Plexiglas heeft een warmtegeleidingscoëfficiënt van 0,19 W/(k.m). Bij enkel glas ligt die geleidbaarheid op 0,80 W/(k.m). Hierin geldt dat hoe lager de geleidbaarheid van een kunststof of glassoort is, des te beter het product isoleert.
Polycarbonaat isoleert beter dan glas. Hoe dikker het polycarbonaat hoe beter de isolatiewaarde. Polycarbonaat is licht van gewicht maar toch erg stevig, dit maakt het opbouwen gemakkelijker. Daarnaast is het ook erg veilig voor kinderen.
Kies voor het glas met de hoogste isolatiewaarde. Voor bestaande kozijnen is dat HR++ glas. Triple glas isoleert nog iets beter, maar daarvoor moet je ook je kozijnen vervangen. Een lagere isolatiewaarde dan HR++ is zonde, want je bespaart veel meer energie dan met 'gewoon' (ouderwets) dubbel glas.
Zijn de kozijnen aan vervanging toe? Kies dan voor isolerende kozijnen met triple-glas en dubbele kierdichting en een lage U-waarde (maximaal 1,3). Dan heb je in 1 klap de beste raamisolatie. Isolerende kozijnen en deuren hebben luchtkamers of een harde isolatielaag tussen de buitenkant en binnenkant.
Eigenschappen getint plexiglas
Deze platen zijn zon- en UV-werend. Deze platen zijn geschikt als vervanger van ramen, en hebben licht- en warmtewerende eigenschappen. Deze platen worden toegepast als beglazing en vervanger van glas.
Plexiglas kun je qua warmte-isolatie goed vergelijken met andere glassoorten. Sterker nog, plexiglas heeft zelfs een hogere isolatiewaarde dan traditioneel glas.
Glas heeft namelijk een luxe uitstraling, de randen zijn gepolijst en foto's op glas blijven jarenlang mooi. Het is niet zo dat plexiglas snel verkleurd, maar echt glas zorgt ervoor dat jouw foto veel langer van topkwaliteit blijft. Een bijkomend voordeel is dat een wanddeco van glas overal geplaatst kan worden.
Plisségordijnen met een honingraatstructuur hebben de beste isolatiewaarde. Door de dubbele stoflaag ontstaan er luchtkamers in het plisségordijn die zorgen voor een hoge isolatiewaarde. Verduisterende dubbele plisségordijnen met een aluminium coating aan de binnenzijde zorgen voor een nóg betere isolatie.
Raamfolie isoleert een stuk minder goed dan HR++ glas en triple glas. Het geeft dus minder comfort en je bespaart (veel) minder op je energieverbruik. Kozijnfolie is wel veel goedkoper dan nieuw glas: als je het zelf aanbrengt, kost het maar € 2,50 per vierkante meter.
Isolerende raamfolie is plastic folie die je voor je ramen plakt, met een stukje lucht ertussen. Dit wordt ook wel kozijnfolie genoemd. Je creëert daardoor een extra isolerende laag. Daardoor krijgt enkel glas bijna de kwaliteit van dubbel glas, of dubbel glas bijna de kwaliteit van HR-glas.
Isolatiefolie aanbrengen
Isolatiefolie kun je op het glas plakken (raamfolie), of je spant het op het kozijn (kozijnfolie). Isolerende raamfolie kan worden aangebracht aan de binnenkant van enkel- of dubbel glas. Doorgaans wanneer glas vervangen niet mogelijk of niet gewenst is.
De u-waarde van glas geeft aan hoeveel warmte er door het glas verloren gaat. Hoe lager de u-waarde, hoe beter het glas is. Afhankelijk van de u-waarde wordt hr-glas uitgedrukt in hr, hr+ en hr++ glas. Het vervangen van dubbel glas door hr-glas heeft alleen zin als het bestaande glas lek is.
Dubbel glas gaat circa 25 jaar mee waarna het beter is deze te vervangen. De isolatiewaarde is tegenwoordig een stuk beter dan 25 jaar geleden en soms ontstaat er lekkage in het raam waardoor vocht/condens binnen de twee ramen komt en het raam vies wordt.
Glas heeft een langere levensduur dan polycarbonaat en is daardoor een duurzamer materiaal. Daarnaast is polycarbonaat gevoeliger voor krassen dan glas. Zo kunnen er krassen op dit materiaal ontstaan als er bijvoorbeeld takken op vallen.
Het grote voordeel van polycarbonaat voorzetramen is dat het relatief goedkoop is in vergelijking met dubbel glas. Door polycarbonaat over je bestaande glas te monteren, creëer je stilstaande lucht wat isolerend en geluiddempend werkt.
Bij polycarbonaat panelen is condensvorming geen reden tot vervanging van de panelen onder garantie. De verwachte levensduur van polycarbonaat panelen zijn 20 tot 25 jaar.
Het isolerende glasfolie zorgt voor maar liefst 50% minder warmte verlies en dat is natuurlijk niet verkeerd in de koude wintermaanden. Aangezien er minder warmte verloren gaat hoeft de verwarming minder vaak of minder warm aan en dat zorgt er voor dat het dus ook nog eens voordelig werkt voor je portemonnee.
Als het aankomt op het kopen van raamfolie is er eigenlijk maar één merk wat echt het beste is. Dit merk is Squid. Dit merk staat bekend om het feit dat zij alleen de beste kwaliteit materialen gebruiken. Door deze hoogwaardige kwaliteit weet je zeker dat jouw raamfolie erg lang op de ramen zal blijven zitten.
Zowel het zonwerende raamfolie als het verduisterende folie houden veel warmte veroorzaakt door zonlicht tegen. Toch zal ook warmtewerende folie nooit 100% de warmte tegen kunnen houden. Een combinatie van warmtefolie en een verduisteringsgordijn zou perfect zijn.
Gevoerde gordijnen
Gordijnen met een dikke stof én voering zijn de beste gordijnen tegen de kou. De dikke stoflagen zorgen voor een isolerende werking. Doe de gordijnen zoveel mogelijk dicht om de warmte binnen te houden.
Welke raambekleding heeft een isolerende werking? Gordijnen en rolgordijnen, Duette Shades en shutters werken isolerend.
Polyester gordijnstof is geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes: er komen niet snel zwarte plekken in, de stof rekt niet uit en stof droogt snel. Polyester heeft een laag krimppercentage. Polyester verkleurt minder snel dan katoen. Deze stof is lichter in gewicht dan natuurlijke vezels.
Woorden als perspex, plexiglas of acrylglas betekenen echter allemaal hetzelfde : het gaat om sterk en transparant plastic. Een verschil plexiglas en acrylglas is er dus eigenlijk niet. Dat plastic ziet er net zo uit als echt glas, maar het is een stuk minder breekbaar!
Acryl is een glasheldere, harde, glanzende, lichtechte en zeer schokbestendige kunststof plaat. Vergeleken met glas is acryl beter belastbaar, omdat het minder breekbaar is. Glas heeft daarentegen als voordeel dat het een nog beter glanseffect heeft dan acryl.
Acrylglas is een doorzichtige kunststofsoort dat doet denken aan glas, maar is in verhouding minder breekbaar.