Het is gebruikelijk op Tenerife om fooi te geven, het is niet verplicht maar het wordt wel gewaardeerd als beloning voor een goede service. Vaak voegt een restaurant al servicekosten aan de rekening toe, als dit nog niet toegevoegd is dan geeft men ongeveer 10% fooi.
Op Tenerife is het niet onbeleefd om geen fooi te geven, maar het wordt wel gezien als een normale vrijwillige beloning voor een goede service. Normaal is om in een bar of restaurant, afhankelijk van de rekening, ergens tussen de vijf en tien procent fooi achter te laten.
“Fooi geven is gebruikelijk in Spanje: het bedrag naar boven afronden, een paar eurocenten achterlaten of een fooi van 5-10% geven, alles is mogelijk. Locals geven fooi vooral wanneer ze tevreden zijn met het eten en de service.
In cafés en restaurants op de Canarische Eilanden is het normaal om ongeveer 10% fooi te geven. Ook taxichauffeurs verwachten een fooi van 10% van de ritprijs. In bijna alle winkeltjes kun je afdingen, behalve in supermarkten. Het prijsniveau op de Canarische eilanden is ongeveer gelijk met dat van Nederland.
Het is gebruikelijk om bedragen naar boven af te ronden. Staat er echter 'service non compris' op de bon? Dan is de fooi dus niét inbegrepen. 10 tot 15 procent is dan normaal.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau.
Parfum: Geen beperkingen als het voor persoonlijk gebruik is.
Je kunt op Tenerife dus belastingvrij winkelen en daardoor is bijvoorbeeld parfum en alcohol een stuk goedkoper op Tenerife. Doordat de belasting lager is, zijn de meeste producten op Tenerife ook goedkoper dan op het vasteland van Spanje.
Restaurants zijn van 13.00 tot 15.30-16.00 uur open voor de lunch en van 20.30 tot 23.00 uur voor het diner. In (massa)toeristische gebieden hanteren restaurants vaak een doorlopende keuken en kun je de hele dag door aanschuiven om te eten, maar vaak zijn dit niet de authentieke adresjes waar de locals graag komen.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Coperto is geen fooi
Het is een soort van bedieningsgeld dat extra bij de gasten in rekening wordt gebracht. Coperto is ook niet voor de bediener, maar voor het restaurant. Het staat ook gewoon op de rekening die je aan het eind krijgt.
Gemiddeld is het budget om in een restaurant te eten op Tenerife zo'n 37% goedkoper in vergelijking met Nederland.
Camera's, lenzen en elektronica. Op Tenerife barst het van de winkels waar camera's, laptops, lenzen, mobiele telefoons en andere elektronica aangeboden worden. Hoewel er op Tenerife heus wel goede plekken zijn om dit soort dure producten te kopen, zijn er op het eiland ook veel dubieuze winkeliers actief.
Deze medicijnen kunt u meestal zonder problemen meenemen. Let er wel op dat ze alleen voor eigen gebruik zijn. Als u tien doosjes paracetamol bij u heeft, wekt u natuurlijk de indruk dat u de medicatie meeneemt voor andere doeleinden.
Wat mag er mee als ruimbagage? Van security mag vrijwel alles mee in je ruimbagage, behalve als het op de lijst van gevaarlijke voorwerpen staat. Check daarom eerst deze lijst met verboden voorwerpen. Twijfel je of je een bepaald voorwerp in je ingecheckte koffer mag meenemen, neem dan contact met ons op.
Eilandbewoners eten doorgaans twee warme maaltijden per dag, de eerste rond twee uur. Tussendoor nuttigen ze vaak wel tapas; van gevulde aubergine met omelet tot ingelegde inktvis of krab. Hierdoor eten zij in de avond, zeker niet voor acht uur, hun tweede warme maaltijd.
Bier prijzen
Een halve liter bier op Tenerife kost ongeveer € 1-2, wat ideaal is voor mensen met een budget, maar die toch koud bier willen drinken op een zonnige dag zonder zich zorgen te hoeven maken over hun portemonnee.
De kleurcode van het reisadvies voor Spanje is groen.
Wat ook van invloed blijkt te zijn is gehurkt naast de tafel te zitten tijdens het opnemen van de bestelling. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een hogere fooi met 20% tot 25% stijgt wanneer je dit doet. Door naast de gast gehurkt de bestelling op te nemen praat je als het ware op ''hetzelfde niveau".
Volgens Lindner is het goed om de vuistregel aan te houden dat je 10 procent fooi geeft als het goed was. Maar in Nederland zegt Lindner dat je het ook prima kunt maken om geen fooi te geven. "Het is echt een extraatje", zegt hij.
Fooi geven is niet wettelijk vastgelegd
Hieruit blijkt dat 38 procent van de gasten altijd fooi geeft in de horeca en 42 procent regelmatig. De rekening afronden naar boven is de favoriete vorm van fooi geven: 41 procent van de gasten betaalt zo wat extra.