Een korte aerobe inspanning van 20 minuten kan je conditie verbeteren en het risico op ziektes als diabetes type 2 helpen voorkomen. Lichaamsbeweging zal een positief effect hebben op je hart, het zuurstofvermogen, de bloeddoorstroming en het spieruithoudingsvermogen.
Advies Gezondheidsraad
De combinatie van 5.000 stappen en 30 minuten matig intensief bewegen past goed bij het advies van de Gezondheidsraad. Dit advies luidt: beweeg elke week 150 minuten matig intensief en doe 2 keer per week oefeningen die je spieren en botten versterken.
Met een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) verbrand je ongeveer 260 kilocalorieën (bij een gemiddeld lichaamsgewicht van 65 kilogram). Wie dagelijks een half uur wandelt kan daarmee één kilo in twee maanden en zes kilo in een jaar afvallen.
Een half uur wandelen per dag verlaagt tevens de gevolgen van stress, zoals een hoge bloeddruk. Wandelen verbetert uw nachtrust. Dagelijks wandelen stimuleert uw dag- en nachtritme. Daarnaast zorgt wandelen voor meer ontspanning.
Een wandeling van slechts 30 minuten per dag zal je benen sterker maken en ervoor zorgen dat je beenspieren meer zichtbaar worden. Combineer dit met twee keer per week been oefeningen (lunges, squats, etc) en je zal uiteindelijk killer benen krijgen!
Iets meer dan 20 minuten per dag is voldoende om je op de lange termijn beter te voelen en een betere gezondheid en gewicht te hebben, dus in totaal 150 minuten per week. Dit betekent dat twee stevige wandelingen van 10 minuten per dag kunnen voldoende zijn.
Dagelijks wandelen verlaagt uw bloeddruk en het cholesterolgehalte in uw bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.
Regelmatig wandelen verhoogt je stofwisseling, waardoor je meer calorieën verbruikt en opgeslagen vet verbrandt (op voorwaarde dat op je route niet te veel ijsjeskraampjes liggen natuurlijk). Bovendien worden al je spieren aan het werk gezet, wat op lange termijn ook bijdraagt aan een strakker en vooral gezond lichaam.
Kortom: Regelmatig bewegen op een gemiddeld tempo zoals wandelen kan je helpen om buikvet te verbranden. Bewegen is goed voor je humeur. Niet alleen kan het je humeur verbeteren, ook kan het stress, depressie en angstgevoelens verminderen (23, 24).
Iets hoger op je lichaam worden de grote, middelgrote en kleine bilspier gebruikt om recht te blijven staan. Die spieren behoren trouwens tot de meest krachtige spieren van het menselijk lichaam! Wanneer je wandelt, trekken je bilspieren zich samen om je heupen te stabiliseren en een goede houding te blijven aannemen.
Maar als je dan eindelijk resultaat ziet, waar val je dan het eerst af? Vrouwen verliezen het eerste vet in hun buik, borsten en armen. Het laatste gebied waar vrouwen zullen afvallen is over het algemeen in hun onderlichaam. Mannen verliezen juist als eerste vet rondom hun romp.
Als je net begint te lopen en ervoor inactief was, kan je na 4 tot 6 weken al verbeteringen waarnemen. Als je al een tijdje loopt en je nu vooral sneller wil worden, kan het een paar maanden duren voor je merkbare veranderingen ziet.
Als u puur kijkt naar het aantal calorieën wat u verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van uw tempo en de intensiteit kunt u al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Door te bewegen stimuleer je je lichaam om 's ochtends in het juiste ritme te komen, dus een ochtendwandeling of rustige training is ideaal. 'Het klopt dat je de eerste drie tot vier uur na het ontwaken het best zo veel mogelijk (natuurlijk) licht opneemt', vertelt sportarts Ruud Van Thienen (KU Leuven).
Als je 's ochtends vroeg met een wandeling begint, stimuleer je gelijk je bloedsomloop. Zo krijgen je organen meer zuurstof en worden de afvalstoffen in je lichaam opgeruimd. Een supergoede manier om je dag fris en fruitig te beginnen. Ook zijn je spieren vaak wat stijf als je net uit bed komt.
Conclusie. 30 minuten per dag bewegen is genoeg voor een gezonde leefstijl. Oordeel: waar, mits je het combineert met twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten. Volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad is 150 minuten per week matig intensief bewegen voldoende voor een goede gezondheid.
Wandelen(hiken) daarentegen is lopen op meer bergachtige terreinen. Het houdt in dat je van lage hoogte naar grote hoogte gaat. Meestal betekent dit meer energie dan een rondje lopen, afhankelijk van het terrein dat je kiest. Wandelen zal je hart sneller doen kloppen.
Conclusie. Je verbruikt meer energie (calorieën) wanneer je loopt dan wanneer je wandelt. Wandelen heeft wel het voordeel dat je het, ook als je niet gewend bent om te sporten, al snel een uur kan doen.
Water drinken draagt bij aan het verliezen van vet doordat het een natuurlijk eetlustremmer is. Bovendien helpt het bij verbranden van vet en zorgt het ervoor dat afvalstoffen uit je lichaam verwijderd worden.
Je krijgt er betere billen van.
Je raadde het misschien al, maar elke dag zorgen dat je genoeg loopt kan helpen. Celebrity trainer Harley Pasternak vertelde aan Health: "Wandelen zorgt ervoor dat je langere passen maakt en dat geeft je de kans om je bilspieren te trainen.
Slechts een half uurtje wandelen per dag doet wonderen voor je gezondheid. Het is goed voor je hart, longen, spieren en botten. Ook zorgt een half uur per dag wandelen voor een lager cholesterolgehalte en een lagere bloeddruk.
Alleen wandelen is dus niet genoeg om de spieren te versterken. Probeer als het mogelijk is om verschillende vormen van bewegen te combineren. Bijvoorbeeld door na een wandeling of fietstochtje thuis nog een paar oefeningen te doen. Het helpt ook om op vaste momenten in de week de oefeningen te doen.
Door een ochtendwandeling stap je letterlijk en figuurlijk fris en fit de dag in. Door te wandelen stimuleer je de bloedsomloop. Hierdoor komt er meer zuurstof binnen om de afvalstoffen van de nacht sneller kwijt te raken. Daarnaast komt er door bewegen endorfine vrij, hier krijg je een gelukkig gevoel van.
Met een wandeling gebruik je namelijk vooral de spieren in je benen en billen. Dus lopen is zeker goed voor je billen en benen! En hoe meer je traint, hoe sterker ze worden. Met een stevige wandeling span je niet alleen de kuiten, hamstrings, quadriceps en bilspieren aan.
Sterke botten en spieren
Door dagelijks te wandelen en je lichaam in beweging te houden, versterk je je spieren en botten. Je bouwt er (langzaam, dat wel) spieren mee op, maar ook voor je kraakbeen is het goed. Hoe minder je beweegt, hoe dunner je kraakbeen wordt en hoe meer last je kan krijgen van je gewrichten.