Zevenblad is zeer voedzaam en bevat oa vitamine C, kalium, calcium en magnesium. Je kunt de blaadjes bereiden als spinazie, en gedroogd smaakt het naar peterselie. Ook zijn de blaadjes prima te gebruiken in sla, en je kunt er pesto van maken.
Zevenblad helpt tegen jicht, reuma en artritis.Ze heeft ook een urine-afdrijvende werking. Thee van verse jonge bladeren schijnt ook goed te zijn. Kook 30 gram vers, fijngesneden blad gedurende tien minuten.
Het kruid zou een nuttige medicinale werking hebben bij jicht en reuma. Podagraria heeft betrekking op de geneeskrachtige werking van zevenblad. Zevenblad bevat onder meer vitamine C, vitamine A, kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur. Door deze stoffen zou het kruid helpen het bloed te ontzuren.
Zevenblad
De plant zit boordevol vitamines (vitamine C, calcium, kalium en magnesium) en is dus heel gezond. Zowel de bladeren als de steel zijn eetbaar en vooral lekker in het voorjaar. Perfect voor in een frisse stamppot of om pesto mee te maken.
Zevenblad is namelijk een heerlijke en gezonde groente die zowel rauw als gekookt en vers als gedroogd gebruikt kan worden. Maak er een lekkere pesto van of verwerk het in de kruidenboter. Ook als verse thee is zevenblad te gebruiken.
Zevenblad zelf is enkele dagen houdbaar in de koeling, maar kan verwerkt in pesto of soep veel langer bewaard blijven. Verwerkt in gerechten kan het hele gerecht worden ingevroren en is het nog maanden houdbaar.
Daarnaast dienen aardappelplantjes als dichte bodembedekker, net zoals geranium, waardoor zevenblad geen kans krijgt om aan de oppervlakte te komen. Ook ooievaarsbek is een goede bodembedekker die de grond beschermt tegen zonlicht, waardoor zevenblad niet kan groeien.
Dat wil je eten. Zevenblad groeit overal, bijna het hele jaar door en is gemakkelijk te herkennen aan zijn zeven blaadjes en een mooie witte bloemscherm, die ook eetbaar is. Gebruik vooral de jonge blaadjes, die zijn het lekkerst. Zevenblad doet het goed in de salade, soep en smoothies.
Zevenblad is eetbaar, de bladeren kunnen bereid worden als spinazie. Van het blad kan ook pesto en kruidenboter worden gemaakt, het smaakt enigszins naar peterselie. Vroeger behoorde zevenblad tot de eerste kruiden die men at na de winter. Versterkt de werking van de nieren en is urineafdrijvend.
Voeding rijk aan tryptofaan is niet voldoende
Om tryptofaan om te zetten naar serotonine is namelijk ook vitamine B6 nodig. En ook omega 3-vetzuren, vitamine C en ijzer spelen een belangrijke rol. Suiker en cafeïne daarentegen hebben een onderdrukkend effect op de aanmaak van serotonine.
Zevenblad bevat caroteen, kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur. Door de bladeren iedere paar weken te plukken put je de wortels uit en verdwijnt de plant uiteindelijk. Door het blad op de grond te laten leggen verbeter je de bodem. Wijst op een verdichte grond die zeer voedselrijk is en veel stikstof bevat.
Zorg er in ieder geval dat er geen delen van de wortel achterblijven en dat je het zevenblad niet op de composthoop gooit. Ieder klein stukje wortel dat achterblijft, kan weer door groeien. Probeer het onkruid te verwijderen voordat het in de bloei komt zodat de plant zich niet nog verder kan uitzaaien.
Zevenblad groeit op heel wat plekken. Je vindt de plant in beschaduwde wegbermen, heggen, tuinen, sloten akkerranden, … op vochtige voedselrijke grond.
Is zevenblad giftig of kun je zevenblad eten? Zevenblad is niet giftig. Sterker nog: je kunt zevenblad eten! De bladeren kun je net als spinazie bereiden, je kunt er ook thee van zetten.
Zevenblad wordt ook wel 'tuinmansverdriet' genoemd, en dat is niet voor niks. De plant is namelijk een grote irritatie voor veel tuineigenaren omdat de plant zich snel vermeerdert via wortels die tot wel 40 meter diep groeien.
Zevenblad is een lastig onkruid. Het vermeerdert zich ondergronds door wortelstokken of delen hiervan. ECOstyle Ultima tegen zevenblad. De effectieve en ecologisch verantwoorde onkruidbestrijder!
Je kan zevenblad enkel bestrijden door deze consequent uit te putten. D.w.z. door de energievoorraad van de wortels volledig leeg te laten lopen. Door de plant steeds te verdelgen en op die manier geen blad te laten krijgen, geraakt de energievoorraad volledig uitgeput en verdwijnt zevenblad.
Zoals de naam al zegt heeft een blad van het zevenblad zeven deelblaadjes. Verwarrend is wel dat jonge bladeren soms minder duidelijk uit zeven blaadjes bestaan. Maar een volgroeid blad heeft drie topblaadjes en twee onderblaadjes die diep ingesneden zijn en daardoor op 2 x 2 = 4 blaadjes lijken. Samen dus zeven.
Zevenblad vind je vaak op schaduwrijke groeiplaatsen, terwijl Fluitenkruid meestal een groeiplaats in de volle zon zoekt. Sommige leden van de Schermbloemenfamilie zijn uiterst giftig, laat de plant dus zeker staan als je ook maar een beetje twijfelt.
Gedroogd Zevenblad smaakt richting Peterselie. Het Zevenblad bevat veel Vitamine C, pro-vitamine A, Kalium, Calcium, Magnesium en Kiezelzuur. Zevenblad is al sinds de Middeleeuwen in gebruik als speciaal medicijn tegen Jicht en helpt ook tegen Ischias.
In hun borders staan planten die sterk genoeg zijn om het tegen zevenblad op te nemen. Planten zoals bronzen venkel, Persicaria polymorpha, Euphorbia cyparissias 'Fens Ruby', Telekia, Inula, Peucedanum, Veronicastrum, Cephalaria, Rumex sanguineus en asters.
Kan dit middel kwaad voor mijn hond die de neiging heeft grasspriet tussen het zevenblad onder de struiken te eten? Dit kan geen kwaad zolang de hond er geen liters van binnen krijgt.
Is er weinig zevenblad in de tuin gebruik dan een vorkje of een riek en haal zorgvuldig alle wortels uit de grond. Een rigoureuze oplossing is de grond afdekken met zwart folie. Omdat het zevenblad geen licht meer krijgt sterft de plant af. Dit kan wel twee jaar duren.
Risico op voedselinfectie
Eten ontdooien, opwarmen, op tafel of het aanrecht laten staan, terug laten koelen en weer invriezen: dat zorgt voor flinke temperatuurschommelingen in je eten. Bacteriën reageren op deze schommelingen.
Nadelen. Diepvriezen kost veel energie, zeker omdat het koelen gedurende de gehele bewaarperiode moet worden voortgezet. In tegenstelling tot andere thermische conserveringstechnieken zoals steriliseren worden micro-organismen niet (allemaal) gedood; ze worden alleen inactief gemaakt.