Je kunt de Carolina Reaper verwerken in een salsa, saus of sambal.
Deze peper bleek wel héél pittig te zijn en heeft daarna nooit de wereldtitel vergeven. Gemiddeld is de SHU-waarde 1,6 miljoen. Maar let op: er zijn uitschieters die zelfs de 2,2 miljoen eenheden halen. En dit is niet zonder gevaar: deze peper kan je slagader vernauwen en zelfs zorgen voor een beroerte.
1. Carolina Reaper — 2.200.000 SHU. Met maar liefst 2.200.000 SHU is de Carolina Reaper de topper wat hitte-niveaus betreft. Deze peper is ontwikkeld door de Amerikaanse chili-kweker Ed Currie in South Carolina en wordt gekenmerkt door zijn rode, gerimpelde uiterlijk en taps toelopende staartje.
In pepers zit vitamine A en C die je bloedvaten versterken. De capsaïcine zorgt ervoor dat je bloed makkelijker door je lichaam stroomt. Die twee gecombineerd creëren gezonde hart- en bloedvaten én een stabiele bloeddruk. Bij een verkeerd cholesterolgehalte kan de peper/capsaïcine ook nog eens heel goed helpen.
De Carolina Reaper heeft een gemiddeld aantal Scoville Units van 1.64 miljoen met uitschieters tot 2.2 miljoen. Naast de hele hete smaak, is de peper ook herkenbaar aan zijn fruitige smaak. Waarschuwing: Wees voorzichtig met het bereiden en verwerken van deze extreem hete peper!
Tabasco: 30.000 - 50.000 SHU. Perfect over die boterham of nachoschaal heen. Madame Jeanette: 150.000 - 350.000 SHU.
Madame Jeanette is een hete, gele chilipeper-cultivar die oorspronkelijk uit Suriname komt. Deze peper is zeer heet, 125.000 tot 325.000 op de Scovilleschaal.
Verslavende werking
Je hersenen gaan als reactie daarop endorfine aanmaken, dat heeft een pijnstillend effect. De toename van endorfine geeft een lichte roes van euforie en hoe meer je ervan eet, hoe meer endorfine er wordt aangemaakt. Zo kan pittig eten verslavend zijn.
Drink melk: melk bevat 'kaasstof' die de hete olie aan zich bindt. Daardoor voert de melk de olie met de capsaïcine weg. Ook andere zuivel zoals yoghurt maakt je mond, keel, en maag rustiger.
Er zijn twee redenen waarom pittig eten kan helpen om af te vallen. Enerzijds bevordert capsaïcine het verzadigingsgevoel, waardoor je minder eet. Anderzijds stimuleert capsaïcine de verbranding van lichaamsvet.
Als u een zeer hete peper zoals de Carolina Reaper eet, kunt u het beste een klein stukje proberen en de extreme hitte dempen met het eten van wat suiker of het drinken van melk. Chilipepers zijn de vruchten van de peperplant.
De Carolina Reaper is al sinds 2013 de allerheetste peper volgens de Scoville schaal. Deze peper heeft een hitte waarde tussen de 1.500.000 SHU tot de 2.200.000 SHU.
De Madame Jeanette is een zeer hete en aromatische West-Indische pepersoort, waarschijnlijk de heetste peper die er bestaat, wees daarom voorzichtig bij het verwerken en het eten van deze peper. Hij is nauw verwant aan de Habanero, een Mexicaanse pepersoort.
De heetste peper volgens het Guinness Book of Records is de Carolina Reaper. Deze super hete peper heeft een Scoville-waarde die oploopt tot 2.200.000 SE (Scoville eenheden).
Maar in Sri Lanka, Zuid-Thailand en Sumatra kunnen ze er echt wat va. Daar eten ze het heetst van de hele wereld.
In pepers en paprika's zit de stof capsaicine.
Deze receptor zit op je pijnzenuw en is heeft invloed op de verwerking van pijnprikkels. Als je dus veel pepers en paprika's eet, krijgt je TRPV1 veel capsaicine te verwerken waardoor er een pijnsignaal wordt gesignaleerd.
Die capsaïcine prikkelt niet alleen onze smaakpapillen, het zou ook onze gezondheid stimuleren. De stof heeft namelijk een antioxiderende en ontstekingsremmende werking. Verschillende onderzoeken toonden al aan dat het eten van vurige pepers het risico op bepaalde ziektes doet afnemen.
Bovendien kleven er ook risico's aan het eten van chilipepers, zeker in grote hoeveelheden. Er zijn observationele studies die een link suggereren tussen Spaanse pepers en een verhoogd risico op galblaaskanker. Daarnaast kan een teveel aan capsaïcine ook voor spijsverteringsproblemen zorgen.
Capsaïcine veroorzaakt pijn in het lichaam. Als reactie hierop maakt het lichaam endorfine aan: hormonen waar je blij van wordt. Deze chemische stoffen zorgen ervoor dat sommige mensen het eten van pittig eten associëren met een geluksgevoel, waardoor er een soort “high” ontstaat.
'De hete stoffen in pittig voedsel veranderen bijna niet in je lichaam.Bovendien zijn het geen voedingsstoffen, dus worden ze niet opgenomen door je lichaam. Dit betekent dat de pittige stoffen ook meekomen in je ontlasting,' aldus proctoloog Luigi Basso - die zich bezig houdt met de uitgang van ons lichaam.
Madame Jeanette (Capsicum chinense) is een pittige, gele chilipeper-cultivar die oorspronkelijk uit Suriname komt. Deze peper is zeer scherp, 125.000 tot 325.000 op de Scovilleschaal. De smaak is enigszins fruitig en doet denken aan mango en ananas.
De heetste peper ter wereld is de Carolina Reaper, met een SHU van 2 miljoen. De gemiddelde Vlaming vindt 500 tot 1000 SHU al pittig.
De Madame Jeanette peper is nauw verwant aan de Habanero/Adjuma en wordt wel eens door elkaar gehaald met de gele Adjuma. De twee soorten lijken erg op elkaar, maar het verschil is dat de gele Adjuma peper pittiger is dan de Madame Jeanette.