Onze expert gaat akkoord: Wanneer de huid groen wordt, wordt dit veroorzaakt door een oxidatie van het metaal door de zuurgraad van je huid. Aangezien je huid de zuurgraad niet gaat veranderen, moet je verschillende sieraden dragen om dat te voorkomen.
Gelukkig is dit heel makkelijk te verhelpen door het metaal af te schermen van je huid. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar het is enkel een kwestie van een dun laagje doorzichtige nagellak aan de binnenkant van de ring te smeren. Even drogen en je zult zien dat je helemaal geen afdruk meer krijgt!
Die groene vingers ontstaan wanneer een (onedel) metaal reageert op de natuurlijke zuren en vetten in je huid. Hierdoor kan het metaal verkleuren en een groene aanslag achterlaten op je huid. Gelukkig kan je dit zo wegpoetsen als je even grondig je handen wast.
Zo voorkom je dat je sieraden groen afgeven
Dat sieraden groen uitslaan op je huid komt (obviously) omdat ze niet van echt zilver of goud zijn gemaakt. Daarnaast heeft het ook te maken met de zuurgraad van je huid. Bij een hogere zuurgraad verkleuren je sieraden en je huid sneller.
Een trucje wat goed helpt tegen het verkleuren van ringen is je ring insmeren met blanke nagellak. Op die manier leg je een soort bescherm laagje over de ring en zal hij mooi blijven en niet afgeven. Je kunt dit het beste af en toe herhalen.
Vermijd koper, sterling zilver en andere gelegeerde metalen.
Koper en koperlegeringen zijn de metalen die het meest waarschijnlijk oxideren en groen worden.
Voorbeelden van een edelmetaal zijn goud en platina. Deze blijven er altijd even mooi uitzien. Iets minder edel is bijvoorbeeld zilver, dat na verloop van tijd zwart wordt, maar met even poetsen weer mooi te krijgen is. Nog wat onedeler is koper, dat slaat op den duur groen uit.
Breng een laagje doorzichtige nagellak op je ring aan. Het laagje nagellak zal ervoor zorgen dat het metalen materiaal niet direct in aanraking komt me je huid, waardoor er geen groene vlekken ontstaan.
Een bekende oorzaak van het verkleuren van sieraden van zilver is de zuurgraad. De zuurgraad van je huid, ook wel ph-waarde, verschilt bij iedereen en is afhankelijk van veel factoren. Dit is ook waarom hetzelfde sieraad bij de ene persoon wel verkleurt en bij de andere juist niet.
– Maak je nepsieraden schoon met citroensap, hierdoor verwijder je de grijsgroene laag. – Gebruik een mengsel van witte azijn en water, laat je sieraad daar in weken en veeg hem daarna met een tissue droog. – Laat je sieraden een halfuurtje weken in een bakje met ontsmettingsalcohol.
Gouden sieraden kunnen door vuil en beschadigingen na verloop van tijd hun glans verliezen. Soms ontstaat er een zwart laagje op het goud. Dit zwarte laagje ontstaat door zwavel uit de lucht. Goud is een kostbaar metaal, wees extra voorzichtig bij het schoonmaken van uw sieraden.
Het verkleuren van goud komt door het oxideren van het materiaal waarmee het vermengt is, of in het geval van vergulde sieraden door het oxideren van het materiaal dat eronder zit. Het goud kan daardoor doffer worden of verkleuren.
Smeer een beetje tandpasta op de tandenborstel (net alsof je je tanden gaat poetsen) en houd de tandenborstel even onder de kraan. Vervolgens poets je je sieraden ongeveer 30 seconden. Droog ze tot slot even goed af met een handdoek. En jouw sieraden zijn weer helemaal good to go!
Maak een sopje met lauw water en een beetje groene zeep zoals Dreft of Driehoek. Laat het sieraad enkele minuten in dit sopje liggen. Stap 2. Borstel of wrijf vervolgens het sieraad voorzichtig schoon met een zachte tandenborstel of een katoenen doek.
925 betekent dat het zilver voor 92,5 % bestaat uit zilver, waaraan 7,5% koper is toegevoegd. Puur zilver (999) is te zacht om in sieraden te verwerken, De benaming Sterling is van toepassing op alle 925 sieraden en komt oorspronkelijk uit Engeland.
Zilver is een natuurlijk materiaal dat reageert op zijn omgeving: het slaat zwart uit. Vroeger werd er nikkel toegevoegd aan de oorbellen om dit te voorkomen. Tegenwoordig mag dit niet meer, omdat nikkel kan worden opgenomen en je in enkele gevallen ook een nikkelallergie kan ontwikkelen.
Zilver is een edelmetaal wat betekend dat je de sieraden dag en nacht kunt dragen, ook tijdens het douchen. Tijdens het douchen spoel je de sieraden juist weer mooi schoon, maar gebruik altijd natuurlijke producten zonder chemicaliën en heftige geuren (parfum). Droog je sieraden altijd even goed af na je douchebeurt.
Doe je gold plated sieraden af tijdens het douchen, zwemmen of het wassen van je handen. De gold plating is namelijk heel gevoelig voor water en chloor. Kom je in aanraking met chemische producten, zoals schoonmaak- of afwasmiddel, doe je sieraden dan af en doe ze pas weer om als je handen goed droog zijn.
De gemiddelde levensduur van een zilveren ring is 10 a 15 jaar.
Zilveren sieraden kunnen na verloop van tijd zwart worden, dit komt door de zuurgraad van je huid tijdens het dragen of juist doordat sieraden niet gedragen worden. Dit gebeurt door waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen.
Een ander voordeel van stainless steel is dat jouw sieraden altijd hun zilveren kleur behouden, ze kunnen namelijk niet verkleuren! Je kunt jouw zilveren stainless steel sieraden dus gewoon omhouden tijdens het douchen, sporten of zwemmen zonder dat de sieraden hun zilveren kleur verliezen!
Ferrocon wordt aangebracht op het metaal met een kwast, roller of een lagedrukspuit. Die laatste optie is bedoeld voor grote oppervlakken. Na het aanbrengen kun je de patina gemakkelijk wegpoetsen. Het resultaat: de groene roest verdwijnt en je ziet het koper weer zoals het oorspronkelijk was.
Koper is een rood metaal, dat door de buigzaamheid eenvoudig te vervormen is. Indien het koper langere tijd in aanraking komt met de buitenlucht ontstaat koper-hydroxycarbonaat. Dit is de kenmerkende groene laag op koper.
Roest is één van de meest bekende vormen van corrosie. Roest is aantasting van metaal doordat het reageert op een combinatie van water en zuurstof. In het geval van ijzer ontstaat er dan ijzeroxide. Daarom wordt roesten ook vaak oxideren genoemd.
Sieraden die niet van edelmetaal zijn gemaakt, kunnen gaan verkleuren. Dit komt doordat het materiaal in contact komt met stoffen waarmee het makkelijk reageert. Denk aan parfum, crème, bodylotion en water. Ook kan verkleuring optreden door de zuurtegraad van de huid.