De U-waarde (eenheid: W/m2K – uitgedrukt in Watt per m2 Kelvin) geeft aan hoeveel warmte (Watt) er per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen beide zijden wordt doorgelaten. Hoe lager de U-waarde van het glas, hoe beter de isolatie.
De R-waarde is de warmteweerstand van een materiaallaag en wordt uitgedrukt in m²K/W. Hoe groter R, hoe groter de weerstand die de warmtedoorgang ondervindt en hoe beter het materiaal isoleert. De berekening van de R-waarde is afhankelijk van de materialen waaruit de te onderzoeken constructie bestaat.
Een isolatiemateriaal heeft altijd een specifieke Rd-waarde, uitgedrukt in m2K/W. Deze kun je berekenen door dikte van het isolatiemateriaal te delen door de lambdawaarde. Hoe hoger de uitkomst, des te beter is de warmteweerstand en de isolatiewaarde. Hoe hoger de Rd-waarde des te beter is de isolatiewaarde.
Hoe lager de U-waarde hoe beter het materiaal isoleert. Een goede U-waarde ligt tussen de 2 en 0.10. De U-waarde wordt gebruikt voor glas en ramen. De R-waarde wordt gebruikt voor isolatiemateriaal voor je dak, vloer of muur.
Hoe lager de U-waarde, hoe beter uw schildeel isoleert. De R-waarde, of thermische weerstand, is een maatstaf van de isolatieplaat op zich, waarbij de dikte (in meter) wordt gedeeld door de warmtegeleidbaarheid (lambdawaarde, W/m.K). Hoe hoger de R- waarde, hoe beter het product isoleert.
De U-waarde van dubbel glas (standaard) is 2,8. Dit is een zeer matige isolatiewaarde. Dit glas is niet vergelijkbaar met huidig isolatieglas. HR glas heeft een U-waarde tussen 1,7 en 2,0.
Wij adviseren voor een vloer een minimale Rd van 3,3, bij een dak minimaal 3,5 en voor een muur minimaal 2,5. Soms weet je dat jouw dak bijvoorbeeld al een Rc-waarde heeft van 1. Dan kan je als minimale Rd-waarde van je materiaal kiezen voor 2,5.
De U-waarde wordt ook warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd. De waarde geeft de mate van warmtegeleiding aan van een wand inclusief eventuele vensters: een hoge U-waarde betekent een thermisch slecht isolerende wand, een lage U-waarde betekent een thermisch goed isolerende wand.
Volgens de huidige EPB-eisen moeten vloeren nu een Umax-waarde van 0,24 W/m²K hebben, voor vensters ligt de maximale U-waarde op 1,50 W/m²K.
De U-waarde of warmtedoorgangscoëfficiënt geeft aan hoezeer een volledige scheidingsconstructie, zoals een wand of een dak, geïsoleerd is. Laat de wand veel warmte door, dan ligt de U-waarde hoog.
Hoe dikker de isolatielaag, hoe beter uw huis geïsoleerd is. Een isolatielaag van vier centimeter of minder is minimaal. Bij een isolatielaag tussen de vijf en zeven centimeter heeft u een matige isolatie, acht tot en met twaalf centimeter is goede isolatie en bij 13 cm of meer heeft u een zeer goed geïsoleerd huis.
Hoe beter het isolatiepakket, hoe hoger de R-waarde. Om de R-waarde van een pakket dat uit meerdere lagen bestaat te berekenen telt u de R-waardes gewoon op. Formule: R-waarde = dikte isolatie / λ-waarde. Vul hieronder de dikte en de λ-waarde (in W/mK) van de isolatie in om de R-waarde te berekenen.
Er bestaat wel een maximaal toegestane Rc-waarde. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen vloerverwarming als hoofdverwarming en als bijverwarming. De maximaal toegestane Rc-waarde voor hoofdverwarming wordt door de meeste fabrikanten gesteld op 0,14 m²K/W.Voor bijverwarming is dit 0,18 m²K/W.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Er gelden wettelijke normen voor de Rc-waarde. Bij dakisolatie binnen nieuwbouwwoningen geldt in 2022 bijvoorbeeld een Rc waarde van 6,0 of meer. Voor dakisolatie in bestaande woningen geldt een minimale Rc-waarde van 2,0. Over het algemeen geldt dat een Rc-waarde van 3,5 voor goede isolatie zorgt.
Pir en kooltherm isolatie hebben de hoogste isolatiewaarde.
De U-waarde geeft aan hoeveel watt (W) per vierkante meter (m²) verloren gaat bij één graad temperatuurverschil Kelvin (K) tussen binnen en buiten.
De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in U-waarde. Dat is wellicht een wat technische term maar daardoor kun je wel direct zien hoeveel warmte het glas doorlaat. Daarbij is de gouden stelregel: hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert.
Slecht geïsoleerde ramen zijn een grote bron van energieverlies en zorgen voor tocht en kou bij de ramen. Via een slecht afgesloten raam of enkel glas kan al snel 15% van je energie verloren gaan. Dit betekent extra energieverbruik en dus meer stookkosten. Daarnaast kan een tochtige woning zeer onaangenaam zijn.
Hoe dik is thermopane? Bij Thermopane glas is de dikte van de spouw maximaal 12 mm, inclusief het glas 18 mm.
HR++ glas is sterker en dikker dan enkel glas en veel andere glassoorten. Hierdoor is HR++ glas voor inbrekers logischerwijs ook een grotere drempel. De gelegenheidsinbreker zal liever een andere woning kiezen wanneer uw woning is voorzien van ramen en deuren met sterk HR++ glas.
In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander. Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement.
dakisolatie dikte bij renovatie.
Wil je in aanmerking komen voor een dakisolatie premie bij een renovatie? Dan moet de R-waarde groter of gelijk aan 4,50 m2 K/W zijn. Deze R-waarde komt overeen met de volgende dakisolatie diktes: Dikte minerale wol: vanaf 16 cm.
Met spouwmuurisolatie verdwijnt er minder warmte door de muren van je woning naar buiten. Hierdoor bespaar je zo'n 15 tot 30% op je stookkosten. Met de huidige energietarieven loopt de jaarlijkse besparing al snel op tot € 1.000 of meer. De investering in spouwmuurisolatie is na enkele jaren dan ook al terugverdiend.