Doordat het komende WK voetbal in Qatar in de winter van 2022 gespeeld wordt, heeft de KNVB een lange winterstop ingepland voor de Eredivisie. De Nederlandse competitie begint het komende seizoen op 5 augustus 2022. De winterstop begint op 13 november 2022 en duurt tot 6 januari 2023.
In Nederland duurt de winterstop van half december tot half januari. Bij de jeugd duurt in Nederland de stop ongeveer 2 weken tot een maand, afhankelijk van het niveau en de leeftijd.
De KNVB heeft de winterstop voor de topamateurs verlengd, nu de huidige coronamaatregelen tot zeker 14 januari gaan duren. Teams kunnen daardoor nog langer niet in de avond trainen. De voetbalbond vindt het daarom niet verantwoord om in het weekend wel wedstrijden te spelen.
De winterstop is de winterperiode waarin er niet gesport wordt. De term is vooral bekend door het voetbal. Maar ook in andere sporten kennen ze een periode dat er niet gesport wordt. De winterstop is veelal bedoeld om sporters en de sportvelden te besparen.
Wanneer eindigt de zomerstop? Vanaf halverwege augustus eindigt de zomerstop weer en begint voetbalseizoen 2021-'22. Ook hier is het afhankelijk in welk team en in welke regio je voetbalt. Landelijk gezien begint seizoen 2022-'23 half augustus met KNVB bekerwedstrijden.
Hardlopen is een goede manier om een fundering te leggen voor je algemene uithoudingsvermogen. Verder krijg je door hardlopen een betere doorbloeding, stofwisseling en sterkere beenspieren. Echter zul je hardlopen moeten afwisselen met andere trainingsvormen om er tijdens een voetbalwedstrijd rendement uit te halen.
Speeldagen & wedstrijden
Het voetbalseizoen (competitie) loopt van september tot en met eind mei/begin juni. Dit is afhankelijk van de speeldagenkalender, welke ieder seizoen door de KNVB wordt bepaald. In mei en juni vinden ook veelal toernooien plaats.
Eredivisie programma 2021-2022
Dit seizoen is begonnen op 13 augustus 2021 en eindigde op 29 mei 2022. Bekijk ook de Eredivisie stand en de Eredivisie uitslagen van dit voetbalseizoen.
Mannen veldvoetbal standaard Tweede divisie tot en met de vijfde klasse. Mannen veldvoetbal reserve Hoofdklasse tot en met de reserve tweede klasse. Vrouwen veldvoetbal Eredivisie Vrouwen tot en met derde klasse.
Ruim 1,2 miljoen Nederlanders binden wekelijks de schoenen onder voor een voetbalwedstrijd of training. Ook bij jouw vereniging staan ze er elk weekend weer: de kids met broekjes tot over de knieën en de vierde reserveteamspelers met te kleine shirts. Het streven is dan ook: een leven lang voetbal.
Het Eredivisie seizoen loopt van 5 augustus 2022 tot en met 28 mei 2023. Op zaterdag 30 juli werd er door Ajax en PSV gestreden om de Johan Cruijff Schaal (3-5). Het speelschema Eredivisie ziet er dit seizoen anders uit vanwege het WK voetbal dat van 21 november t/m 18 december plaatsvindt.
Een goede basisconditie voorkomt blessures in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Onderzoek heeft uitgewezen dat spelers die met een trainingsachterstand aan het seizoen beginnen, gedurende het seizoen meer kans op blessures hebben. Sportfysiotherapeut Steven Zwart schreef hier een blog over.
Tot aan de zomer
De zomerstop duurt van 5 juli tot 9 augustus voor alle Voetbalacademie teams. De senioren recreatie teams spelen nog Superleague t/m 10 juli, trainen kan de laatste week minder omdat o.a. de Superleague op 5 juli start.
Profvoetballers moeten verplicht vier weken vrij krijgen aan het einde van het seizoen en tijdens de winterstop twee weken.
Leeftijdsgrenzen van de teams
Klasse JO19: 17, 18 en 19 jaar. Als de speler op 31 december voorafgaand aan het desbetreffende verenigingsjaar de leeftijd van 18 jaar nog niet heeft bereikt.
In de voetballerij bestaan verschillende soorten voetballers, maar bijna iedere professionele voetballer gaat wel minimaal één keer per week naar de sportschool.
Fietsen is ook goed voor voetballers omdat het een positieve invloed heeft op de spieren door het hele lichaam van een speler. Elke voetballer moet op het toppunt van gezondheid en fysieke fitheid zijn om op zijn best te presteren. Fietsen is een geweldige manier om voetballers te helpen hun fitnessdoelen te bereiken.
Goede sporten om te combineren met voetbal zijn zwemmen, hardlopen, krachttraining en fietsen. Met deze sporten train je jouw spieren goed en bouw je ook wat uithoudingsvermogen op (of je houd dit op peil). Als het seizoen weer begint, zijn er enorm veel voetballers die 'er weer tegenaan gaan' op zondag.
De prijzen van voetballen variëren tussen de €7,99 en €139,99. De meest populaire voetballen zijn de adidas Champions League ballen of de Nike Flight Strike ballen. Het kan lastig zijn om de juiste voetbal voor jou te kiezen.
Voor voetballers is explosiviteit van belang in sprints, aanzetten tot een sprint en sprongkracht. Belangrijk is daarbij dus het trainen van de bil- en heupspieren én de benen uiteraard. Heb je bijvoorbeeld twee voetbaltrainingen per week, dan kun je ook nog prima twee dagen in de sportschool spenderen.
Intervaltraining op de baan
Je loopt 5 x 30 seconden met telkens 30 seconden pauze (dribbelen). Daarna heb je 2 min rust. Vervolgens loop je 3 x 30 seconden met telkens 30 seconden pauze. Na de laatste interval loop je 5 tot 10 minuten rustig uit.
Het wedstrijdseizoen (voetbalseizoen) verschilt per competitie. In de meeste landen met een gematigd klimaat, zoals Nederland en België, begint de competitie aan het eind van de zomer en loopt deze door tot de volgende lente; halverwege is er dan soms een winterstop.