Je kunt onderzoek op heel veel manieren omschrijven of definiëren, maar de gemakkelijkste is deze: onderzoek is het verzamelen van (nieuwe) informatie om de kennis te vergroten, om de probleemhebber een advies te kunnen geven hoe zijn probleem is op te lossen.
Verpleegkundigen spelen een rol in veel aspecten van de zorg. Door het verpleegkundig handelen beter te onderbouwen, wordt de kwaliteit van zorg verder verbeterd.
Onderzoek begint met een vraagstelling of probleemstelling. Voor vraagstelling wordt ook wel de term 'hoofdvraag' gebruikt. Je hoofdvraag kun je eventueel opdelen in deelvragen. Op basis van de belangrijkste begrippen in je vraagstelling ga je op zoek naar informatie.
Wetenschappelijk onderzoek vergroot onze kennis en het begrip van de wereld om ons heen en het maakt inzichtelijk waarom bepaalde verschijnselen of problemen zich voordoen.
Goed onderzoek verdient nauwkeurig verwoorde bevindingen die zo objectief mogelijk zijn: niet meer en niet minder dan uit de data valt af te leiden. Het is dus not done om te overdrijven en bij onduidelijkheid of zwakke bevindingen is gereserveerd taalgebruik op zijn plaats.
Polit en Beck (2012) definiëren verpleegkundig onderzoek als een 'systematisch onder- zoek dat wordt opgezet om kennis te ontwikkelen over kwesties die van belang zijn voor de beroepsgroep van verpleegkundigen, waaronder de verpleegkundige praktijk, onderwijs, management en informatica' (p. 3).
Bij verpleegkundig wetenschappelijk onderzoek staat de patiënt centraal. Het is praktijkgericht, wat zorgt voor patiëntgerichter zorg, maar het draagt ook bij aan innovaties in de zorg. Als topklinisch ziekenhuis werken verpleegkundigen nu al mee met medische vraagstukken in wetenschappelijk onderzoek.
analyse, beoordeling, doorlichting, enquête, experiment, inspectie, keuring, monstering, nasporing, navorsing, observatie, onderzoeking, ontleding, opsporingswerk, perquisitie, proef, proefneming, recherche, research, speurtocht, speurwerk, test, toets, vaststelling.
artikel 13.5, lid 1 van de Wet milieubeheer (Wm) luidt: Bij het geven van een beschikking als bedoeld in artikel 13.1 kan het bevoegd gezag zich in ieder geval baseren op gegevens en onderzoeken die niet ouder zijn dan twee jaar.
De knelpunten doen zich voor op vijf gebieden: passende zorg, informele zorg, het woningaanbod, de samenhang en afstemming in de zorgketen en de hulp(middelen) van de gemeente. Ouderen, naasten en zorgverleners zeggen dat er nu teveel vanuit wordt gegaan dat het sociale netwerk wel een deel van de zorg kan leveren.
Goed en niet goed in de zorg
Bij het benoemen van het slechte aan de zorg ontstaat het beeld dat we de goede potentie geweld aan doen door een reeks van factoren: te weinig personeel met een te laag salaris en te hoge werkdruk, wachtlijsten, te hoge kosten voor gebruikers en bureaucratie.
Met een bewezen goede kwaliteit van zorg heeft de zorgverlener de beste marketing in huis om klanten te vinden, te binden en te behouden. Tot slot kan een goede kwaliteit bijdragen aan een verlaging van kosten, door inrichting en beheersing van het (optimale) proces, waardoor de productiviteit toeneemt.
Het kan gaan om specifieke verpleegkundige handelingen, maar ook om bijvoorbeeld zorgpaden of interventiebundels. Een bijdrage leveren aan het verbeteren van de verpleegkundige zorg via onderzoek, onderwijs en de praktijk kun je met de master Verplegingswetenschap.
Met verpleegsensitieve indicatoren kan inzicht gegeven worden in welke mate excellente zorg geleverd wordt. De gegevens kunnen gebruikt worden voor externe transparantie en benchmarking alsook voor interne kwaliteitsverbeterinitiatieven.
Betrouwbaarheid en validiteit zijn sterk aan elkaar gerelateerd, maar duiden op verschillende kwaliteiten van het onderzoek. Zo kan een meting betrouwbaar zijn, zonder valide te zijn. Daarentegen is een valide meting doorgaans ook betrouwbaar.
Het leren doen van onderzoek doet een beroep op een combinatie van vaardigheden, zoals relateren, analyseren, kritisch verwerken, oriënteren, toetsen, reflecteren, motiveren, concentreren en nieuwsgierig zijn.
Een andere voorwaarde voor goede en veilige zorg betreft accurate verslaglegging door zorgverleners over de verleende zorg. Verslaglegging is belangrijk voor het waarborgen van de continuïteit en kwaliteit van zorg en voor een goede samenwerking en afstemming met collega's en andere disciplines.