De wet die bescherming biedt aan kunstenaars, in de breedste zin van het woord, en die voorschrijft wat je wel en niet mag doen met werk van een ander. Schending van deze wet kan hoge boetes opleveren, en bovendien een hoop stress en gedoe.
Naast een geldboete van maximaal € 87.000,- kan de rechter een gevangenisstraf opleggen van ten hoogste vier jaar. De opsporingsdienst voor inbreuk op Auteursrechten valt onder de FIOD-ECD. Strafrechtelijke vervolging kan worden ingesteld na aangifte van de auteursrechtinbreuk.
Toestemming vragen
Je kunt je werk bijvoorbeeld een duidelijke licentie, toestemming, meegeven. Zo kun je bezoekers verzoeken eerst contact met jou op te nemen wanneer ze gebruik willen maken van een foto. Zorg er ook voor dat je tekst makkelijk op je site te vinden is. Zo blijft het auteursrecht in jouw handen.
Het auteursrecht is het recht van een schrijver, wetenschapper of kunstenaar op het publiceren van zijn werk. Een andere naam voor auteursrecht is copyright. Een auteur kan bepalen wat er met zijn of haar werk gebeurt. Dat betekent dat voor elke vorm van verspreiding toestemming vereist is van de auteur.
Het auteursrecht biedt iedereen die werken creëert auteursrechtelijke bescherming. Dit betekent dat de maker van zo'n werk, ook wel auteur genoemd, als enige mag beslissen over de exploitatie van de werken die hij heeft gecreëerd. Daarnaast worden deze werken beschermd tegen misbruik door anderen.
Auteursrecht (copyright) kan wel degelijk worden overgedragen. Juridisch is het een 'vermogensrecht', een niet-stoffelijk recht, en dat is overdraagbaar. Wel is voor overdracht een door beide partijen ondertekend schriftelijk stuk vereist waarin specifiek staat welke rechten en op welke objecten worden overgedragen.
Iedereen mag ook een werk in een bepaalde stijl of trend maken. Maar om een originele creatie, of elementen daaruit, van iemand anders te gebruiken of te kopiëren heb je toestemming nodig. Feiten worden niet door het auteursrecht beschermd.
De billijke vergoeding is een vergoeding die de gebruiker verschuldigd is aan de beheersvennootschappen die de uitvoerende kunstenaars (zanger, gitarist, …) en de producenten (muziekproducenten) vertegenwoordigen.
Algemene regel
Het auteursrecht geldt tot 70 jaar na de dood van de auteur. Na afloop van deze termijn komen de werken in het publiek domein en kunnen ze worden geëxploiteerd zonder toestemming van de houders van het auteursrecht.
Er is helaas geen register van foto's. Niets waardoor je definitief kunt weten of er auteursrecht op rust of niet. Het auteursrecht duurt tot 70 jaar na het overlijden van de maker of als een rechtspersoon de auteursrechthebbende is tot 70 jaar na eerste openbaarmaking.
U kunt uw idee of creatie laten vastleggen in het i-DEPOT. Dat kan ook bij een notaris. Deze legt uw idee vast en maakt een akte op. Daarmee heeft u een officieel bewijsmiddel waarmee u later kunt bewijzen op welke datum u uw idee of creatie al had.
Het auteursrecht beschermt de originele creaties van de geest: beeldhouwwerken, literaire en wetenschappelijke teksten, scenario's, schilderijen, foto's, filmwerken, voordrachten, choreografieën, maar ook alledaagse voorwerpen, zoals een bril of het motief van een tapijt.
Licentievergoeding / royalty
De licentievergoeding kan een eenmalig bedrag zijn of kan periodiek door de licentiegever aan de licentienemer in rekening worden gebracht. Een licentie kan ook kosteloos worden verleend. De licentievergoeding kan afhankelijk zijn van verkoopresultaten.
Als je zelf foto's, afbeeldingen of teksten maakt, krijg je hiervoor automatisch auteursrecht, ook wel copyright genoemd. In de Auteurswet staat dat alleen de maker zijn werken mag publiceren en vermenigvuldigen. Staat een foto of tekst van jou op internet, dan heb jij nog steeds auteursrecht op jouw werk.
Om auteursrechtelijke bescherming te genieten, moet het werk voldoen aan twee voorwaarden: Vooreerst zal het auteursrecht enkel bescherming bieden aan concrete uitdrukkingswijzen. Ideeën worden niet beschermd (meer hierover in Welke werken worden niet beschermd door het auteursrecht?).
Het auteursrecht ontstaat vanaf het moment dat u het werk heeft gemaakt. U hoeft auteursrecht nergens aan te vragen of te registreren. Het kost u niets en is internationaal geldig. Het auteursrecht is geregeld in de Auteurswet .
Het auteursrecht is het recht van de maker van een werk. Dat gaat dus over het recht op de creativiteit. Het portretrecht is het recht van de persoon die herkenbaar in een video of op een foto te zien is.
Schilderijen, foto's, tekeningen, literatuur, film, muziek, maar ook webpagina's, design van meubelen, syllabi, choreografieën en computerprogramma's… zijn werken die in aanmerking komen voor auteursrechtelijke bescherming.
Het netto inkomen uit auteursrecht wordt belast aan 15% roerende voorheffing. Concreet wil dat zeggen dat als je per jaar voor 10.000 euro inkomsten uit auteursrechten hebt, je slechts 750 euro belasting (of 7,5%) op die som betaalt**.
Boete. Je moet op minstens vijf werkdagen voor je activiteit je aangifte doen. Als je voor je fuif of een ander 'tijdelijke activiteit' geen aangifte doet, betaal je een boete van 15 procent op het verschuldigde bedrag, met een minimum van 99,16 euro.
Waarop kun je auteursrecht hebben? Het auteursrecht rust op elk werk van letterkunde, wetenschap of kunst. Denk daarbij aan boeken, foto's, toneelstukken, muziekwerken, beeldhouwwerken, films maar ook software kan een werk zijn en dus auteursrechtelijke bescherming genieten.
Maker naar auteursrechthebbende
de maker heeft het auteursrecht overgedragen; het auteursrecht is overgegaan op de erfgenamen; niet de fysieke maker, maar de fictieve maker (opdrachtgever, werk-gever of rechtspersoon) is de auteursrechthebbende.
Redelijk gebruik is een juridisch beginsel dat stelt dat je auteursrechtelijk beschermd materiaal onder bepaalde omstandigheden mag hergebruiken zonder dat je daarvoor de auteursrechteigenaar om toestemming vraagt.