Pectine is een polysacharide (vertakt en veresterd D-galacturonzuur) en is een onderdeel van de celwanden van planten en vruchten. Pectine zorgt voor het aan elkaar klitten van de plantencellen bij hun middenlamel.
Pectine rijke vruchten zijn; aalbes (rode bes), appel, braam, citrusvruchten, kruisbes, kweepeer en zwarte bes. Pectine arme vruchten zijn de aardbei, abrikoos, ananas, druif, framboos, kers, meloen, peer, perzik, pruim (verschilt per soort) en rabarber.
Kortom: Pectine is een oplosbare vezel die voorkomt in fruit en groenten, vooral in appel- en citrusvruchtenschillen. Het is een sterk geleer- en verdikkingsmiddel dat wordt gebruikt voor jam en gelei.
Vroeger werd aan vruchtenjam gelatine toegevoegd. Tegenwoordig wordt in de praktijk voor vruchtenjams alleen nog maar pectine gebruikt. Pectine is een plantaardig geleermiddel.
Eigenlijk is geleisuiker niets anders dan kristalsuiker met pectine (meestal uit appel) en citroenzuur. Fruit bevat van nature pectine en dat zorgt ervoor dat de jam dikker wordt.
Gebruik voor 1 kilogram schoongemaakt fruit 1 kilogram geleisuiker. Je kunt ook geleisuiker speciaal kopen, daar zit minder suiker in. Tip: je kunt ook pectine-arm fruit combineren met pectinerijk fruit zoals bessen of appel. Dan wordt je jam vanzelf wat dikker.
Citroensap vind je eigenlijk terug in alle recepten voor jam, omdat ze ervoor zorgt dat je jam zich tot een goede gel transformeert n omdat het helpt de bacteriën te doden. Daarnaast is het ook gewoon een lekkere toevoeging aan de smaak van je jam. Je kunt het zo gek maken als je wilt.
Jam is namelijk helemaal vegan! Dit is in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Vaak wordt er namelijk gedacht dat de structuur van Jam komt door gelatine, maar dit is niet waar.
Pectine als alternatief voor gelatine
Ook pectine wordt vaak gebruikt om voedingsmiddelen te binden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om jam mee te geleren. Pectine is een onderdeel van celwanden van groente en fruit. Deze alternatieven voor gelatine hebben geen smaak en zijn ook reuk- en kleurloos.
meer sap door microben
Als je een appel of een peer te lang laat liggen gaat het schimmelen. Veel schimmels die op fruit leven, zoals Aspergillus niger, produceren een stofje genaamd pectinase. Met dit stofje kunnen de schimmels het fruit sneller afbreken.
Toch zijn rode appels nog net wat gezonder dan de groene variant. Dit komt omdat de rode appels aanzienlijk meer voedingsvezels bevatten: zo'n 10 tot 18 procent meer dan in een groene appel. Daarnaast bevat een rode appel tot wel een derde meer pectinevezels (een type voedingsvezel) dan een groene appel.
2.Ze zijn goed voor je darmen
Als je een appel eet, smullen de gunstige bacteriën in je darmen mee. Appels bevatten namelijk pectine, een vezelsoort waar de goede darmbacteriën blij mee zijn.
Juist! Een kleine appel met schil bevat iets meer dan 3,5 gram vezels. De schillen van veel vruchten bevatten onoplosbare vezels, een natuurlijk laxeermiddel.
Te veel pectine en/of te veel suiker kan hiervan de oorzaak zijn. Of misschien was de kooktijd te lang. Doe de jam of gelei terug in de pan en voeg water toe: 1 deciliter op 1 kilo jam. Breng aan de kook, roer en doe opnieuw in gesteriliseerde potten.
Pectine is een natuurlijke stof, bestaande uit complexe koolhydraten, die voorkomt in de celwanden en tussen de celwanden van planten.
Appel, pruim, verschillende soorten bes, sinaasappel(schil) en kweepeer bevatten relatief veel pectine en kersen en aardbeien vrij weinig. Aan pectine-arme vruchten of aan vruchtensap kan extra pectine worden toegevoegd om het goed te laten geleren; ook is het gebruik van geleisuiker mogelijk.
Gelatine beschermt je gewrichten tijdens training en helpt bij een beter herstel ervan na een training. Het aminozuur glycine, dat zich in gelatine bevindt, ondersteunt de lever bij het afvoeren van giftige stoffen. Gelatine draagt bij aan een betere vertering en zorgt dat het maagslijmvlies in goede staat blijft.
Hoi Evelien, als je gelatine als supplement wilt gebruiken, dan kun je het beste de collageen nemen, de werkzame stof is hetzelfde alleen is deze oplosbaar in water en dus gemakkelijk in te nemen. wil je echt de gelatine, kun je er bijvoorbeeld pudding van maken, dat stijft net zo op als gewone gelatine.
De suiker; makkelijk in het gebruik is suiker met pectine (geleisuiker van Van Gilse, CSM ea). Kristalsuiker is het puurst. Vermijd suikers met te veel smaak, zoals rietsuiker of basterdsuiker.
Zelf broodbeleg maken is zo gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan tofu-'eier'salade, kip'-kerriesalade, linzen-kerriespread, vegan kaas, cottage cheese of roomkaas. Hummus kun je ook heel lekker zelf maken, in allerlei varianten zoals 'umami hummus', maar meestal ben ik daar te lui voor.
Bijna alle soorten pindakaas zijn vegan. Ook die van Calvé en die van het Albert Heijn- en Jumbo huismerk. Hagelslag is niet de gezondste optie, maar het kan wel! Check wel goed de verpakking of er geen melk in zit, want niet alle pure hagelslag merken zijn vegan.
Volkoren pasta is in nagenoeg alle gevallen vegan. Omdat volkoren pasta van durum tarwe en water gemaakt wordt, zijn er geen dierlijke bestanddelen terug te vinden in volkoren pasta. Daarom is volkoren pasta vegan en past het in een veganistisch dieet.
Jam is dik genoeg als de borrelende fruitmassa (tijdens het inkoken na het toevoegen van de suiker) 105 °C is. Dit kun je meten met een jam- of suikerthermometer. Heb je die niet? Doe dan de stollingsproef, ook wel de rimpel- of schoteltjestest genoemd.
De Geleisuiker Speciaal is bedoeld voor het maken van halfzoete jam, de standaard Geleisuiker is bedoeld voor het maken van zoete jam.
dan voeg je best een geleermiddel toe om je confituur goed stevig te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan gelatine, agar-agar, of een buideltje met de pitjes en schil van appels. Of voeg gewoon een fruitsoort toe die veel pectine bevat, zoals citroen, sinaasappel of rode besjes.