Wat kun je zaaien in augustus? Je kunt heerlijke gewassen zoals radijsjes, spinazie en sla nog volop zaaien. Verder kun je in augustus ook beginnen met zaaien voor het aankomende jaar. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan snijbiet, kolen en lente-uitjes.
Zaaien in september
Bladgroenten zoals spinazie, boerenkool, bladchichorei, kropsla en veldsla kunnen nu nog gezaaid worden. Verder gaat de laatste zaaimaand in voor radijs, rucola, tuinkers en snijsla.
Je kunt nog steeds een aantal gewassen zaaien in de lege bedden in de moestuin. Denk bijvoorbeeld aan rapen, radijzen, wortelen, andijvie, pluksla, postelein, paksoi, Chinese kool, spinazie, rucola en tuinkers. Tussen eind juli en begin augustus kun je nog een laatste ronde klein duimpjessla zaaien.
Zaaien in augustus
Je kunt deze maand al beginnen met zaaien voor het aankomende jaar. Denk hierbij aan gewassen zoals snijbiet, kolen en lente-uitjes. Ook gewassen zoals radijsjes, spinazie en sla kun je deze maand nog zaaien. Verbeter de vruchtbaarheid van de grond door mosterd te zaaien in de lege vakken.
Wanneer zaai ik sperziebonen? Je kunt stamsperzieboontjes van eind april tot eind juli voorzaaien. En je kunt ze vervolgens half juli tot eind augustus oogsten, afhankelijk van het moment van zaaien, het gekozen ras en het weer.
Spinazie kan in volle grond worden gezaaid vanaf maart – soms al vanaf half februari – tot en met juni, dit geldt voor de zomerspinazie. Het zaaien van spinazie kan in rijen die 30 cm uit elkaar staan. Je kunt ook weer zaaien van eind augustus tot september, maar doe dit wel op een zonnige plek.
De beste tijd om knoflook te planten is vanaf september tot half november of na de eerste nachtvorst. Rond deze tijd heb je vast wel wat ruimte in je bakken. Veel groentes zijn al geoogst en er is niet veel meer wat je kunt zaaien en planten.
Herfstasters bloeien van de nazomer tot in de herfst en geven dan nog veel kleur aan de tuin. Asters lokken vlinders en bijen. Asters spelen de hoofdrol in nazomer- en herfstborders dankzij een overvloed aan bloemen in heldere kleuren, én een lange bloeiperiode.
De soorten die ik voor in deze kas heb (voor)gezaaid zijn bietjes en knolvenkel (die laatste is wel de grootste gok), weeuwenteelt bloemkool (Snowball A), spitskool, savooikool, tatsoi, paksoi, baby choy, wintersla (zoals Frisby en Hivert de Tremont), winterandijvie, palmkool en boerenkool.
Scherpzaad spinazie zaai je tussen half februari en half april, en je kunt het ook in september zaaien. Ze geeft planten die snel groeien, goed tegen kou kunnen maar snel doorschieten en bloeien in de warme zomermaanden.
Knoflook kun je niet zaaien, knoflook moet je poten. De beste tijd om knoflooktenen buiten in de volle grond te poten, is het najaar. Je kunt dus knoflook planten van half september tot half november. Hoe eerder gepoot, hoe eerder je kunt oogsten.
Voor zaadwinning (om mosterd van te maken) in april zaaien, de oogst is dan in september. Bij zaaien in maart tot en met augustus: maai de planten voordat deze zaad aanmaakt. Bij zaaien in september zal de plant normaal gesproken geen zaad meer kunnen aanmaken. In de winter vriest gele mosterd dood.
Winterprei moet een strenge vorst goed kunnen doorstaan. Het blad is donkerder van kleur; donker-grijsgroen tot blauwgroen. De schacht is vaak wat dikker en korter, en de zaadvaste winterrassen zijn gevoeliger voor knobbelvorming dan herfstprei rassen. Tot slot is winterprei is meestal minder productief dan herfstprei.
Deze groenten vind je deze maand volop in de winkelrekken: artisjok, aubergine, augurk, bloemkool, boontjes, broccoli, broccolini, champignons, Chinese kool, courgette, erwtjes, friseline, komkommer, koolrabi, krulandijvie, paksoi, paprika, prei, rabarber, radijsjes, selder, sla, spinazie, tomaten, venkel, tuinkers en ...
Wortel- & knolgewassen
Rechtstreeks zaaien: Meiraap, Rammenas, Radijs en Wortelpeterselie.