Hoewel zowel PIR als PUR goede thermische prestaties bieden, hebben PIR platen een nog lagere lambda waarde dan PUR. Dat houdt ook in dat PIR isolatie beter isoleert, maar daarom ook prijziger is. Een ander belangrijk verschil is de brandveiligheid.
PUR is prijstechnisch net iets vriendelijker maar PIR presteert weer net iets vriendelijker in het brandgedrag. Helaas is voor beide type isolatieplaten is veel energie nodig om ze te produceren. Dat zorgt er voor dat het niet de meest milieuvriendelijke productieprocessen zijn.
Resol (Kooltherm) Resol (Kooltherm) isolatieplaten worden geproduceerd van een hardschuim isolatiemateriaal, met nog betere isolerende eigenschappen dan PIR. De platen zijn daarom zeer geschikt als u dun wilt isoleren en toch een goede isolatiewaarde wilt behalen, of als u wilt besparen op isolatie.
Deze aluminium film maakt een dampdichte laag die bovendien waterdicht is. De vochtbestendigheid van PIR platen is ook één van de redenen waarom PIR veelvuldig gebruikt wordt bij het isoleren van (platte) daken en vochtige spouwmuren.
Geen apart dampscherm nodig
PIR neemt haast geen vocht op.
PIR-platen kunnen direct tegen je dakbeschot geplaatst worden door ze te lijmen of te klemmen. Je plaatst ze tussen de balken, tegen het droge dakbeschot.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Hoewel PUR en PIR isolatie niet erg brandbaar zijn (brandklasse B) blijf je toch beter uit de buurt als er toch brand uitbreekt. Bij verbranding van dit isolatiemateriaal ontstaat er namelijk een zeer giftige, dikke damp van blauwzuur en koolmonoxide.
Een kruipruimte die doorwaadbaar is kan worden na geïsoleerd met folie. Er kunnen in het geval van een kruipruimte die je helemaal kan doorkruipen ook andere materialen worden aangebracht. Denk eraan dat de diverse naden goed worden gedicht. Eventueel kunnen hier materialen zoals PUR voor worden gebruikt.
Na verloop van tijd gaat het vocht dóór het schuim heen en gaat tussen de vloer en het isolatiemateriaal zitten. Vocht in PUR-schuim zorgt voor:Aantasten van de vloer. Schimmel.
Vergeleken met andere materialen gaat EPS dus verreweg het langst mee. PIR isolatiemateriaal gaat bijvoorbeeld maar 50 jaar mee, terwijl glaswol, steenwol en purschuim een levensduur van 75 jaar hebben.
PIR-platen worden met name gebruikt voor het isoleren van platte daken, hellende daken, vloeren en spouwmuren. Door de goede thermische eigenschappen van het materiaal kan je het ook in geringe diktes toepassen. Met een isolatiewaarde van 0,023-0,026 W/Mk scoort het erg goed.
PIR heeft een hogere isolatiewaarde dan glaswol, waardoor u met PIR dunner kunt isoleren. Vaak wordt in beperkte ruimtes daarom gekozen voor PIR isolatie. PIR is wel duurder dan glaswol, maar hier krijgt u een betere isolatiewaarde voor terug.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
PIR isolatieplaten zijn overigens goed geschikt voor de isolatie van daken uit EPDM of PVC. Prijs PIR isolatieplaten: € 20 – 45 per m².
Hoewel PIR en PUR veel dezelfde kenmerken hebben, wordt PIR als een verbeterde versie van PUR gezien door de hogere isolatiewaarde, de brandveiligheid en de drukvastheid. In de praktijk blijkt dat PUR voornamelijk nog gebruikt wordt voor sandwichpanelen en als pur-schuim om naden te dichten tussen PIR platen.
Het grote verschil tussen PIR en EPS is de prijs en de isolatiewaarde. De isolatiewaarde van PIR is een stuk hoger, waardoor u dunner kunt isoleren. EPS heeft als voordeel dat het goedkoper is, maar het nadeel dat u dikker moet isoleren voor een goede isolatiewaarde dan met PIR.
Van de drie isolatievormen levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement op. Een goed geïsoleerde spouwmuur zal het gasverbruik per jaar verminderen met 10 m3 per geïsoleerde m2. Daardoor heeft u de investering binnen 3 tot 5 jaar terugverdiend.
Hoeveel graden scheelt bodemisolatie? Gemiddeld brengt bodemisolatie de temperatuur in huis tot wel 2 graden hoger in vergelijking met een niet-geïsoleerde vloer.
Het grootste voordeel van de PIR + OSB plaat is dat als je hier een voorzetwand mee creëert, je geen rekening hoeft te houden wanneer je iets zou willen ophangen aan de wand. Wil je wat zwaars ophangen aan de wand? Dan adviseren wij wel de PIR + OSB 18mm plaat.
U kunt PIR platen monteren met schroeven en drukverdeelplaten. De keuze voor PIR platen lijmen of schroeven is afhankelijk van uw toepassing.
Dampremmende folie en PIR
Gebruik daarom altijd de dampremmende folie om vochtproblemen te voorkomen!