Je kent Norit waarschijnlijk als diarreeremmer. Maar het Nederlands Huisartsengenootschap raadt het gebruik van actieve kool bij diarree af. De werking is namelijk niet bewezen. Ook is er kans op bijwerkingen zoals overgeven, buikpijn, misselijkheid en verstopping.
Het gebruik van Norit met actieve kool werkt zuiverend en bindt de stoffen in maag en darm zodat ze niet meer in het bloed kunnen worden opgenomen. Actieve kool van Norit adsorbeert de schadelijke stoffen en helpt jouw lichaam te zuiveren door de oorzaak van diarree, het bedorven voedsel, weg te nemen.
Het is een veilig medicijn, mits je het goed gebruikt. Etenswaren met actieve kool bevatten een lagere dosis dan het medicijn, maar als je het verkeerd gebruikt, kan het wel schadelijk zijn. Actieve kool bindt zich namelijk ook aan andere goede stoffen.
Norit als diarreeremmer
Norit bevat geactiveerde kool. Het absorbeert schadelijke of ongewenste stoffen in het maagdarmkanaal. Norit wordt bij diarree op reis of als hulpmiddel bij de behandeling van vergiftiging. Het is verkrijgbaar als capsule van 200 mg of tablet van 125 mg.
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo. Als je ontlasting te dun is of je last hebt van diarree, is het goed om voldoende vezels te eten.
Cola helpt niet tegen diarree. Ook zijn er geen wetenschappelijke aanwijzingen dat cola helpt tegen andere maag-darmproblemen zoals buikpijn of misselijkheid. Sterker nog, omdat cola veel suiker bevat, kan het de diarree zelfs erger maken.
Norit is gemaakt van geactiveerde kool. Deze kool is van plantaardige herkomst en dus 100% natuurlijk. Deze actieve kool zorgt ervoor dat de schadelijke stoffen die de diarree veroorzaken in het maagdarmkanaal geadsorbeerd worden en via de ontlasting het lichaam verlaten.
Hoe wordt Norit 200 ingenomen? Neem 3-4 capsules per keer en maximaal 12 capsules per dag in. Verspreid het innemen zo gelijkmatig mogelijk over de dag. Neem de capsules met water in.
Houtskool wordt al sinds de oudheid gebruikt als middel tegen vergiftigingen en diarree. Maar nu lijkt actieve kool hard op weg te zijn een plaatsje te veroveren naast superfoods zoals spirulina en chlorella. Zo zou het je huid mooier maken, je adem verbeteren, katers voorkomen en je concentratievermogen verbeteren.
Beperk melk en melkproducten
Dit wordt bij diarree soms moeilijker verteerd in je darmen. Daarom is het goed om niet meer dan 2-3 keer op een dag melk, vla of pap te eten of te drinken. Zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt verteren gemakkelijker omdat daarin minder melksuiker zit.
Bij acute diarree is het niet verstandig om diarreeremmers te gebruiken zoals loperamide. De veroorzaker van acute diarree (soms een bacterie of parasiet) moet juist via de ontlasting de darm verlaten. Als je een diarreeremmer gebruikt, kan de bacterie of parasiet zich in het darmslijmvlies gaan nestelen.
Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume en stevigheid. Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous. Gebruik geen diarreeremmers bij plotseling optredende diarree.
Kan Norit met andere medicijnen worden gebruikt? Ja, maar Norit niet tegelijkertijd met andere middelen innemen. Het beste is om 2 tot 4 uur te wachten aangezien Norit de stoffen in de medicijnen ook kan adsorberen in het maagdarmkanaal. Dus eerst het medicijn in het bloed laten opnemen en daarna Norit innemen.
Natriumsulfaat poeder werkt sterk laxerend. Het is te gebruiken bij vergiftiging, meestal na een behandeling met actieve kool (Norit) en om de darmen leeg te maken voor een onderzoek. Natriumsulfaatpoeder werkt sterk laxerend. Bij vergiftiging, om de schadelijke stoffen zo snel mogelijk uit de darmen te laten gaan.
Bij diarree zorgt actieve kool ervoor dat de schadelijke stoffen die de diarree veroorzaken aan elkaar gebonden worden en via de ontlasting het lichaam verlaten. De actieve kool reinigt de darmen en verwijdert de oorzaak van de diarree. Hierdoor gaat het lichaam weer normaal functioneren.
Imodium remt diarree meestal binnen enkele uren. Je kunt imodium gebruiken bij acute of chronische diarree. Imodium pakt niet de oorzaak van diarree aan. Stop met imodium zodra de ontlasting vaster wordt.
Indicaties. Ter aanvulling van dieetmaatregelen bij acute diarree, bijvoorbeeld door verandering van dieet of klimaat; Acute orale intoxicatie en overdosering van geneesmiddelen.
Buikgriep gaat meestal vanzelf over. Na 4 tot 7 dagen zijn de klachten meestal weg.
Norit is gemaakt van geactiveerde kool. Deze kool is van plantaardige herkomst en dus 100% natuurlijk. Deze actieve kool zorgt ervoor dat de schadelijke stoffen die de diarree veroorzaken in het maagdarmkanaal geadsorbeerd worden en via de ontlasting het lichaam verlaten.
Neem 3-4 capsules per keer; maximaal 12 capsules per dag. Neem de capsules met water in. Indien bij u Norit 200 te sterk of onvoldoende werkt, neem dan contact op met uw arts of apotheker.
Als je charcoal goed en veilig gebruikt, is het niet slecht voor je tanden. Charcoal heeft een absorberende werking en de korreltjes werken als een soort scrub voor je tanden. Het is belangrijk om dus niet te hard te poetsen. Daarnaast moet de houtskool tandpasta een schuurwaarde (RDA) van onder de 250 hebben.
In de meeste gevallen verdwijnen de klachten na 1 tot 4 dagen vanzelf. Bij mensen met een verminderde weerstand, ouderen en jonge kinderen kunnen de klachten langer duren en bestaat er kans op complicaties, zoals uitdroging. Het is belangrijk goed te drinken tijdens de buikgriep, om uitdroging te voorkomen.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
Het norovirus is een virus dat een ontsteking van de darmen kan veroorzaken. Een infectie door norovirus is een besmettelijke ziekte. Een infectie door norovirus wordt ook wel 'buikgriep' genoemd. Buikgriep komt in Nederland veel voor, vooral in de winter.