Sociaal werkers zorgen voor draagvlakbevordering bij bewoners door bijvoorbeeld gezinsbegeleiding, taallessen en het wegwijs maken van vluchtelingen in de Nederlandse samen- leving.
Maatschappelijk begeleiders ondersteunen vluchtelingen bij regelwerk op het gebied van wonen, zorg, werk, inkomen, verzekeringen, onderwijs en overige basisvoorzieningen. Daarmaast richten we ons op kennismaking met de lokale samenleving.
Denk bijvoorbeeld aan het het afsluiten van verzekeringen, het zoeken van artsen, tandartsen en scholen voor de kinderen. Maar de begeleiding gaat verder dan praktische zaken alleen. Samen met de maatschappelijk begeleider vindt de vluchteling de weg in zijn nieuwe woonplaats en in de Nederlandse samenleving.
Opvang en bescherming van mensen op de vlucht
Onze belangrijkste taak is het beschermen van mensen op de vlucht. Door mensen op de vlucht op te vangen en te registreren, kunnen we goed in kaart brengen hoeveel vluchtelingen er zijn en welke hulp zij nodig hebben.
Wat hebben vluchtelingen nodig? Vluchtelingen hebben vooral behoefte aan veiligheid.Daarnaast moeten ze worden voorzien in primaire levensbehoeften zoals voedsel, water, onderdak en medische zorg. Wanneer dat op orde is, hebben mensen perspectief nodig.
Vluchtelingen kunnen zowel in hun land van herkomst als tijdens hun vlucht slachtoffer worden van mensenhandel, bedreiging of fysieke mishandeling. Vaak maken deze ervaringen deel uit van een reeks aan moeilijke en traumatische gebeurtenissen en omstandigheden.
Voor hulp aan de bevolking van Oekraïne kun je rekeningnummer NL02 INGB 0000 0051 25 gebruiken onder vermelding van "Oekraïne. Wij zijn gevestigd te Den Haag. Het Nederlandse Rode Kruis is een ANBI-instelling.
Op 24 februari heeft Stichting Vluchteling haar gironummer (Giro 999) opengesteld voor onze hulp aan de Oekrainers. Alle donaties die zijn gedaan tussen 24 en 27 februari, gaan onder andere naar twee noodhulpprojecten voor Oekraiense vluchtelingen in Polen.
Als sociaal werker Maatschappelijke Ondersteuning versterk je de eigen kracht van een persoon en diens omgeving om gezamenlijk oplossingen voor hun vragen te vinden. Je motiveert, informeert, adviseert en ondersteunt mensen om vaardigheden te ontwikkelen, keuzes te maken en het eigen netwerk in te zetten.
Als sociaal werker ondersteun je mensen bij het oplossen van verschillende problemen.Van huurschuld tot werkloosheid, van opvoedings- tot relatieproblemen.
Als sociaal werker zorg je ervoor dat mensen prettig kunnen leven in hun sociale omgeving zoals het gezin en de buurt, en dat iedereen kan meedoen in de samenleving. Met een goed gesprek of een activiteit richten sociaal werkers zich op buurtgevoel, verbinding met anderen, meedoen, ontstressen en normaliseren.
Grofweg kun je zeggen dat een sociaal werker zich bezighoudt met het bevorderen van het welzijn en de sociale participatie van mensen, groepen mensen en gemeenschappen, terwijl een maatschappelijk werker zich richt op het bieden van hulp en ondersteuning aan individuen en mensen in moeilijke situaties.
Door gemeenten de wettelijke taak te geven locaties te leveren voor asielopvang, worden zij medeverantwoordelijk. Zo moet er stabielere asielopvang komen. Het COA blijft verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van asielzoekers.
VluchtelingenWerk verzorgt in de eerste maanden de coaching vestiging. Vluchtelingen worden in een traject van drie tot zes maanden door een coach ondersteund bij het regelen van basiszaken in een gemeente. Daarna begeleiden we richting zelfredzaamheid.
Oorzaak crisis Ter Apel: tekort opvangplekken in hele land
Er zijn niet voldoende woningen in Nederland, waardoor statushouders langer in een azc verblijven. Ook duurt de behandeling van een asielaanvraag langer, doordat de IND niet over genoeg medewerkers beschikt om alle aanvragen snel af te handelen.
Een vreemdeling die in Nederland asiel aanvraagt, moet zich melden bij het aanmeldcentrum (AC) van de IND in Ter Apel. Daar zit de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM). De AVIM registreert de persoonlijke gegevens, zoals naam, geboortedatum en nationaliteit.
Als je aankomt bij de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) in Ter Apel meld je je bij het loket van de IND. Een medewerker van de IND registreert je persoonsgegevens. Zoals je nationaliteit, identiteit en herkomst. Dit is een voorregistratie en nog geen officiële asielaanvraag.
Oekraïense vluchtelingen die op dit moment de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben, hebben over het algemeen geen recht op AOW. Zij krijgen leefgeld uitgekeerd door de gemeente. Het is voor Oekraïense vluchtelingen wel mogelijk om AOW op te bouwen.
Inwoners van het land: Oekraïner
Een mannelijke inwoner van Oekraïne heet een Oekraïner. Een vrouwelijke inwoner heet een Oekraïense (met een e na de i).
Onder invloed van onder andere oorlogs- en geweldservaringen lopen vluchtelingen een hoger risico op psychische klachten (stress, slaapproblemen) of psychische stoornissen (angststoornissen, depressie en PTSS ) dan gemiddeld in Nederland; ongeveer 13-25% van de vluchtelingen krijgt te maken met PTSS en/of depressie.
Het kan zich cognitief, motorisch en sociaal niet goed ontwikkelen. Kinderen die niet naar school gaan, voelen zich verloren en missen aansluiting bij hun leeftijdsgenoten. Daarnaast zorgt school heel praktisch voor een doel en een dagritme. Ook dat is ontzettend belangrijk.
De helft van de Syriërs die de afgelopen twee jaar naar ons land zijn gevlucht is eenzaam en heeft moeite om sociale contacten aan te gaan met Nederlanders. EenVandaag heeft meer dan duizend vluchtelingen ondervraagd over het leven in Nederland en hoe zij kijken naar hun eigen integratie.