Deze mosterd heeft een zachtere en subtielere mosterdsmaak en is uitgegroeid tot dé Belgische mosterd bij uitstek. Lekker bij heel wat warme en koude gerechten, maar ook ideaal om aperitiefhapjes en dipsauzen mee op smaak te brengen. azijn, mosterdzaad, water, zout, specerijen. Waar te kopen ?
De meest milde soort is het gele mosterdzaad, afkomstig van de Sinapis Alba-plant. Daar geldt de aanwezigheid van glucoside sinalbine.
Mosterd wordt gemaakt van de gedroogde tot meel gemalen zaadjes van de mosterdplant en most (het nog niet vergiste sap van druiven), wijn of azijn. Voor grove mosterd worden de zaadjes grof gemalen en voor fijne (logischerwijs) wordt alleen het fijnste meel van de gemalen zaadjes gebruikt.
3) HONINGMOSTERD
Zoals de naam al verklapt is deze mosterd gezoet met honing en verkrijgt daardoor een mild/ zoete smaak. Wordt ook wel eens Beierse mosterd genoemd.
Er zijn grofweg 3 soorten mosterd: gele mosterd (sinapsis alba), bruine mosterd (brassica juncea, ook wel sareptamosterd genoemd) en zwarte mosterd (brassica nigra). Zwarte mosterd is de meest scherpe van de drie en die gebruiken we dan ook om Abrahams mosterd van te maken, een lekker pittige grove mosterd!
Deze wrange vloeistof gaf de Dijonmosterd zijn karakteristieke smaak en maakte hem onderscheidend van de rest. Dijonmosterd is lichtgeel van kleur, in tegenstelling tot Amerikaanse mosterd die heldergeel, iets intenser en prikkelender is. De mosterd uit Dijon heeft een pittige, scherpe smaak en is sterk en kruidig.
Traditionele mosterd wordt gemaakt van mosterdzaad, azijn, water en zout. Er zitten dus geen ongezonde ingrediënten in en daarom past het prima in een gezond eetschema. De hoeveelheid zout kan wel vrij hoog zijn (ongeveer 3,5 gram per 100 gram), maar je eet er natuurlijk geen grote hoeveelheden van.
Mosterd bevat veel zout, dus ja het is slecht voor je bloeddruk als je er te veel van neemt. In 100 gram mosterd zit ruim 3 gram zout. Het advies is om als volwassene niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen, liever minder.
De mineralen in mosterd kunnen samen zorgen voor een sneller metabolisme en een snellere afbraak van vetten en stimuleert de vertering. De gemalen mosterdzaden kunnen laxerend werken en zo zorgt mosterd ervoor dat je darmen gezond blijven.
Zaanse mosterd (335 g, €0,99). Milde mosterd, beetje zoetig, weinig scherp. Prima mosterd voor bij een blokje kaas.
Er zitten heel wat vitaminen in mosterdzaad die gezond zijn;
Vitamine E zorgt voor gezond bloed, is belangrijk voor de bloedstolling, sterkt de ogen, voorkomt ontstekingen en atherosclerose, vertraagt het verouderingsproces en is een natuurlijk conserveringsmiddel.
#1 | Mosterdmolen de Huisman
Scherpste smaak, goed in balans. Fijne viscositeit en een kleur.
Ons unieke Limburgse recept geeft Marne Limburgse Mosterd een ware Bourgondische smaak. Een milde mosterd met in natuurlijke azijn gewelde mosterdzaadjes.
De “strafste” mosterd van Vlaanderen wordt geproduceerd in Torhout. De Torhoutse mosterd is het oudste en bekendste streekproduct van het Brugse Ommeland. Het mosterdmuseum schetst de evolutie "van een zaadje zo klein tot een mosterd zo fijn".
Het grootste verschil tussen de normale mosterd en de Amerikaanse mosterd is dat de Amerikaanse mosterd een zoetere smaak heeft. Amerikanen gebruiken de Amerikaanse mosterd meestal voor de hotdogs of hamburgers.
De gerechten die op deze manier worden bereid, zijn aromatisch, sappig en hebben een specifieke, speciale smaak. Mosterd verzacht vleesvezels perfect, impregneert ze met olie. Mosterdpoeder wordt toegevoegd aan jus en sauzen, waardoor ze meer expressiviteit en dikte krijgen.
Mayonaise: 133 kcal, 14.3 gram vet (1.7 gram verzadigd), 0.7 gram suiker, 0.2 gram zout. Ketchup: 15 kcal, 0 gram vet, 2.8 gram suiker, 0.4 gram zout. Mosterd: 24 kcal, 1.6 gram vet, 0.4 gram suiker, 0.8 gram zout. Joppiesaus: 69 kcal, 5.6 gram vet (0.5 gram verzadigd), 2.4 gram suiker, 0.3 gram zout.
Afvallen met mosterd
Mosterd is eveneens een bron van tryptofaan, een essentieel aminozuur, en bevat omega 3-vetten. Dit is een gezonde vetsoort die je niet laat aankomen. Sterker nog, van mosterdzaad val je juist af, omdat het de vetverbranding in je lichaam omhoog brengt.
Na opening bewaar je je mosterd best in de koelkast. Dit om zolang mogelijk van de originele smaak te kunnen genieten. Mosterd bevat inderdaad azijn en zout wat ervoor zorgt dat het een product is dat lang houdbaar blijft en dat ook niet meteen bederft als je het op kamertemperatuur bewaart.
Voor je hart vermijd je het best voedingsmiddelen met veel cholesterol en verzadigd vet zoals boter en worst of spek. Ook andere vleeswaren, sterk bewerkte voeding met veel suiker, frisdrank en te veel zout zijn nefast voor je hart.
Het DASH-dieet bestaat uit veel fruit, groenten en magere zuivel. En verder bestaat je voeding vooral uit volkoren producten, kip, vis en noten. Daarnaast is het advies om rood vlees, zoetwaren en suikerhoudende frisdranken te beperken.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
De pittige mosterdsmaak blijft zo behouden. Wanneer je mosterd warm verwarmd, wordt de mosterd milder van smaak.
Ketchup wordt namelijk gemaakt van tomaten en bevat daardoor voedingsstoffen die goed zijn voor je gezondheid. Ketchup bevat namelijk lycopeen, vitamine C en vitamine E, een combinatie die positieve effecten heeft op je gezondheid. De meest gezonde eigenschap van ketchup is het voorkomen van hart- en vaatziekten.
Mosterd is een populaire specerij gemaakt van de zaden van de mosterdplant. Deze plant is inheems in het Middellandse Zeegebied en is verwant aan voedzame groenten zoals broccoli, kool en spruiten.