden we aan om 20 cm vis per 1000 liter (1 m3) water aan te houden. Kies dan ook niet te grote vissen, zoals shubunkin (10-20 cm), goudelrits (2-8 cm) of, de nu verboden vis, de zonnebaars (15 cm). Tip: als je het aantal vissen binnen de perken houdt, hoef je niet bij te voeren.
Wat de beplanting betreft, verschilt een minivijver niet zo veel van een grotere waterpartij. Er zijn drie soorten planten nodig: moeras- of oeverplanten, drijfplanten en zuurstofplanten. Alleen in een vijvertje van minder dan 30 cm diep zet je enkel moerasplanten.
In een mooie, natuurlijke vijver leven niet alleen kikkers, padden en salamanders.Maar ook libellen, waterkevers en wantsen houden wel van zo'n plasje water. Voor andere dieren is het een plek om te badderen en te drinken.
Als gemiddelde kun je aanhouden, dat je per kubieke meter vijverwater (1.000 liter) ongeveer 20 cm vis in de vijver kunt houden. Met een goede filterinstallatie, voldoende zuurstofplanten en goede waterwaarden kan je hier 25% bij optellen. Je komt dan dus op 25 cm vislengte per 1.000 liter vijverwater.
Kies een geschikte plek
De beste plek voor een vijver is een redelijk zonnig stukje tuin dat niet onder de bomen ligt. Waterplanten hebben zonlicht nodig, maar ook weer niet te veel: dat zorgt voor veel algengroei.
Een heldere vijver. Vijverplanten zijn belangrijk voor het helder houden van uw vijver. De groep die deze taak voornamelijk voor zijn rekening neemt, zijn de zuurstofplanten. Daarnaast zijn er moerasplanten, oeverplanten en de waterlelies.
Hoe groot en diep moet een mini vijver zijn? Een mini vijver hoeft niet groot te zijn, het ideale formaat voor een minivijver is 1 vierkante meter. De vijver moet in een bak gemaakt worden met een diepte tussen de 25 en 50 centimeter.
Vissen 'gewoon' in het kraanwater laten zwemmen is geen optie. Het water moet aan specifieke eisen voldoen willen de vissen er in kunnen overleven.
Een goede bodem brengt leven in je vijver
Voorzie op de bodem van je vijvertje een laag van 10 cm met 'substraat'. Dat kunnen lavakorrels, kiezelsteentjes, zand of grind zijn. Zo'n laag is ideaal voor goede bacteriën die het water mee zuiveren. Bovendien kunnen kleine waterdieren erin schuilen.
In een natuurvijver wordt geen pomp, filter, chemisch middel en – in ideale omstandigheden – ook geen folie gebruikt. De juiste hoeveelheid en een goede variatie (zuurstof)planten zorgt ervoor dat het zuurstofgehalte in het water hoog blijft, waardoor algen niet de overhand krijgen.
Buiten de goudvis kunnen ook Platy, Guppen, en Chinese Danio's in koudwater gehouden worden. Mocht u nog op zoek zijn naar een andere koudwater vis dan horen wij dit graag van u. Als u thuis komt laat u de vissen rustig overwennen in het aquarium.
Luchtpomp vijver voor meer zuurstof
Het meest effectief voeg je zuurstof toe met een luchtpomp vijver. Vijver beluchting plaats je buiten de vijver, de slang met luchtsteen plaats je in de vijver.
Bekende soorten zuurstofplanten, die veel in de vijver worden toegepast, zijn Waterpest, Glanzend fonteinkruid, Gedoornd hoornblad, Bronmos en Aarvederkruid.
Toch geldt er voor een koivijver een algemene vuistregel, namelijk dat iedere week 10% van het vijverwater ververst moet worden. Dit is een algemene vuistregel, dit betekent dat je er ook voor kunt kiezen om 15% te verversen, als je waterwaarden stabiel blijven en je koi's er goed op reageren.
Waterplanten houden de vijver helder, door alle aanwezige voedingsstoffen uit het water op te nemen. Er blijft dan niets achter voor algen. De belangrijkste 'helderhouders' zijn de zuurstofplanten. Deze planten groeien volledig onder water en halen al hun voedingsstoffen rechtstreeks uit het vijverwater.
Wanneer is de beste tijd om de vijver schoon te maken? In principe is het voldoende om twee keer per jaar de vijver een goede onderhoudsbeurt te geven. In het voorjaar en het najaar is een goede tijd.
Een gezonde vijver floreert tijdens de zomer.De waterplanten groeien en bloeien uitbundig en eventuele vissen zijn lekker actief. Helaas kunnen er dan ook problemen ontstaan, in de vorm van explosieve algengroei of bijvoorbeeld te weinig zuurstof in het water.
Het gebruik van grondwater kan op zich wel, maar er is een kans dat uw vijverwater bruin wordt doordat grondwater soms veel ijzer bevat. Ook verdient het sterk de aanbeveling om grondwater, met name in agrarische gebieden, eerst te testen op de aanwezigheid van fosfaten.
Vanaf oktober - november komt de vijver in rust. In de winterperiode kan de vijver het beste zoveel mogelijk met rust gelaten worden. Ook als de vijver bevroren is, kan het geen kwaad de ijslaag te laten zitten. Pas als de vijver langer dan een week dichtgevroren is, is het nodig een gat in het ijs te maken.