Weidehooi is droog, stofvrij en smakelijk hooi dat vaak bestaat uit een mengsel van verschillende (gedroogde) grassoorten. Grof weidehooi is erg geschikt om ongemengd te voeren aan droogstaande koeien en jongvee.
De behoeften van paarden kunnen echter verschillen. Een zeer mager jong of oud paard zou bijvoorbeeld baat kunnen hebben bij een ruwvoer van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld fijn, groen hooi of luzerne. Terwijl een dik paard dat moet afvallen beter gevoerd kan worden met een zeer grofstengelige kwaliteit hooi.
Graszaadhooi is meestal niet geschikt als diervoeder, waarschuwt de Gezondheidsdienst voor Dieren. Het bevat mycotoxine en dat is schadelijk voor paarden, schapen en koeien. Voor de productie van graszaad wordt vaak gebruik gemaakt van gras dat met zogenaamde endofyten is besmet.
Voordroog is bijna hooi, maar ligt meestal 1-2 dagen korter op het land te drogen. Het droge stof gehalte varieert tussen de 55% en 75%, waardoor het nog iets vochtig en zachter aanvoelt en meestal iets zurig ruikt (geen zuurkool, maar een fris zurig luchtje).
Hooi is gedroogd gras en is daarom soms ook wat groenachtig gekleurd. Hooi wordt gebruikt als voedsel voor heel veel dieren denk bijvoorbeeld aan paarden, maar ook konijnen. Stro is een verzameling van stengels van graan en heeft daarom ook een grovere structuur.
Graszaadhooi: dit hooi is eigenlijk een bijproduct van de graszaadproductie. Het graszaad moet eerst volledig rijp zijn voordat je kan dorsen en het hooi kan oogsten. De voedingswaarde van dit hooitype is heel laag maar door de grove structuur kan dit hooi heel waardevol zijn, voornamelijk bij niet-prestatiedieren.
Alle paarden hebben ruwvoer nodig, daar is iedereen het over eens. Ruwvoer is noodzakelijk om het paard gezond te houden. Gras, hooi, of kuilvoer hoort in elk rantsoen thuis. Vandaar dat het zo belangrijk is ruwvoer aandacht te geven.
Wat is de houdbaarheid van hooi? Hooi is gedroogd gras en hierdoor is het lang houdbaar. Hooi kunt u onder droge omstandigheden met gemak een jaar bewaren. Controleer regelmatig uw hooibalen op eventuele schimmels of ongedierte.
Hooi laten drogen en opslaan
Onder ruwvoer verstaan we gras in de weide, maar ook hooi of voordroogkuil. Door het gras te laten drogen (kunstmatig of natuurlijk) wordt het vochtgehalte lager, ca 15-30 %. Gras laten drogen tot het hooi wordt, duurt ongeveer 5 dagen, afhankelijk van de weersomstandigheden.
Hooi wordt gebruikt als voedsel voor dieren tijdens de winter of in droge perioden als er weinig grasgroei is. Vroeger werd het veel aan vee op boerderijen gevoerd, maar tegenwoordig veel meer aan de verschillende herbivoren die als huisdier, zoals paarden, schapen en geiten of in dierentuinen worden gehouden.
Vertaal hooi van Nederlands naar Engels
hay.
Antwoord: Na het persen van de baaltjes hooi dient ca. 6 tot 8 weken gewacht te worden, alvorens het hooi gevoerd kan worden. Het hooi moet afsterven, waarbij het laatste vocht uit het hooi gehaald wordt.
Re: zitten er nadelen aan nat hooi voeren? Nee, er zitten geen nadelen aan! Wanneer je zelfs rijk hooi minimaal 20 minuten weekt in water is het grootste gedeelte van het fructaan er uit. Ga je het heel lang weken moet je er wel rekening mee houden dat ook goede voedingsstoffen er uit gaan.
Hooi van goede kwaliteit is meestal diep groen tot geel-groen in plaats van geel of bruin van kleur. Maar let op: de kleur zegt niet altijd iets over het ruwvoer. Let daarnaast op onkruiden die eventueel giftig kunnen zijn. Een groot aandeel onkruid heeft ook invloed op de voedingswaarde.
gemiddelde prijs voor een baal hooi? kost minstens $20 per baal.
Engels Raai, Roodzwenk en Rietzwenk zijn de meest voorkomende soorten graszaadhooi. Graszaadhooi wordt vaak aanbevolen voor paarden die de neiging hebben te dik te worden. Omdat het lang en stengelig is als het geoogst wordt, bevat het weinig calorieën en is het structuurrijk.
Graszaadhooi kost 'los van het land' 10 euro per ton en tarwestro kost 70 euro per ton, af land. De kosten voor het persen en transport komen er nog bovenop. Vorig jaar kostte graszaadhooi af land in Noord-Holland nog 20-25 Euro per ton, vertelt beurs vertegenwoordiger Niels van Liere.
Het advies is om een paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer te hebben staan, maar het mag niet langer dan 6 uur zonder staan. Anders wordt de kans op maagzweren (zeer) groot.
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
Van weidegang komen paarden vaak het snelst op gewicht. Vers gras bevat meer energie en eiwit dan hooi en kuil. Zorg daarom dat je paard, als dit mogelijk is, lekker veel gras kan eten. Veel paarden staan in de winter minder in de wei dan in de zomer.
Zolang het droog heeft gelegen kun je het jaren "goed'' houden. Hou er rekening mee dat vitamines/mineralen wel (sterk) verminderd zullen zijn. Begin de winter voerde ik hooi van 2011, nu van 2012. Ik heb enkele jaren terug nog hooi gevoerd wat 10 jaar oud was.
Omdat het gras nog wat vochtig van aard is moet het stevig en luchtdicht verpakt worden om het ruwvoer goed te conserveren. Door het insealen wordt het fermentatieproces geremd wat ervoor zorgt dat het natte gras geconserveerd wordt. Onverpakt kuilgras bestaat dus niet, dan is het eigenlijk traditioneel hooi.
Als hooi niet voldoende droog is gewonnen kan broei en vervolgens schimmel optreden. Dit betekent extra verliezen en het is nadelig voor de gezondheid van paarden en pony's. Het gemaaide gras moet enige tijd op het veld lig- gen om het gewenste droge-stofgehalte van ruim 80 % te bereiken.
Je kunt ook nog kijken of het te gebruiken is om de stal mee op te strooien. Er is recent onderzoek naar gedaan dat oud hooi wel veel vitamines verloren heeft, maar geen suikers! Dus oud hooi aan hoefbevangen paarden geven heeft niet meer nut dan jonge oogst.
Boven 45°C C ontstaat gevaar. Gevaar dat oploopt, als de temperatuur blijft stijgen. Ook neemt de kwaliteit en energiewaarde van hooi door broei snel af. Als de balen dan ook nog eens dicht tegen elkaar en hoog opgestapeld zijn kan de warmte nog minder makkelijk afgevoerd worden.