Mergpijpjes bevatten namelijk veel natuurlijk beenmerg, ijzer, fosfor, vitamine A en onverzadigde vetzuren. Tegenwoordig worden mergpijpen ook veel gebruikt om krachtige bouillons te maken, welke weer een goede basis zijn voor soepen, sauzen of in andere gerechten.
Onze mergpijp, afkomstig van zorgvuldig geselecteerde runderen, is een echte culinaire delicatesse. Het botmerg, rijk en vol van smaak, wordt vaak geroosterd en vormt een smeuïge, boterachtige lekkernij die perfect geserveerd kan worden met vers brood of als smaakmaker in stoofschotels en sauzen.
Beenmerg is uitermate vet, hoog op smaak en lang niet iedereen vindt het lekker. Het is een delicatesse, en wordt vaak onder de noemer 'mergpijpje' verkocht – niet te verwarren met de zoete variant gemaakt van cake, jam en marsepein. Het is wel in dezelfde categorie caloriebom, 100 gram merg bevat 500 kilocalorieën.
Gezond en lekker in de soep
Echte mergpijpjes van gezonde dieren zijn heel gezond. De pijp zit vol gezonde vetten, eiwitten, calcium, magnesium en gelatine. Al deze voedingstoffen worden door veel mensen te weinig gegeten.
Als je dan nog wat meer wil opwarmen is een mergpijpje de ideale manier. Zo is je binnenste zo gevuld met een lekker warm gevoel. Niets beter dan onze Wagyu-mergpijpjes, goed gekruid met peper en zout, lekker uitlepelen en smeren op een snede vers brood. De hemel op een bord.
Wacht tot het water kookt, leg een deksel op de pan en schakel de hittebron zoveel lager dat het water net blijft koken. Na 2 uur koken: zet de hittebron uit en laat de bouillon een halfuur (tot lauwwarm) afkoelen. giet vervolgens de lauwe bouillon door een fijne zeef in een schone pan (gooi de inhoud van de zeef weg)
Tijdens het verhitten van het water en de runderschenkel drijven gestolde eiwitdeeltjes naar de oppervlakte, laat 5-10 min zachtjes borrelen en schuim dan af voor een heldere bouillon. Voeg na het afschuimen de soepgroente toe aan het water en laat mee trekken. Laat het geheel zachtjes 3 uur trekken.
Beenmerg zit vol collageen, wat de gezondheid en sterkte van botten en huid verbetert . Het is ook rijk aan glucosamine, een verbinding die helpt tegen artrose, gewrichtspijn verlicht en ontstekingen in de gewrichten vermindert.
Een mergpijp geeft extra smaak aan de soep. Je kunt de mergpijp een uur laten meetrekken in de bouillon. De mergpijp wordt daarna verwijderd. Je kunt het merg tevens gebruiken als smaakmaker in sauzen en pasteien.
Bereidingswijze. Zet (kalfs)mergpijpjes op een bakplaat en 15-20 minuten in een oven van circa 200ºC. Ze moeten mooi goudbruin zijn, je ziet en voelt vanzelf wanneer ze goed zijn.
Beenmerg zit vol met goede verzadigde vetten, mineralen en eiwitten zoals collageen. Het kan direct uit het bot gegeten worden, op brood gesmeerd worden of zelfs gebruikt worden in taco's .
Vlees en merg eten
Minstens 2,6 miljoen jaar geleden begon dit dieet zich opmerkelijk uit te breiden. Sommige mensachtigen begonnen vlees en merg van kleine tot zeer grote dieren aan hun dieet toe te voegen .
Deze mergpijpjes zijn niet alleen lekker voor de soep maar ook heerlijk om te bakken of te roosteren in de oven. Het beenmerg bevat veel natuurlijke vetten en past goed binnen het Keto dieet. Bereidingstip: Gebruik alleen een beetje zout en rooster ze in de oven tot het beenmerg net niet boven het bot uit borrelt.
Het weken van de botten voor het roosteren van beenmerg is niet nodig , maar het kan helpen om eventueel resterend bloed te verwijderen. Voeg het merg toe aan een kom met gezouten ijswater en zet het tot vierentwintig uur in de koelkast, waarbij u de vloeistof elke vier tot zes uur vervangt door vers water.
Mergpijp | €5,77/kg | Iers rundsvlees
Heerlijk Iers mergpijpje. Makkelijk te bereiden op de grill of in de oven. Het is lekker vet en smeuïg.
Er zit 11,9 gram vet in 1 groot (55 gram) mergpijpje, waarvan 6 gram verzadigd vet.
Bereiding. Zet in 5 stappen deze heerlijke Soep met mergpijp op tafel. Breng het water met wat zout aan de kook en voeg de benen en het vlees toe. Breng opnieuw aan de kook, schuim af en laat 2 uur zachtjes koken.
In mijn boek is alles wat beenmerg bevat geschikt ! Ik doe ze vaak in mijn kippensoep en gebruik ze natuurlijk in cholent. Het voegt een verbazingwekkend rijke diepte van smaak toe. Hoe langer je deze voedzame soep kookt, hoe hartiger en geconcentreerder hij wordt.
Aan een mergpijp zit geen vlees, de smaak in de bouillon komt in dit geval vooral van het beenmerg. Om je bouillon nog meer smaak te geven, kun je er ook voor kiezen om schenkel te gebruiken. Schenkel is een deel mergpijp en een deel vlees en is afkomstig van de poot van een rund of andere viervoeter.
Merg: bevat veel vitamine A, vitamine K2, omega 3 & 6 vetzuren.Ook zit er veel van de mineralen ijzer, selenium, zink, boron en mangaan in. In het merg van rund en lam zit ook nog wat CLA. Bindweefsel: hierin zit veel glucosamine en chondroïtine.
Merg bevat voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren, carotenoïden zoals luteïne, zeaxanthine en bètacaroteen en andere polysacchariden die uitstekende ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Zo helpt de consumptie van merg om ziekten zoals diabetes type 2 te voorkomen door ontstekingen te voorkomen .
In een culinaire context zijn pompoenen een groente ; meestal gekookt en gepresenteerd als een hartig gerecht of bijgerecht. Botanisch gezien zijn pompoenen fruit, een soort botanische bes, de gezwollen vruchtbeginsel van de pompoenbloem. Pompoenen, zoals alle pompoenen, hebben hun voorouders in Amerika.
Een schenkel kun je op diverse manieren bereiden. Dit stuk rundvlees heeft wat meer tijd nodig om te bereiden. Juist bij een langzame garing zal het vlees lekker mals en sappig worden. Dit maakt een schenkel ideaal voor braad-, sudder of stoofgerechten, die vooral in de winter erg populair zijn.
Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C. Voor kant-en-klare soep uit zak of blik geldt hetzelfde. Blik kan door aanraking met zuurstof de smaak van soep wel wat doen veranderen.
Soep of bouillon bestaat voor het grootste deel uit water. Dus met met deksel loopt het verdampte water weer in de pan, en zonder deksel verdampt het, en concentreer je je vloeistof. Dus in principe meer smaak.