Kijken we naar rosé en roodgoud, dan wordt er in verhouding meer koper toegevoegd dan zilver. Hierdoor ontstaat de rode kleur. Roodgoud is doorgaans niet duurder dan geelgoud. Meestal zijn deze goudsoorten even duur.
Waarde rose goud
Ondanks het feit dat rosé goud qua uiterlijk verschilt van traditioneel goud, zijn beide soorten goud evenveel waard. Rosé goud bevat namelijk evenveel puur goud als het 'normale' gele goud. Als u rosé goud in de winkel koopt, kan het product iets duurder zijn dan de geelgouden variant.
De legering wordt dus zodanig aangepast dat het een andere uitstraling krijgt. Ook bij roségoud bestaat het sieraad nog steeds uit 58,5% goud maar wordt er meer koper toegevoegd waardoor het de herkenbare rosé kleur krijgt. Deze 3 soorten goud kunnen natuurlijk ook met elkaar gecombineerd worden.
14 karaat goud is gemaakt van 58,5% goud en bestaat voor de rest uit een combinatie van zilver en koper. Dit is het goud dat u kent; het 'geelgoud'. In geelgoud is meer zilver dan koper toegevoegd, waardoor het oranjeachtige donkergeel van 24-karaats goud een lichtgele kleur krijgt.
Helaas is dit niet mogelijk. Beide legeringen worden in Nederland veelal op 14 krt (karaat) geleverd. Als je er vervolgens een andere kleur goud van wilt maken, zal je andere metalen moeten toevoegen waardoor je onder het gehalte van 14 karaat gaat komen. En dan mogen wij het in Nederland geen goud meer noemen.
Kijken we naar rosé en roodgoud, dan wordt er in verhouding meer koper toegevoegd dan zilver. Hierdoor ontstaat de rode kleur. Roodgoud is doorgaans niet duurder dan geelgoud. Meestal zijn deze goudsoorten even duur.
Witgoud heeft precies dezelfde waarde als gewoon goud, Als u witgouden voorwerpen in de winkel koopt, zijn deze meestal net iets duurder dan de traditionele gouden voorwerpen met de gele kleur, maar deze prijsverhoging heeft te maken met de extra arbeid die verricht moet worden om het witgoud de witte kleur te geven.
Er zit zwavel in de lucht, waardoor het metaal op je Rose-goud snel dof en geoxideerd wordt. Als je jouw Rose-goud schoonmaakt met een polijstmiddel, worden jouw sieraden beïnvloed. Je moet ook regelmatig je Rose-goud schoonmaken omdat de combinatie van zowel oxiden als sulfiden blijft terugkeren.
Geelgoud is een goudlegering waaraan meer zilver dan koper is toegevoegd. Door de witte kleur van zilver verkleurt het oranjeachtige donkergeel van 24-karaats goud naar lichtgeel. Hierdoor ontstaat 14 karaat geelgoud.
In het geval van roségoud wordt het goud gemengd met zilver en koper. De verhouding blijft nog steeds zo dat het goud 14 karaat goud is. Het koper in deze samenstelling zorgt voor de rode kleur. Naast het veranderen van de kleur hebben deze samenstelling ook als voordeel dat ze slijtvaster zijn dan 21 karaat goud.
Hoe meer goud er in een sieraad verwerkt zit, hoe duurder het sieraad is. Over het algemeen is een sieraad van 8 karaat goedkoper dan een sieraad van 14 karaat. In sommige gevallen heeft het gehalte van het goud weinig invloed op de prijs.
Ongeveer 16.100 dollar of ruim 13.200 euro: zoveel moet je vandaag op tafel leggen om 1 ounce (zowat 30 gram) rodium te kopen, meer dan het dubbele van de prijs begin 2020. Daarmee is het momenteel het duurste edelmetaal ter wereld, veel duurder dan goud, palladium en platina.
Bij goud kopen in Turkije, zoals met gouden sieraden, kan u een stuk voordeliger uitkomen. De arbeids-en vervoerskosten liggen immers een stuk lager dan in Nederland. Over het algemeen wordt er veel geelkoper met goud gemengd in plaats van met brons of koper, waardoor een gouden sieraad wat geler oogt.
De afgelopen periode (2020-2021) is de goudprijs allesbehalve stabiel gebleven. Juist in onrustige tijden profiteert goud als 'stabiele' factor. Een steeds groter publiek begint meer vertrouwen te stellen in goud, in plaats van de US dollar. De goudprijs verwachting 2022 is allebehalve zeker.
Een witgouden sieraad kan in aanschaf wel duurder zijn, omdat het meer handelingen vergt om het te maken en ook wegens de relatief hoge prijs (wisselkoers) van het gebruikte palladium. Dat, in tegenstelling tot het in rood en geelgoud gebruikte koper en zilver, dat veel goedkoper is dan palladium.
Hoe kan Lucardi zo goedkoop zijn? Lucardi is de grootste juweliersketen van Nederland en heeft naast de winkels in Nederland, België en Duitsland ook een webshop. Hierdoor kunnen de sieraden en horloges in grote hoeveelheden worden ingekocht voor een lagere prijs en dus ook weer voor een scherpe prijs verkocht worden.
Gouden sieraden kunnen door vuil en beschadigingen na verloop van tijd hun glans verliezen. Soms ontstaat er een zwart laagje op het goud. Dit zwarte laagje ontstaat door zwavel uit de lucht. Goud is een kostbaar metaal, wees extra voorzichtig bij het schoonmaken van uw sieraden.
Doe je sieraden pas om als je je parfum, make-up en andere verzorgingsproducten al op hebt gedaan. Doe je sieraden als je gaat slapen af, zo komt het sieraad niet onnodig in contact met de zuurgraad van je huid. Douche of zwem niet met je sieraden om.
Goudchemie. Goud staat bekend als een inert edelmetaal dat weinig reactiviteit vertoont; het reageert bijvoorbeeld niet met zuurstof.
De waarde van uw gouden sieraden
Wanneer u kiest voor een ingewikkeld sieraad van 14 karaat goud, kan deze duurder zijn dan een sieraad van 18 karaat goud dat makkelijker gemaakt kan worden. Ook is de kwaliteit van een sieraad niet altijd beter wanneer het meer goud bevat.
Daarom is het aan te raden om je sieraden af te doen wanneer je in contact komt met deze producten, bijvoorbeeld tijdens het werk, sporten, schoonmaken en bij het zwemmen. Ook raden we je af om je sieraden te dragen tijdens het slapen en douchen. Voorkomen is beter dan genezen!
Sleep je gouden voorwerp over een keramieken bord (of ander voorwerp) zonder een glazuurlaag erop. Als het voorwerp een zwarte streep achterlaat heb je waarschijnlijk te maken met nepgoud, maar als het voorwerp een gouden streep achterlaat heb je waarschijnlijk te maken met echt goud.
14 karaat goud in een trouwring bijvoorbeeld is 58,333% goud en de rest is een ander metaal zoals koper en zilver. Een trouwring weegt ongeveer 3 gram. De waarde van het goud is dan 3 gram x 58,333% van 31 euro per gram minus de kosten van het smelten. Gemiddeld komt een trouwring dan op € 45.