Meestal komt berg voor als je baby tussen de 6 en 8 weken oud is en berg kan aanhouden tot ongeveer 4 maanden na de geboorte. Over het algemeen verdwijnt berg vanzelf maar het is begrijpelijk als je het wil aanpakken.
Berg is een veelvoorkomende en onschuldige huidaandoening bij baby's. Een baby met berg heeft vettige, gele schilfers op zijn of haar hoofdhuid. Hoewel het een vorm van eczeem is, heeft je baby vaak helemaal geen last (jeuk of pijn) van berg. Berg verdwijnt vaak vanzelf voor de eerste verjaardag.
Binnen een jaar is het over. Was de haren van je baby elke dag met babyshampoo. Op een plak van schilfers kun je 's nachts olie doen. 's Ochtends zit de plak los en kun je hem er afhalen.
De dikke, gele schilfers kun je verwijderen door een bergzalf te gebruiken, na de behandeling de haren te wassen en de hoofdhuid in te smeren met een crème. Let wel: als er ook sprake is van onderliggend eczeem, dan kan de huid – na het verwijderen van berg – rood zijn.
Hoewel het er misschien wel zo uit ziet, is berg niet besmettelijk. Je omgeving hoeft dus niet bang te zijn dat ze het ook kunnen krijgen wanneer ze jullie baby wil knuffelen. Iedereen kan dus gewoon op kraambezoek blijven komen.
Ook kun je met babyolie en een zachte babyborstel de berg zachtjes verwijderen. Een andere tip is om het hoofdje in te smeren met olie, dit kort laten inweken en vervolgens heel voorzichtig met een zacht babyborsteltje de berg verwijderen. Je kunt babyolie gebruiken maar ook olijfolie en pure cocos olie is geschikt.
Maar wat smeer je? Wat kan helpen om de baby berg schilfers te verminderen, is het smeren van een zogeheten baby berg olie of baby berg zalf. Beide producten weken de schilfers los van de huid, waardoor je de berg schilfers (melkkorstjes) makkelijk uit de haren kamt.
Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen wanneer je kind berg heeft. Verwijder de schilfers. Je kunt de schilfers weghalen door de plekken regelmatig in te smeren met olie. Als je dit 's avonds doet, kun je de volgende ochtend met een fijn kammetje of borsteltje de schilfers uit het haar van je kind borstelen.
Wat tips: was het haar van je baby regelmatig met speciale babyshampoo en probeer losse schilfers te verwijderen met een zacht borsteltje. Korstjes kun je verzachten met een milde baby-olie. Natuurlijk weet de huisarts of desgewenst dermatoloog ook raad wanneer je baby veel last heeft van berg.
Ketoconazol doodt schimmel en gisten. Bij een jeukende uitslag op uw hoofdhuid (seborroïsch eczeem). De hoofdhuid wordt rood en er ontstaan gele, vettige schilfers. Was uw haar minimaal 2 keer per week met de shampoo.
“Berg” verwijst naar de aanwezigheid van ingedroogd vernix vet op het behaarde hoofd van de zuigeling, die in de eerste 4 levensweken wordt gezien. Dit komt veel voor. Bij oudere zuigelingen (tussen 1-9 maanden) treedt een dergelijke kosrtvorming op in het kader van het “juveniele seborrhoïsch eczeem”.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Tot welke leeftijd verschijnen melkkorstjes? Het is een veel voorkomende aandoening bij de allerkleinsten. Melkkorsten kunnen heel vroeg verschijnen, vanaf de eerste levensweken, en blijven enkele dagen tot enkele maanden aanwezig om volledig te verdwijnen op de leeftijd van twee of drie jaar zonder sporen na te laten.
Heeft je baby echt dikke plakken van schilfers op het hoofdje dan kun je de schilfers invetten met (baby)olie en dit laten weken. De volgende dag kun je de dikke plakken voorzichtig wegschrapen met bijvoorbeeld een kaart. In veel gevallen echter zal het echter gewoon weer terugkomen.
Witte plekjes in de mond van uw baby, meestal tegen de wangen, op de tong en het gehemelte. Soms: rode, ronde plekjes in de mond. Meestal heeft een baby met spruw nergens last van. Soms drinkt uw kind onrustig en laat vaak de tepel los.
Melkkorstjes. Dat zijn vette huidschilfers, vooral zichtbaar op het hoofdje en in de wenkbrauwen. Een verhoogde afscheiding van huidsmeer (talg) is heel normaal. Wrijf het hoofdje regelmatig in met amandelolie of babyolie.
De precieze oorzaak van berg is niet helemaal bekend. In de huid zitten talgkliertjes, die talg produceren. Talg is een vettige 'huidsmeer' die de huid soepel houdt. Het lijkt erop dat bij berg een overmatige productie van talg en de gist pityrosporon ovale een rol spelen.
Op uw hoofd en gezicht kunt u eczeem hebben met vette schilfers. De schilfers zitten vaak tussen de haren, wimpers, in de wenkbrauwen, naast de neus en achter en in de oren. Het komt door veel gistcellen op de huid. U kunt een crème, shampoo of lotion gebruiken die werkt tegen gisten.
Was je hoofd en haren niet te vaak met water en zeep. Droog je lichaam na een bad of douche steeds goed af. Was regelmatig en grondig je handen om een infectie te voorkomen. Gebruik huidolie om dikke korsten te verzachten en te verwijderen.
Bij hoofdroos is er sprake van een versnelde aanmaak en afstoting van de cellen van de hoofdhuid. Normaal gesproken duurt dit proces ongeveer drie weken. Bij hoofdroos gaat dit proces veel sneller. Bovendien is de productie van talg (huidvet) groter, waardoor de dode huidcellen aan elkaar klonteren.
Het precieze ontstaan van seborroïsch eczeem is niet helemaal duidelijk. Over het algemeen wordt aangenomen dat de natuurlijke aanwezige gist 'pityrosporum' een belangrijke rol speelt. Het seborroïsch eczeem ontstaat wanneer deze gist reageert met een ontstekingsreactie op de huid en daarmee schilfering veroorzaakt.
Een droge hoofdhuid moet eerst worden gekalmeerd, zodat het natuurlijke evenwicht van de hoofdhuid kan worden hersteld. Dat kun je doen door een milde, parfumvrije shampoo te gebruiken en eventueel ter aanvulling een kalmerende en verzorgende kuur te gebruiken. Zo verlicht je de jeuk en kalmeer je de hoofdhuid.
Hoe berg ontstaat is niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk is er sprake van een verhoogde activiteit van de talgklieren waardoor een overmaat aan talg-achtige substantie wordt uitgescheiden die er voor zorgt dat oude huidcellen niet worden afgestoten, maar aan elkaar blijven koeken.