Meer dan 600 GSM wordt als zwaar beschouwd, dus deze zijn meestal het stevigst. Al met al zijn er enorm veel verschillende soorten handdoeken en dat maakt het zeker niet makkelijker om een goede keuze te maken.
Katoenen handdoeken nemen veel water op en zijn geschikt om handen en lichaam mee af te drogen. Egyptisch katoen heeft de beste kwaliteit. Badstof absorbeert het beste en voelt bovendien heerlijk zacht aan. Nieuwe handdoeken moet je altijd eerst een paar keer goed wassen en drogen in de droger.
Het gewicht van de stof wordt uitgedrukt in gram per m2. Hoe zwaarder het gewicht van de handdoek per vierkante meter, hoe beter de kwaliteit. De meeste handdoeken hebben een gewicht tussen de 400 gr/m2 en 500 gr/m2. Handdoeken met een middelzware kwaliteit zitten boven de 550 gr/m2.
In de praktijk is al meermaals bewezen dat ons organic badtextiel voor hotels gemiddeld 50% langer mooi blijft en in gebruik is dan reguliere handdoeken, een welbewuste keuze als je gaat voor efficiëntie hand in hand met hotelkwaliteit en minimale belasting voor het milieu.
Behalve verschil in maat zit er vaak ook nog verschil in de dikte. Zo weegt gemiddelde handdoek ongeveer 350 gram per vierkante meter, maar dit kan natuurlijk altijd per merk verschillen. Over het algemeen geldt de regel: hoe zwaarder de handdoek, des te beter de kwaliteit.
Maar hier geldt hetzelfde: na twee jaar verban je die handdoeken best richting vuilnisbak en schaf je nieuwe aan. Als je verschillende sets hebt en regelmatig wisselt kan je ze uiteraard wel wat langer houden. Afhankelijk van het merk, vervang je je waterfilter best om de twee tot zes maanden.
Maar hoeveel kun je dan in je wasmachine stoppen om aan die maximum aantal kilo's te komen? Je kan het simpel houden en gewoon de 'vuistregel' aanhouden. Als vuistregel kun je namelijk zeggen dat je altijd een vuist tussen je was en de bovenkant van de trommel moet kunnen maken.
Een katoenen haarhanddoek is een duurzaam en ademend product dat goed kan werken voor alle haartypes. Maar katoen heeft ruwe vezels die je haar kunnen laten breken en uit kunnen laten drogen. Microvezel is geen verstandige keuze.
Een belangrijk ander kwaliteitskenmerk van een handdoek is het gewicht. Een gemiddelde Nederlandse handdoek weegt rond de 350 gram per vierkante meter, of te wel grams per square meter (GSM).
Koop handdoeken van goede kwaliteit
Misschien een cliché, maar handdoeken van goede kwaliteit gaan daadwerkelijk langer mee en blijven langer zacht. Zorg er voor dat je handdoeken koopt die volledig van katoen zijn gemaakt en die lekker dik zijn qua stof.
Was kouder. Voor de hele vuile was gebruik je een hogere temperatuur, maar in de meeste gevallen worden je handdoeken prima schoon op een temperatuur van 30°C tot 40°C. De handdoeken zullen langer hun kleur behouden en langer meegaan.
Om de handdoeken goed schoon te krijgen, dien je deze te wassen met een 60 graden wasprogramma. Deze temperatuur is heet genoeg om alle bacteriën en schimmels te doden en vlekken te verwijderen. Een handdoek van goede kwaliteit zal op 60 graden niet krimpen.
Wanneer handdoeken worden gestreken, komen de katoenvezels in aanraking met hoge temperaturen waardoor ze kunnen beschadigen. Het beschadigen van de katoenvezels zorgt ervoor dat jouw handdoeken kunnen gaan pluizen én dat het absorberend vermogen van de handdoek achteruit gaat.
Hoe vaak moet je handdoeken wassen? Ook al kom je net schoon onder de douche vandaan, toch moet je je handdoeken regelmatig wassen. Ten minste een keer per week, maar het liefst nadat je de handdoek drie tot vijf keer gebruikt hebt. Elke keer dat je je afdroogt, komen er namelijk dode huidcellen in je handdoek terecht.
Handdoeken zijn vrijwel altijd van badstof. Dit is echter geen materiaal, maar een weeftechniek. Het is namelijk 100% katoen waarbij van de katoendraden lussen worden geweven. De lussen vergroten het oppervlak: hoe groter het oppervlak, hoe meer vocht er opgenomen kan worden.
Handdoeken kun je op 60 of 90 graden wassen. 60 graden is voldoende om de handdoeken goed schoon te krijgen, maar af en toe wassen op 90 graden zorgt dat ook de leidingen van de wasmachine goed schoongespoeld worden. Op 60 graden kun je vloeibaar wasmiddel gebruiken; op 90 graden gebruik je waspoeder.
Tromgeroffel… Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week.
De wasmachine vullen
Daarom adviseren wij dat je bij het vullen een handbreedte vrijhoudt bovenin de wasmachinetrommel. Dit betekent dat je ongeveer 3/4 van de trommel vult. Let op dat je de trommel van de wasmachine ook niet met te weinig wasgoed vult.
Door op vaste dagen je handdoeken allemaal tegelijk in de was te doen kun je ze ook gelijk wassen waardoor je ze ook weer snel in de kast hebt liggen. Je kan af met 1 handdoek in gebruik, 1 in de kast en 1 als reserve. Dit is dus 3 handdoeken per persoon.
Zacht, maar ook praktisch als handdoek
Vanwege de microgaatjes in de vezel ventileert bamboe heel goed. Het absorbeert vocht zelfs drie keer beter dan dat katoen dit doet! Daarom blijf je beduidend langer fris en droog dan normaal gesproken het geval is. Bamboe voert het vocht ook snel weer af.
Zo'n handdoek van badstof bestaat uit in lussen geweven katoen. Het is daardoor ruw en door de wrijving veroorzaak je klitten en pluis omdat je haarschubben open gaan staan en zelfs kunnen afbreken. Elk type haar heeft dus profijt bij een Microvezel handdoek.
Zoals al eerder uitgelegd, zijn de vezels van een microvezel handdoek juist heel klein en fijn. Daardoor glijdt de handdoek zonder wrijving over je haar. Ook heeft de handdoek een goed absorptievermogen, dankzij de dichtere stof op een groot oppervlak.
Hoe lang gaat een wasmachine mee? De levensduur van een wasmachine varieert van 2 tot 8 jaar. Hoe lang een wasmachine daadwerkelijk meegaat hangt af van verschillende factoren. Zo heeft het te maken met de bouwkwaliteit, hoe vaak je ermee wast, hoe je de wasmachine gebruikt, en hoe je hem onderhoudt.
Een wasmachine weegt tussen de 65 en 80 kilogram. Dit komt onder andere omdat er een betonblok in de wasmachine zit. Dit zit in de wasmachine om stabiliteit te geven aan een apparaat wat veel trillingen produceert.