De meeste magnolia's bloeien NU (rond April dus). De meeste die je in Nederland ziet zijn de Magnolia x Soulangeana (boom) en de Magnolia x Stellata (heester). Na een onderzoekje heb ik kunnen concluderen dat alle Magnolia's eetbaar zijn.
Vanaf € 178,50. Voeg toe aan favorieten Bekijk beschikbare maten met bijbehorende prijzen. Omschrijving: Het jonge blad van de Magnolia 'Susan'is opvallend glanzend donkergroen, in de zomer wordt het doffer.
Lang niet iedereen weet dat er ook Magnoliabomen zijn die zelfs twee keer in een jaar een korte tijd bloeien. De Liliflora Nigra bloeit één keer in het vroege voorjaar (maart/april), en de tweede keer later in de zomer. De tweede keer soms zelfs ook nog eens in een andere kleur, zoals paars!
In het voorjaar, voor de bloei, bemest je magnolia met een organische meststof. Om de bloei te stimuleren kun je in de zomer (juni) de boom ook nog licht bemesten. Je kunt hiervoor goed rododendronmest gebruiken. Net zoals rododendrons houden magnolia's van een zure bodem.
Bovendien hebben de exotisch ogende bloemen een voordeel ten opzichte van veel andere planten: ze zijn absoluut niet giftig en kunnen daarom veilig in de buurt van kinderen en dieren worden geplant. Sterker nog, de dahlia is zelfs eetbaar en past met zijn pittig-zure smaak perfect in hartige salades of visgerechtena.
Kortom: lavendel uit de tuin kun je gerust eten. Het verhaal dat lavendel giftig is komt mogelijk doordat de planten in tuincentra bespoten zijn. Op deze planten (zelfs op kruiden zoals peterselie die je in tuincentra kunt kopen) staat dan aangegeven dat de planten niet eetbaar zijn.
Wat veel mensen niet weten is dat een hortensia giftig is. Het zijn geen planten waar een hond of kat zomaar aan gaat knabbelen, vandaar dat het vaak niet bekend is dat ze giftig zijn. Ook voor mensen kan de hortensia reacties oproepen als: braken, diarree en kan het effect hebben op de bloedsomloop.
De Magnolia kun je het beste planten op een plek waar veel zon komt. Ook mogen ze ook geplant worden op een plek waar het halfschaduw is, maar in ieder geval niet op het noordoosten van de tuin. De Magnolia heeft namelijk echt lekker veel zon nodig om goed te bloeien. Daarnaast houdt deze boom niet van veel wind.
De mooiste gele zijn 'Daphne', 'Elizabeth' en 'Gold Star', met erg mooie, lichtgele sterbloemen. De beste periode om te planten is oktober-november of vanaf midden mei. Graaf een plantgat dat twee keer zo breed maar even diep is als de wortelkluit.
Alle magnolia's groeien vanzelf in een mooie, karakteristieke vorm, snoeien is eigenlijk niet nodig. Het is wel mogelijk om Magnolia soulangeana jaarlijks direct na de bloei sterk te snoeien als het nodig mocht zijn.
Symbolische betekenis
De magnolia bloeit maar kort, maar de bloemen zijn groot en prachtig van vorm. Bovendien geurt het heerlijk. Deze bloem staat voor liefde voor de (beginnende) natuur, de lente. De bloem staat symbool voor reinheid, trouw en voor idealisme.
Het beste moment waarop je Magnolia kunt snoeien is in het voorjaar/begin mei, net na de bloei. Snoei deze boom alleen als het echt nodig is. En snoei nooit in het najaar. De nieuwe knoppen van Magnolia verschijnen al rond september/oktober aan de boom.
De Magnolia heeft, naast bescherming tegen nachtvorst, weinig verzorging nodig. Het is wel goed om jaarlijks wat tuinturf of zelfgemaakte compost rond de struik te strooien. Ook het gebruik van boompalen is aan te raden om de niet zo stevige wortels te beschermen.
Hoe ruikt Magnolia? De geur van magnolia is fris en transparant met een bloemige twist. Op de achtergrond ruik je een zweem van het groene van de boom. De twijgen van een magnolia geven bij kneuzing een sterk aromatische, vaak anijsachtige geur.
Hoe snel groeit deze boom? Deze Magnolia groeit circa 30cm per jaar. Het eerste jaar moeten alle tuinplanten zich settelen, in het tweede jaar zal de struik sneller groeier. Magnolia soulangeana Om een goede groei te krijgen is het raadzaam om naar de (voeding in) grond te kijken.
De beste tijd om een Magnolia te stekken is in de vroege zomer. De mooiste takken om mee te stekken zijn namelijk van de jonge groei. Deze takken zijn in het begin van de zomer lang genoeg om te gebruiken voor het vermeerderen.
Gewone beverboom – Magnolia x soulangeana
Een van de oudste exemplaren van Nederland met een zeer brede kroon staat in het Wageningse Bassecourt en is ongeveer 150 jaar oud. Het is eigenlijk een grote struik die altijd laag vertakt is en zeer breed kan uitgroeien.
Wist je dat er ook een magnolia is die twee keer in het jaar tot bloei komt? De Liliflora Nigra zie je ook steeds vaker in Nederlandse tuinen. In het vroege voorjaar bloeit deze magnolia uitbundig net als de andere soorten. Het bijzondere is echter dat de struik dat in de zomer nog een keertje doet.
De Magnolia is een prachtig bloeiende heester en wordt in het Nederlands Beverboom genoemd. Deze struiken vallen vooral op in het vroege voorjaar, wanneer ze bloeien met de opvallende grote tulpachtige of stervormige bloemen in wit, roze of paars.
De meeste soorten Magnolia bloeien van april tot mei. Dan komen de rechtopstaande tulpachtige bloemen uit de knop. Een adembenemend gezicht! De plant wordt ook wel eens tulpenboom genoemd.
De magnolia bloeit vroeg in het voorjaar, april/ mei. Pas na de bloei verschijnen de donkergroene, glimmende bladeren. De soorten die hun blad verliezen bloeien zelfs al wat eerder omdat na de bloei meteen het blad wordt gevormd. De bloemen kunnen wel 40 centimeter groot worden en zijn roze, wit, purper of geel.
De magnolia heeft snel last van nachtvorst. Wij adviseren u de boom tegen vorst te beschermen door bijvoorbeeld een stuk vitrage over de takken met knoppen te bevestigen.
De oleander
Veel wetenschappers beschouwen het als de meest giftige plant ter wereld, meldt Jacobjones.plazilla.com. Een blad van een oleander is genoeg om een kind te doden. Dieren die van de plant eten overlijden binnen een paar dagen. Alle onderdelen van de oleander zijn giftig.
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Gifsumak is de giftigste plant van Nederland en groeit alleen op de Vangdijk in Friesland.