Voeg suiker toe: suiker vermindert de pittige smaak in je gerecht. Zo kun je ervoor kiezen om een schep suiker of wat honing aan je gerecht toe te voegen. Ook zijn er andere natuurlijke zoetmakers.
Uit het onderzoek blijkt dat appels, munt en sla het beste werken om de geur te neutraliseren. Ook citroensap zou een goed voedingsmiddel kunnen zijn om de vieze nasmaak te neutraliseren. Merk je dat je echt alleen last hebt van een vieze adem? Dan kun je het beste een beetje verse peterselie of spinazie eten.
Is je gerecht te zuur? Dit kun je toevoegen: Zoetmiddel: wortels aan een tomatensaus, rietsuiker, honing of agavesiroop. Zout: sojasaus, tamari (Japanse, glutenvrije sojasaus) of zout.
Gemakkelijk gember meten
Snijd dan eerst de geschatte hoeveelheid van de fijn. Meet het vervolgens af met een theelepel. Als je 1 tl. per persoon gebruikt, dan heeft het gerecht een lekkere gembersmaak, zonder te overheersen.
Dit ingrediënt past perfect bij koud winterweer. Verwarmend, smaakvol en verrassend lekker in zoete baksels. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Baskische cheesecake met geroosterde druiven of koekjes met verse gember?
Alleen wassen
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: door gember niet te schillen en in zijn geheel te eten, ga je voedselverspilling tegen. Wel is het verstandig om gember voor consumptie te wassen. Zo verwijder je eventueel vuil, stof en bacteriën.
Hoeveel gember mag je per dag
Per dag is het raadzaam om ongeveer twee a drie koppen gemberthee te drinken. Als je gember eet, dan is het ongeveer 1 cm van de gember per maaltijd per dag. Het verschilt wel per persoon, dus kijk even goed aan hoeveel je aankan.
Algemene bijwerkingen
Bij gebruik van gember, vooral in poedervorm, worden soms brandend maagzuur, maaglast, diarree en verhoogde menstruele bloeding gerapporteerd (1,2).
Waar kan ik gember mee combineren? Zowel verse gember als gemberpoeder zijn goed te gebruiken samen met andere kruiden en specerijen als kaneel, kruidnagel, peper en kerrie. Je kunt het in warme gerechten ook combineren met kurkuma, kardemom en galangawortel (laos).
Gember biedt een bom van gezonde eigenschappen. Het bevat vezels en diverse vitamines en mineralen die je lichaam beschermen tegen ontstekingen. Het helpt tegen misselijkheid en menstruatiekrampen en het bevordert de opname van voedingsstoffen terwijl het anderzijds je insulinegehalte helpt te reguleren.
Als je per ongeluk een beetje uitgeschoten bent met de sambal of chilipeper zorgt een scheutje citroensap ervoor dat het wat minder pittig wordt. In plaats van een scheutje citroensap kun je ook een schepje suiker toevoegen als je je gerecht wat te pittig hebt gekruid.
In de keuken komen veel verschillende zuren voor, zoals citroensap, azijn, tomatenpuree, bijna alle fruitsoorten, wijn. Alleen eiwitten en baksoda zijn basen.
Een schepje suiker of wat honing doet wonderen en vermindert de pittigheid. Voeg niet teveel zoetstoffen toe, hiermee kan je het gerecht ook verpesten. Dus beetje bij beetje tot de smaak naar jouw wens is. Een zuurtje in de vorm van citroen of een azijn kan pittig eten zachter maken.
Een vers appeltje eten als toetje helpt bij het afbreken van het knoflookgas. Dat betekent minder knoflookgeur en dat is wat we willen! Druppel wat druppeltjes citroensap in een glas water, voor tijdens of vlak na het eten. Een kopje muntthee drinken na het eten helpt beter dan pepermunt of kauwgom.
de nasmaak zelfst. naamw. (m.) Uitspraak: [ˈnasmak] smaak die je nog proeft nadat je iets al hebt doorgeslikt Voorbeeld: `een drankje met een vieze nasmaak`een vieze nasmaak in je mond krijgen van (een vervelende gebeurtenis) (achteraf een vervelend gevo...
Andere smaak toevoegen
Door een andere sterke smaak toe te voegen kun je de zoute smaak neutraliseren. Denk aan suiker, citroensap of azijn. Zoet en zuur leiden de aandacht af.
Gember stimuleert je spijsvertering
Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen, en neemt een opgeblazen gevoel af. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen.
Gember bevat een chemische stof die 'gingerol' heet. Gingerol prikkelt onze smaakpapillen een beetje zoals peper dat ook doet.
Je lichaam zal overgaan op vetverbranding voor energie. Daarom is het dus zo belangrijk dat gember een goede invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. Door gember te consumeren zal je bloedsuikerspiegel zakken en dit bevordert het afvallen!
Gember-, citroen- en honingthee met een snufje kaneel wordt vaak gebruikt om verkoudheid en sinusitis tegen te gaan. Al deze kruiden bevatten krachtige ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen je weerstand een krachtige boost geven. Ze hebben echter veel meer geneeskrachtige voordelen.
nadelen teveel gember. Overmatig gebruik kan leiden tot problemen met darmen en/of maag. Dan is gemberthee gevaarlijk. Verder kun je, alleen bij een overdosis hartkloppingen krijgen, duizelig, slaperig of verward worden.
Zit boordevol vitamine C, wat goed is voor je huid. Is rijk aan antioxidanten en geeft je immuunsysteem een natuurlijke boost. Het bevordert het afvallen als je dagelijks 1 tot 2 citroenen gebruikt. Helpt de lever en nieren op te starten en is ook een natuurlijk hulpmiddel om de spijsvertering te stimuleren.
De schil van gember is bruin en droog, maar in feite is hij perfect te eten. Koop je een gemberknol in de supermarkt, dan volstaat het om de schil goed af te spoelen. Je kan eventueel ook een spons gebruiken. Hoe ouder de gember, hoe taaier en droger de schil.
Gember werkt vochtafdrijvend en koortswerend. Bovendien helpt gember bij verkoudheid en hoest. Gember bevat veel magnesium en fosfor.
Ben je gezond dan zul je er bij 2 a 3 koppen geen last van hebben. Maar als je al problemen met je bloed hebt of je gebruikt medicijnen of pijnstillers die je bloed kunnen verdunnen, dan kan het zelfs gevaarlijk worden om gemberthee te drinken.