Kleurenexpert Hilde Francq vertelt dat de kleur die je draagt niet veel verschil maakt. Lichte kleuren weerkaatsen het zonlicht en nemen dus minder warmte op. Toch blijkt uit onderzoek van het wetenschappelijk vakblad Nature dat zwart of wit wat betreft hitte op de huid niets uitmaakt.
Tijdens een tropische dag met dertig graden is het niet verstandig om de kleur zwart te dragen. Dit komt omdat donkere kleuren de warmte goed absorberen, waardoor jouw zwarte shirt warm wordt met het gevolg dat ook jij flink begint te zweten. Wit is daarentegen wel een kleur die je met warm weer het beste kunt dragen.
Zwart absorbeert meer warmte, maar die dringt niet sneller door tot de huid en zwart laat aantoonbaar minder straling door.
De kleur zwart absorbeert namelijk niet alleen de warmte van de zon, maar ook de energie van het lichaam. Zodra stof in aanraking komt met zon en lichaamswarmte, zoekt met name de kleur zwart een manier om de warmte kwijt te raken.
Indien we wit dragen, wordt deze lichaamswarmte teruggekaatst naar het lichaam. Zwarte kledij zal de zonnewarmte opnemen, maar ook de straling van het lichaam, waardoor we onze hitte kwijtraken. Wanneer we gehuld zijn in wit, zal het dus veel moeilijker zijn voor het lichaam om af te koelen.
Kleding heet weer
Kleurenexpert Hilde Francq vertelt dat de kleur die je draagt niet veel verschil maakt. Lichte kleuren weerkaatsen het zonlicht en nemen dus minder warmte op. Toch blijkt uit onderzoek van het wetenschappelijk vakblad Nature dat zwart of wit wat betreft hitte op de huid niets uitmaakt.
Want ook in de zomer kun je gerust zwart aan. Zo draag je deze kleur als de zon op z'n hoogst staat. Kies voor luchtdoorlatende materialen die losjes om je lichaam vallen, zoals katoen, linnen, chiffon en zijde en laat zwaardere, winterse materialen zoals suéde, tweed en leer lekker op de plank.
Als het gaat om buitenzonwering raden we vaak een donkere kleuren doek aan. Deze doeken laten vele malen minder licht door dan lichtere doeken, waardoor er minder straling binnenkomt. Een donkerder doek, van bijvoorbeeld screens, zorgt er daarnaast ook voor dat het zicht naar buiten beter blijft.
Wit blijft het koelst omdat het alle kleuren terugkaatst.
Verschillende kleuren
Een vlam is onderop blauw. Het midden is wit en rondom de vlam is het geel. Deze kleuren worden bepaald door de temperatuur van de vlam. Het blauwe deel is het heetst, daarna het witte deel en het gele deel van de vlam is het minst warm.
Kunststoffen zoals lycra, nylon, polyester en acrylic absorberen en beschermen veel beter dan gebleekt katoen. Blinkende semi-synthetische stoffen (bv. rayon maar ook zijde) reflecteren meer dan matte stoffen zoals linnen die het UV-licht eerder absorberen dan reflecteren.
Daarom nog wat extra tips tegen zweetvlekken! Draag kleding met een print zodat de zweetvlekken minder opvallen. Vermijd kleuren als grijs en kies voor kleuren als donkerblauw, zwart of wit.
Gewone kleding
Een droog wit T-shirt biedt bijvoorbeeld een bescherming van SPF 15. Als gewone kleding nat wordt, houdt het bovendien nog minder uv-straling tegen.
Rolluiken zijn de meest effectieve vorm van zonwering tijdens een hittegolf. Rolluiken zijn namelijk volledig afsluitbaar. Zon, warmte en geluiden kunnen veel minder makkelijk uw woning binnendringen.
Wat men vaak vergeet is dat de kleur van een screendoek niet alleen mooi moet zijn, maar ook effectief! Wil je verkoeling in huis, een zwarte kleur absorbeert in het algemeen warmte en is effectiever in het weren van de zon wanneer we het vergelijken met een wit doek.
30 graden of warmer: katoenen kleding met print
Je zult bij dit soort warmte temperaturen ongetwijfeld iets zweten. Kies daarom voor kleding met printjes, zweetplekken vallen dan veel minder op! Aanraders zijn: zomerjurkjes, mini rokjes, tuniekjes en shorts.
De kleur van een ster verwijst naar zijn oppervlaktetemperatuur. Een rode ster is relatief koel met een oppervlaktetemperatuur van minder dan 3.000 graden Celsius. Onze zon is een gele ster: op het oppervlak heerst een temperatuur van meer dan 6.000 graden. En blauwe sterren zijn de heetste, 10.000 graden en meer.
De kleur van de kleding zorgt er ook voor dat de kans om opgemerkt te worden in de woestijn veel groter wordt (bijvoorbeeld in het geval iemand verdwaald is), omdat een zwart bewegend voorwerp veel beter contrasteert met de lichte kleuren van de woestijn.
De beste kleur voor je rolluiken is zilver, gewoon de kleur van aluminium. Is dit niet jouw smaak? Dan zijn wittinten en licht gekleurde rolluiken ook een goede optie. Deze nemen namelijk ook niet snel warmte op.
Met zonwering kunt u het door de zon opwarmen van het huis beperken. zijn. Het is mogelijk om tot wel 90% van de energie van de zon te weren. Dit kan leiden tot een temperatuurverschil van 5 tot 7 graden.
Zonweringsdoeken worden van acryl of polyester gemaakt. Beide hebben zo hun kwaliteiten. Acryl is kleurechter en Polyester vormstabieler. Acryl is dus het beste voor intensief gebruik en polyester voor grote zonneschermen.
Welke kleur zonnedoek kies ik? Regelmatig krijgen wij van klanten de vraag of de kleurkeuze van het schaduwdoek van invloed is op de werking van het doek. Kleur is en blijft altijd persoonlijk. De bescherming tegen schaduw is dan ook gelijk bij elke kleur en niet bij de ene kleur beter dan bij de andere.
Belangrijke elementen in de woestijn zijn zon, droogte en het stof. Ruime kleding gemaakt van katoen of zijde heeft de voorkeur in de woestijn. Bandana's en/of hoofddoeken kunnen ervoor zorgen dat stof niet doordringt en worden tevens gebruikt tegen transpiratie.
Een donkere broek staat altijd elegant en stijlvol. Kies je voor zwarte jeans? Combineer het dan met veterlaarsjes of draag er juist pumps onder in een opvallende kleur. Voor je werk is een zwarte pantalon een goede keuze, met bijvoorbeeld een zijden blouse in een pasteltint.
Nomaden dragen wijdvallende kleding zodat de lucht kan circuleren. Dit zorgt voor een koele laag tussen kleding en lichaam, waardoor het zweten vermindert. Alleen hun gezicht, handen en voeten worden blootgesteld aan de zon. De lucht onder zwarte kleding warmt sneller op dan de lucht onder witte kleding.