tolterodine. Tolterodine ontspant de spieren van de blaas. Artsen schrijven het voor bij urine-incontinentie.
houd een dagboekje bij om te zien of je niet te veel drinkt. train je blaas door je plas langzaam langer op te houden. train je bekkenbodem met gerichte oefeningen die onder meer door een bekkenbodemfysiotherapeut kunnen worden gegeven. blijf drinken maar wees matig met koffie en alcohol.
Urine-incontinentie is een aandoening waarbij u uw urine (plas) niet kunt ophouden. Dit leidt tot ongewild verlies van urine. U kunt de sluitspieren van uw blaas niet meer (volledig) controleren/beheersen.
Pijn bij het plassen is een veel voorkomende klacht. Het wordt ook vaak beschreven als een brandend gevoel tijdens het plassen. Dit is het meest voorkomende symptoom van een urineweginfectie of blaasontsteking. Bij mannen komen infecties van de urinewegen minder vaak voor dan bij vrouwen.
Heb je last van een branderig gevoel? Neem dan contact op met je huisarts. Die kan kijken of je klachten door een soa komen of door iets anders. En of je medicijnen nodig hebt.
Bij de helft van de vrouwen is een blaasontsteking binnen 1 week vanzelf over. Als uw klachten over zijn, hoeft u uw urine niet opnieuw te brengen. Slikt u antibiotica? Dan zijn uw klachten meestal na een paar dagen minder of weg.
Als je meer dan 3 liter per 24 uur plast, lijd je mogelijk aan polyurie. In extreme gevallen kun je tot 20 liter per dag plassen! Je moet ook 's nachts vaak plassen. Soms gaat het overmatig plassen gepaard met een droge mond en een groot dorstgevoel.
Elizabethziekenhuis in Tilburg, voegt daar nog aan toe: "Vier uur ophouden zou moeten kunnen, maar niet als je al moet plassen, dus als er al plas in je blaas zit. Zeker als je 50 jaar of ouder bent, dan wordt je blaas kleiner." Sowieso is het belangrijk je blaas niet te ver op te rekken, waarschuwt Wijsma.
Staand plassen is ook een goede plasmethode voor dames. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die staand plassen hun blaas net zo goed legen als wanneer zij zittend plassen. In veel Afrikaanse landen wordt door vrouwen alleen staand geplast en is dit de reguliere methode. Mannen doen het al eeuwen: staand plassen.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
Een volle blaas zorgt ervoor dat de organen van de onderbuik beter in beeld te brengen is. Dit bereikt u door: 2 uur voor het onderzoek te plassen. na het plassen drinkt u binnen 30 minuten 5 glazen water (1 liter)
Je blaas kan knappen als je je plas te lang ophoudt
Het te lang ophouden van je plas is echter niet goed. Eén keer lang je plas ophouden is niet erg, maar als je het regelmatig doet kan het gevaarlijk zien. De blaas kan daardoor namelijk te veel uittrekken en zijn knijpkracht verliezen.
Stress is een probleem dat op verschillende aspecten van de gezondheid invloed uitoefent, dat geldt ook voor de blaas. Door stress kunnen de spieren van de blaas zich regelmatig onnodig aanspannen, zelfs wanneer deze nog niet helemaal vol zit. Ook kan het zijn dat iemand hierdoor regelmatig ongewild urine verliest.
Bij een overactieve blaas heeft u heel vaak het gevoel dat u moet plassen. Door vaak naar de wc te gaan, blijven de klachten. U kunt de blaas trainen om meer urine op te slaan. U stelt het plassen steeds iets meer uit.
Regelmatig sap van cranberries drinken vermindert de kans op herhaalde urineweginfecties. Gebruik voedingssupplementen voor een goede algemene blaasfunctie. Zoals bijvoorbeeld BlaseCare. Dit is een voedingssupplement met unieke extracten van cranberry, D-Mannose en Vitamine C.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
De normale blaasinhoud bij volwassenen varieert van 200 tot 500 ml. Als uw blaas vol is, krijgt u aandrang om te gaan plassen. Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer.
In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt is urine niet steriel. Het bevat wel degelijk bacteriën. Maar echt ziek zal je niet worden als je per ongeluk wat pis binnen krijgt. Het probleem is dat chloor dat zich bindt aan urinezuur geen andere ziekteverwekkende bacteriën meer kan doden die in en op het water drijven.
Veel mannen krijgen vanaf 40 jaar problemen met plassen, zoals vaker plassen, een zwakkere straal en nadruppelen. Dit heeft meestal te maken met veranderingen van de blaas, prostaat en bekkenbodem. Genoeg bewegen en minder drinken helpen vaak. Oefeningen voor de bekkenbodem kunnen helpen.
Water verspreidt zich
Daar valt geen exact antwoord op te geven. Ten eerste plas je een glas water dat je gedronken hebt niet in één keer ook weer uit. Het water zal zich in het lichaam verspreiden en zich dus mengen met het water dat het lichaam al bevatte.
De voordelen van zittend plassen
Bij het zittend plassen ontspannen de bekkenbodemspieren zich beter dan wanneer men blijft staan en duurt het urineren over het algemeen langer. Hierdoor kan de blaas zich beter legen.
Gebruik minder verzurende voeding die ontstekingen in de hand werkt - dat geldt voor alle ontstekingen - zoals koffie, zwarte thee, vlees, vleeswaren, soja, suiker, granen, frisdranken en kaas. Zo'n 75-80% van je voeding bestaat idealiter uit basen: groente, fruit, water, wat zure zuivel, kruidenthee etc.
Sommige vrouwen krijgen vaak blaasontsteking. De kans daarop is groter: Na het vrijen. Doordat tijdens het vrijen bacteriën in de plasbuis komen.
Blaasontstekingen kun je 'wegdrinken'
Door dan veel te gaan drinken kunnen zij voorkomen dat de ontsteking doorzet. Maar heel veel drinken is juist weer niet verstandig bij het gebruik van antibiotica, dan kan het antibioticum door de verdunning zijn werk niet goed doen.