Het bekendste voorbeeld van vlottende activa zijn voorraden. Het is per slot van rekening niet de bedoeling dat voorraden langdurig in de onderneming aanwezig bijven, maar dat ze snel opnieuw worden verkocht. Een ander voorbeeld van vlottende activa zijn vorderingen, namelijk de facturen die je naar je klanten stuurt.
Enkele voorbeelden van vlottende activa zijn: De waarde van voorraden (productie) Vorderingen op debiteuren. Liquide middelen.
De activa worden, kort gezegd, gevormd door de bezittingen, zoals geldtegoeden, gebouwen, goederen, e.d., en de passiva bestaan uit het eigen vermogen en het vreemd vermogen (geleend geld, schulden), dus de middelen waarmee de activa gefinancierd zijn.
Op de linkerkant van de balans kun je onder meer de vlottende activa vinden. Dit zijn bezittingen die minder dan 1 jaar binnen de onderneming zijn. Bovendien worden deze activa snel omgezet in contant geld. In combinatie met de vaste activa vormt het de totale activa.
De overige vlottende activa bestaat uit uitzettingen korter dan 1 jaar, liquide middelen en overlopende activa. Hiervan is een inschatting gemaakt rekening houdend met het verloop van de overige balansposten. Hieraan ligt geen zelfstandige raming ten grondslag.
Vlottende passiva zijn kortlopende schulden met een maximale aflossingstijd van een jaar. Onder vlottende passiva valt bijvoorbeeld de te belastingbetalingen, leverancierskrediet, de crediteuren en bankkrediet.
Bij een activa passiva transactie gaat het personeel over. En wel in geval van 'overgang van onderneming'. Dat is wettelijk geregeld in artikel 7:663 BW. Van overgang van onderneming is sprake als de identiteit van de onderneming bewaard blijft: de vaste activa, handelsnaam, klantenregisters, administratie, etc.
Ook het geld op een bankrekening en het kasgeld worden gerekend tot de vlottende activa.
Verschil activa en passiva
Activa zijn bezittingen en passiva zijn de schulden van een onderneming. Hoeveel zakelijk geld jouw bedrijf volgens de balans heeft staat op de activazijde. Daarnaast is op de passivazijde te zien wie de eigenaar van dat geld is.
Op de balans zie je liquide middelen aan de linkerzijde (activa) onder vlottende activa. Onder liquide middelen kunnen diverse subrekeningen staan, voor elk type liquide middel gebruik je een aparte rekening.
De term 'onderhanden werk' betekent dat een bedrijf de opdracht heeft gekregen om werk te verrichten, maar nog geen factuur heeft verstuurd. Als het bedrijf op basis van de opdracht verwacht op korte termijn geld te ontvangen, is ook hier sprake van vlottende activa.
Onder de vlottende activa worden afzonderlijk opgenomen de voorraden, vorderingen, effecten, liquide middelen, en, voor zover zij niet onder de vorderingen zijn vermeld, de overlopende activa.
Wat is activa en passiva op je balans
De linkerzijde van de balans is de activa zijde (ook wel debet zijde genoemd). De activa bevat al je bezittingen, zoals je bedrijfspand, voorraden, vervoersmiddelen, maar ook het nog te ontvangen geld (debiteuren).
Onder vaste activa (Engelse term: Fixed Assets of Non-Current Assets) vallen de bezittingen van een onderneming, die voor langere tijd in gebruik zijn. Veelal wordt een periode langer dan één jaar hiervoor aangehouden. Het gaat om bezittingen die worden gebruikt in de bedrijfsvoering en die niet worden verhandeld.
Een voorraad bestaat uit goederen die beschikbaar zijn voor productie, verkoop of levering. Deze goederen hebben allemaal een waarde en moeten terugkomen in je boekhouding en op je balans verwerkt worden. Ook goederen die al in gebruik zijn voor productie vallen onder je voorraad.
De vaste activa zijn alle bezittingen van het bedrijf die langer dan één jaar gebruikt worden. Het zijn dus geen bezittingen die je in je bezit hebt om later te verkopen, zoals voorraden. Je verdeelt deze ook weer in verschillende groepen. Namelijk immaterieel, materieel, en financieel.
De passivazijde op de balans bevat de vermogensopbouw die hierbij hoort. Voorbeelden van passiva: eigen vermogen (reserves), vreemd vermogen (crediteuren, voorzieningen en leningen).
De overdracht van aandelen gaat altijd via een notaris. Dat is wettelijk geregeld. Als je het via FIRM24 regelt hoef je gelukkig niet fysiek langs de notaris. Naast de notariële overdracht van de aandelen kunnen partijen ook een koopovereenkomst opstellen voor de overdracht.
Eenmanszaken hebben geen aandelen zoals een besloten vennootschap en dat maakt de overdracht lastiger. Zo kun je het KvK-nummer niet overnemen. Dat betekent feitelijk dat je de eenmanszaak zelf stopt en dat de koper de eigendommen en rechten van de onderneming overneemt.
Heb je een eenmanszaak of vennootschap onder firma en wil je het bedrijf verkopen, dan zul je met de fiscus moeten afrekenen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om belastingheffing te beperken of te voorkomen. Je moet belasting betalen over de verkoopprijs, met een vermindering van de boekwaarde.
Kort vreemd vermogen is ook de huur die je betaalt en de nog te betalen omzetbelasting aan de belastingdienst. Ook dat zijn kortlopende schulden.
Activa zijn alle bezittingen van een bedrijf of persoon die uitgedrukt kunnen worden in een geldwaarde. Je vindt deze boekhoudkundige term op de balans en de winst-en-verliesrekening.
De uit deze bronnen verkregen financiële middelen worden door de bank op een aantal manieren ingezet, bijvoorbeeld voor het verstrekken van leningen aan klanten of voor andere investeringen en beleggingen. Deze leningen, investeringen en beleggingen vormen de activa van de bank, tezamen met de aangehouden geldmiddelen.