Welk doel heeft vacuüm verpakken? Door de lucht weg te nemen, is het verval proces aanzienlijk vertraagd. Een ander bijkomend voordeel van vacuüm verpakken is dat het voorkomt dat het voedsel bevriest. Er treed namelijk vriesbrand op wanneer er vocht uit het voedsel komt wat dan bevriest.
De voordelen van vacumeren op een rij: Gerechten blijven 5 keer langer vers. Geen vriesbrand bij het invriezen van uw groenten, vlees, kruiden en fruit. Minder verspilling waardoor u geld bespaart.
Vacuüm bewaren en invriezen
Dankzij de vacuümtechniek ontstaan er geen vriesplekken of ijskristallen zodat u nagenoeg geen kwaliteitsverlies heeft. Uw eten bewaart langer zonder dat het uitdroogt of taai wordt. Vlees en vis kunnen zo bijvoorbeeld wel een jaar of langer bewaard worden in de diepvries.
Smaken blijven beter bewaard
Als je voeding vacuüm verpakt, kunnen ook de lekkere sappen en smaken nergens meer heen. Bovendien is er ook geen sprake meer van vriesbrand die de structuur en smaak van vlees kan veranderen. En het allerbeste? Ook vitaminen en mineralen blijven optimaal bewaard.
We raden u normaal aan om uw vlees in het koelste gedeelte van uw koelkast te plaatsen (tussen 0 en 4 °C). Zelfs als het vacuüm wordt bewaard zal vlees na maximum 14 dagen niet meer eetbaar zijn. Wij raden u aan om het vlees maximum 10 dagen te bewaren. Natuurlijk is vlees beter als het vers blijft.
Het is belangrijk dat producten, die worden ingevroren, goed zijn verpakt (met goede folie) om uitdroging tegen te gaan. Het hoeft niet perse vacuüm te zijn, maar vacuümfolie beschermt wel goed. vacuüm is dus prima, maar voegt niet iets toe.
Hier is een lijst met de belangrijkste punten waar je op zou kunnen letten bij het aanschaffen van een vacumeermachine: Vacuumsterkte: De meeste fabrikanten gebruiken centimeters kwik (inHg) om de vacuümsterkte van de sealers aan te geven. Hoe meer inHg er wordt bereikt, hoe sterker de zuigkracht zal zijn.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
Het vacuüm verpakken van voedingsproducten heeft veel voordelen. Het vacuüm verpakken van uw product vermindert de bacteriegroei en verlengt daarmee de houdbaarheid van uw voedingsproducten, zonder de noodzaak om conserveermiddelen toe te voegen.
BELANGRIJK: vacuüm verpakken vervangt het koelen of diepvriezen NIET. Alle bederfelijke voedingswaren, die moeten worden gekoeld, moeten koel bewaard of ingevroren blijven, nadat ze vacuüm zijn verpakt. Verpak zachte kaas, champignons, knoflook of uien niet vacuüm. Behalve als je het daarna invriest.
“Dus een grotere airco-installatie moet je langer vacumeren. Daarom houden wij een uur per kilo aan. Heb je een installatie waar 500 gram koudemiddel in moet, dan vacumeer je een half uur.”
Beschermen tegen vriesbrand
Vacuüm sealen beschermt voedsel tegen vriesbrand en uitdroging. Vriesbrand ontstaat wanneer lucht in contact komt met waterkristallen rond voedsel. Vacuüm sealen helpt dit voorkomen door de lucht uit het contact met het voedsel te houden.
De Foodsaver V2860 is door zijn compactheid eenvoudigheid de beste vacumeermachine voor thuis. Doordat de machine alle lucht onttrekt kan je je eten langer vers houden en bewaren. De behuizing is van volledig RVS gemaakt.
Hoe werkt een Vacuummachine? Een vacuümmachine vacuüm verpakt levensmiddelen en andere bederfelijke producten in speciale zakken.
Wanneer het deksel van de machine gesloten wordt, begint de pomp de lucht uit de vacuümkamer te pompen. De hele vacuümkamer komt onder vacuüm, dus de druk in de vacuümzak en in de kamer is gelijk. Visueel gebeurt er nog niets!
Stoofvlees en grotere stukken vlees, zoals rosbief of rollades, kan je 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Vacuüm verpakt vlees kan je langer in de koelkast bewaren, soms wel 1 tot 2 weken.
Zolang het goed ruikt en smaakt is er niets aan de hand. Rookworsten zijn op hoge temperatuur geweest voordat het een vacuumverpakking ingaat. Zolang de verpakking heel is kan je het dus gewoon eten.
Bij vlees invriezen geldt: hoe groter het stuk, hoe langer het goed blijft. Bewaartijd ingevroren rundvlees: 6 maanden. Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden.
Door te vacumeren haal je de lucht weg uit de verpakking, waardoor ze niet kunnen groeien. Het voedsel zal langer vers blijven en ook veranderingen in kleur, textuur en geur als gevolg van oxidatie worden tegengegaan. Slechte verpakt voedsel dat wordt bewaard in de vriezer droogt uit.
Om het vlees te ontdooien kun je het beste het vlees een dag of paar dagen van tevoren uit de vriezer halen en op een bord in de koelkast te leggen. Wil je sneller? Leg de vacuümverpakking in warm water. Zodra vlees uit de vacuümverpakking komt, heeft het een half uur nodig om te herstellen.
De gesnedene krop sla kun je het beste in een plastic zakje of een afsluitbaar bakje doen. Deze is dan maximaal 2 tot 3 dagen in de koelkast houdbaar. De gesneden sla kun je ook vacumeren. Als je dit doet, is de sla maximaal 5 dagen in koelkast houdbaar.