Dat komt door een combinatie van factoren. In Nederland is een landschap ontstaan waar de ganzen zich zeer thuis voelen: landbouwgebieden met rijke graslanden, afgewisseld met natuurgebieden als broedplaats en als slaapplaats. Ook de wetgeving is in de loop van de tijd gewijzigd, ganzen kregen een betere bescherming.
Verschillende ganzensoorten kwamen van oudsher langs de Noordzee voor als broedvogel. Door de ontginning van moerassen in West-Europa en het toenemen van de jachtdruk was de gans als broedvogel aan het begin van de 20ste eeuw bijna volledig uitgestorven.
Volgens de Dierenbescherming kan een natuurlijke vijand van de gans, de vos, een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van het aantal ganzen. Gewoon de vos meer ruimte geven dus?
Een deel blijft in de zomer in Nederland: tussen de 350.000 en 450.000 ganzen. Een tijd lang waren deze 'jaarrond' ganzen verdwenen uit Nederland, maar inmiddels zijn de grauwe gans, kolgans en brandgans weer vaste broedvogels in Nederland.
Ganzen verjagen kan gebeuren met behulp van een vogel afweerpistool(VAP), laser of het plaatsen van linten. Vaak hebben deze ganzen verjaagmethoden een kortstondig resultaat. Maar zo kan men soms net een schadegevoelige periode van gewassen overbruggen met deze werende middelen.
Oranje werkt goed bij het verjagen van watervogels zoals ganzen. Ook ganzen verschrikkers, zoals vogelverjagende vliegers, zijn effectief. Al bij het lichtste briesje verjagen vliegers ganzen.
"Het eten van ganzen is beter voor het milieu dan varkens of kippen uit de bio-industrie. De verschillende onderdelen van de gans zijn bovendien erg goed bruikbaar. Gans is eigenlijk echt het meest veelzijdige stukje vlees." Waar je bij het bakken op moet letten, is dat het vlees niet te taai wordt.
De brandgans bijvoorbeeld broedt in arctisch Rusland, Spitsbergen en Groenland. Na hun lange reis komen ze begin oktober aan in ons land. Het overig deel van de populatie overwintert in Duitsland, Schotland of Ierland. Nederland is bij uitstek een land om ganzen te kijken.
In het klassieke patroon van de vogeltrek vliegen grote zwermen ganzen in de lente vanuit het zuiden van de VS naar het noorden, waar ze op vaste plekken in het hoge noorden van het continent neerstrijken om er te paren en hun jongen uit te broeden.
Huisvesting. Ganzen zijn groepsdieren en mogen daarom nooit alleen worden gehouden. Als u niet meer dan twee dieren wilt houden kunt u kiezen uit een koppel (gans en gent) of twee ganzen (vrouwtjes). Wilt u meer dieren dan is een trio (gent met twee ganzen) een mogelijkheid.
Ganzen eten behalve gras, gemengd graan, andijvie, wortel en eventueel een kleine hoeveelheid brood. Ganzen hebben dagelijks vers water nodig. Maar brood heeft niet de juiste voedingswaarde. De vertering van dit soort voedsel kost ganzen meer moeite 'want ze zijn er niet op gebouwd'.
Groenvoer zoals sla, andijvie, witlof en gemaaid gras mag je altijd bijgeven. Tijdens de winterperiode kan je een graanmengsel bijgeven zodat de ganzen wat extra vet krijgen. Ganzen die aan de leg zijn, geef je best schelpengrit bij om aan de calciumbehoefte te voldoen. Voor ganzenkuikens is er opfokvoer op de markt.
'Er komen constant indringers overvliegen en dan moeten die paren daarop reageren. Ze maken dan een hoop herrie om aan te geven dat het hún plek is en dat die andere ganzen moeten doorvliegen. Dat moet wel agressief overkomen en dus maakt het veel geluid', legt Majoor uit.
Gedomesticeerde ganzen kan je over het algemeen gemakkelijk hanteren en onderzoeken hoewel dit stress veroorzaakt. Ze kunnen zich verdedigen door te flapperen met hun vleugels, uit te halen met hun poten of door te bijten.
'Nederland is heel erg in trek bij heel veel ganzen. Vroeger was dat wel anders, maar nu hebben we eiwitrijk turbogras van de intensieve landbouw te bieden. En veel water om op te slapen, dat doen ze graag. '
Want ook al liggen ze dan niet op één oor maar steken ze de snavel tussen de veren, ganzen zijn net als mensen: ze hebben behoefte aan een flinke nachtrust. En dan natuurlijk op een rustige en vooral veilige plek. Dus op het water of op ondiepere plekken omringd door water.
Deze ganzen leggen de 3000 km lange reis in slechts 5 dagen af. Dat ze zo snel kunnen, was een grote verrassing voor ons. Maar welke ganzen doen dat nou het beste?
Elke winter komen ze weer; de overwinterende ganzen. De meeste van deze ganzen broeden op de noordelijke toendra's van Noord-Europa. In Nederland verblijven midden in de winter er meer dan 2 miljoen stuks! Een gans die niet broedt in ons gebied, maar in groten getale in Waterland overwintert is de kolgans.
Ganzen vliegen tijdens de vogeltrek in V-formatie omdat het energie bespaart ten opzichte van het achter elkaar vliegen.
De jacht op ganzen is barbaars.
Dat ligt vooral aan het beperkte aanbod van de soort. “Momenteel zijn er problemen met ganzen in de natuur en worden ze bejaagd of gevangen, maar het is niet iets dat altijd in de handel te krijgen is”, aldus Broeckx.
Ganzenvlees is heerlijk, puur en mager vlees uit de vrije natuur. Ze maken veel vlieguren en dat zorgt ervoor dat er weinig vet aan het vlees zit. Het past daarom ook prima in gezonde diëten. Het is echt wild want de ganzen scharrelen zelf hun eten bij elkaar.
Want het feit dat de beesten waren opengesneden kan hij uitleggen. Bij wilde ganzen zijn de borstfilets namelijk prima te eten. Niet de levers, zoals sommige mensen denken. "Van jonge ganzen kun je de borstfilets zo bakken, als een biefstuk" zegt Kees.