In het voortgezet onderwijs krijgt u een diploma of een getuigschrift. In het hoger onderwijs ontvangt u een getuigschrift en een supplement op het getuigschrift. In het middelbaar beroepsonderwijs krijgt u een diploma. Er zijn verschillende regels voor diploma's en getuigschriften.
Je kunt een getuigschrift zien als een door de werkgever opgesteld bewijs van de tijd dat jij voor hem of haar hebt gewerkt en van de taken die je in deze periode hebt verricht. Dit vormt een potentieel waardevol bewijs van jouw functioneren bij je voormalige werkgever.
Meestal wordt er van een diploma gesproken wanneer iemand een opleiding heeft afgerond zoals het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo), hoger algemeen voortgezet onderwijs (havo), secundair onderwijs, voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo), of mbo.
Het grote verschil tussen een certificaat en diploma is de geldigheidsduur van de kwaliteitsmeting. Bij een certificaat is de meting voor dit moment en moet u, als persoon of bedrijf, dus telkenmale opnieuw aantonen dat u (nog steeds) bekwaam bent. Bij een diploma staat het resultaat voor altijd vast.
Je krijgt een getuigschrift van het secundair onderwijs als je de eerste of de tweede graad secundair onderwijs hebt afgerond. Je krijgt een diploma van het secundair onderwijs als je de derde graad hebt afgerond. Elk diploma secundair onderwijs uit aso, bso, kso en tso geeft toegang tot het hoger onderwijs.
Leerlingen krijgen een diploma als zij slagen voor hun eindexamen vmbo-, havo of vwo. Ook studenten die een mbo-opleiding met succes afronden krijgen een diploma. In het hbo en op de universiteit krijgen studenten een getuigschrift (bachelor of master) en een supplement als zij slagen voor de examenonderdelen.
Een getuigschrift is een schriftelijke verklaring van een werkgever waarin wordt aangegeven dat een persoon gedurende een bepaalde periode bij die organisatie in dienst is geweest. Een medewerker kan zo'n getuigschrift gebruiken als aanvulling op zijn of haar sollicitatiebrief voor een potentieel toekomstige werkgever.
Het behalen van een getuigschrift of diploma (eventueel in tweedekansonderwijs), gecombineerd met enige werkervaring verhoogt de kansen op werk sterk. Wie zonder diploma of zelfs zonder enige kwalificatie het onderwijs verlaat, kan slechts het hoofd bieden aan de concurrentie indien hij/zij niet te kieskeurig is.
Of een opleiding in het hoger onderwijs erkend is, kunt u nakijken en in Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO) en bij de NVAO. opleidingsgegevens in CROHO (alle Nederlandse erkende hogeronderwijsopleidingen); databank van de NVAO (alle erkende hogeronderwijsopleidingen in Nederland en Vlaanderen).
Welke diploma's kun je terugvinden in het diplomaregister? In het diplomaregister zijn diplomagegevens opgenomen van de volgende onderwijssoorten: Wetenschappelijk onderwijs vanaf 1996 *Hoger beroepsonderwijs vanaf 1996.
Als je geslaagd bent voor een opleiding in de basiseducatie of het secundair volwassenenonderwijs ontvang je een certificaat. Een uitzondering is de opleiding Bedrijfsbeheer. Daar behaal je een getuigschrift bedrijfsbeheer.
Een 'diploma secundair onderwijs' en een 'getuigschrift hoger secundair onderwijs' zijn gelijkwaardig. De term 'getuigschrift hoger secundair onderwijs' werd gebruikt tot begin jaren 1990. Nadien werd de term veranderd naar 'diploma secundair onderwijs'. Beide geven de leerling recht tot hoger onderwijs.
De meeste diploma's gelden levenslang.Een aantal diploma's zijn korter geldig (bijvoorbeeld VCA 10 jaar). Bij twijfel kunt u contact met het examenbureau opnemen.
De verplichting van de werkgever om een getuigschrift uit te reiken, geldt alleen ten opzichte van werknemers met een arbeidsovereenkomst. Ten opzichte van werknemers met bijvoorbeeld een stage-overeenkomst, geldt deze verplichting dus niet.
Voor werkgevers is het opstellen van een getuigschrift belangrijk om juridische redenen. Zoals eerder vermeld, is de werkgever verplicht om een getuigschrift uit te reiken bij het einde van een arbeidsovereenkomst op verzoek van de werknemer. Het nalaten hiervan kan leiden tot schadeclaims van de werknemer.
Een getuigschrift is een verklaring van je werkgever, waarin staat dat jij voor een bepaalde periode in dienst bent geweest en wat jouw werkzaamheden waren. Meer dan dat is het meestal niet. Je ontvangt een getuigschrift op het moment dat je weggaat, bijvoorbeeld omdat je ontslagen bent of omdat je zelf ontslag neemt.
Wil je checken of iemand zijn diploma heeft behaald, dan kun je de sollicitant vragen om een digitaal uittreksel met zijn gegevens uit het landelijke diplomaregister. Dit document is voorzien van een certificaat. De sollicitant kan dit document aanvragen bij de overheidsinstantie Dienst Uitvoering Onderwijs.
Als u uw diploma, certificaat of cijferlijst kwijt bent, kunt u een uittreksel aanvragen van uw diplomagegevens. Dit kan digitaal of op papier. U vraagt het document aan bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dit kan ook als u een andere naam hebt gekregen of van geslacht bent veranderd.
Getuigschriften zijn niet echt meer van deze tijd. Het is dan ook niet bedoeling dat je 'm automatisch toevoegt aan je sollicitatiebrief. Pas als er in de vacaturetekst of het sollicitatiegesprek om gevraagd wordt, verstrek je een getuigschrift aan de werkgever.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: getuigschrift (zn) : akte, attest, certificaat, diploma, getuigenis, referentie, testimonium.
Hogescholen en universiteiten laten soms studenten toe zonder diploma. Voordat je wordt toegelaten, moet je een toelatingstoets maken. Dit is toegestaan (art. 7.29 lid 1 WHW).
Mag ik een beschermde titel voeren als ik geen opleiding in het hoger onderwijs heb afgerond? Nee, dit mag niet. Beschermde titels zijn: dr., ir., mr., drs., ing., en bc.