Zeevonk kan veel ammonium bevatten. Hoge concentraties ammonium kunnen schadelijk zijn voor vissen en andere zeedieren. Voor de mens is zwemmen in water met zeevonk niet gevaarlijk. Soms kan er na het zwemmen huidirritatie ontstaan.
De grootste kans om zeevonk te zien is als het warm en rustig weer is. Dan verplaatst de al zich naar de kust. Je kunt het verschijnsel dan van Cadzand (Zeeland) en Scheveningen tot aan Ameland en Schiermonnikoog zien.
Het blauwachtige licht wordt veroorzaakt door zeevonk, een bolvormig, ééncellig organisme. Als zeevonk heftig wordt bewogen zorgt een chemische reactie ervoor dat hij licht gaat uitstralen. Het oplichten is bedoeld om vijanden af te schrikken. Bij ruw weer gaat de zeevonk naar rustiger, dieper water.
Het ontstaat bij botsingen, dus wanneer het water te kalm is moet je zelf zorgen voor beweging. Lopen door het ondiepe water levert dan al een spectaculair effect. Bij te ruw weer gaat de zeevonk naar rustiger dieper water en kun je het langs de kust dus niet zien.
Vanavond 19/7 weer kans op zeevonk.
Je kunt zeevonk overdag herkennen als een zalmroze gloed in het ondiepe water en veel schuim op de vloedlijn. Als je dat ziet loont het om 's avonds naar het strand te gaan om zeevonk te fotograferen.
Dit licht duurt niet al te lang, meestal een seconde of 2. Daarna moet de alg als het ware weer even 'opladen'. Enkele minuten later kan hetzelfde deeltje bij beweging opnieuw licht geven. Dit proces duurt maximaal enkele uren, maar kan tijdens echt hoge activiteit soms ook de hele nacht aanhouden.
De zeevonk komt voor in zowel koele kustgebieden als baaien van subtropische gebieden. Afhankelijk van de klimatologische omstandigheden kan de bloei van zeevonk paars, rood of groen zijn. Het water kan hierdoor een oranje kleur krijgen.
Om te overleven eet zeevonk voedseldeeltjes die in het zeewater drijven, zoals andere micro-algen en bacteriën. Naast het opnemen van voedsel in z'n cel, gebruikt hij ook zijn kleverige tentakel om voedsel te vangen.
Voor de mens is zwemmen in water met zeevonk niet gevaarlijk. Soms kan er na het zwemmen huidirritatie ontstaan. Het is daarom aan te raden om na het zwemmen altijd goed af te spoelen door te douchen of onder te dompelen in zoet water.
Warme lucht over koude zee
Dit verschijnsel wordt zeemist genoemd. Zeemist ontstaat wanneer warme lucht, die uit het zuidoosten waait, in aanraking komt met een nog relatief koude zee. Deze mist ontstaat dan ver op zee, vaak honderden meters uit de kust.
Het is aannemelijk dat deze ammoniak is aangevoerd via de grote rivieren naar zee, waarschijnlijk is het afkomstig van uitspoeling uit landbouwgronden. Deze studie maakt gebruik van algen als indicator voor de hoeveelheid ammoniak die verdampt in de kustzone.
Daarom is zie je vaak mooie blauwe zeeën omdat de kleur blauw wordt weerkaatst. Maar de Noordzee zit vol stofdeeltjes en plantdeeltjes. Daardoor kunnen de blauwe stralen niet goed door het water dringen en wordt het licht niet weerkaatst en lijkt het water groengrijs.
Zeevonk kan het hele jaar kan voorkomen, maar de kans is het grootst bij aanhoudend zonnig en warm weer aan het einde van de lente en in de zomer. In warm water komt de zeevonk namelijk snel tot bloei. In een verder opwarmend klimaat zal de zeevonk wellicht vaker voor gaan komen.
Zeevonk kan je in Zeeland langs de hele kustlijn tegenkomen. Bekende hotspots zijn Westkapelle, Domburg en de Oosterschelde. Ook in Breskens was gisteren al zeevonk te zien. In de rest van Nederland is het fenomeen te zien in de omgeving van het Waddengebied, de Maasvlakte en sommige locaties in Noord- en Zuid-Holland.
Noctiluca scintillans, the organism which causes the sea to light up in the summer, is an example of a protist. Een voorbeeld is de zeevonk, het organisme dat op zomerse dagen het lichten van de zee veroorzaakt.
De lichtgevende algen waren afgelopen dagen, en zijn de komende dagen, onder andere op Scheveningen te zien. Dee zeevonk-alg geeft licht om de vijand af te schrikken. De grootste kans om zeevonk te zien is wanneer het warm is en rustig weer. De alg verplaatst zich dan meer naar de kust.
De lichtgevende alg is de afgelopen nachten op meerdere plekken langs de Texelse kust waargenomen. Diverse fotografen zijn inmiddels in de nacht op pad geweest om het fenomeen vast te leggen. Zeevonk is een eencellige alg die lichtflitsen produceert om vijanden af te schrikken.
Hoewel sommige individuen van Noctiluca groot genoeg zijn om zonder microscoop te zien, zul je de meeste niet kunnen zien totdat ze licht geven. Sommige dierlijke plankton kunnen trouwens ook licht geven, en die zijn wel groot genoeg om met het blote ook te zien.
KATWIJK - In de nacht van zondag op maandag is er zeevonk gespot in de Wetering bij Katwijk. Volgens Robin van Wissen was het blauwe licht ook te zien in de golven op zee. Het fenomeen komt bijna elk jaar voor, zeker bij warm, rustig weer.
Noctiluca wordt tot de groep van heterotrofe algen gerekend, de heterotrofe dinoflagellaten om precies te zijn. Heterotroof betekent dat hij zelf geen voedingsstoffen kan maken zoals een plant dat kan, maar dat hij aangewezen is op voedseldeeltjes in het water.
Zeldzaam natuurverschijnsel zeevonk wordt steeds minder zeldzaam.
Mensen kunnen last hebben van ammoniak doordat de geur sterk prikkelend is. Als mensen in korte tijd veel ammoniak inademen, kan het onder andere de slijmvliezen en de ademhalingsorganen aantasten. Het kan ook de ogen zeer sterk irriteren. In de buitenlucht komen deze concentraties echter nauwelijks voor.
De lever breekt 90% van de aangevoerde ammoniak af tot het afvalproduct 'ureum'. Dit wordt voor een groot deel via de nieren uitgescheiden.