Bij het vestibulair syndroom is er een probleem aan het evenwichtsorgaan, ook wel het vestibulair orgaan genoemd. Dit orgaan zorgt ervoor dat de hond normaal gesproken zijn evenwicht kan bewaren. Bij aandoeningen aan dit orgaan wordt het evenwicht verstoord en kunnen de volgende symptomen voorkomen: Nystagmus.
Vestibulair syndroom is een storing in het evenwicht die plotseling ontstaat. Vestibulair betekent dat het gaat om het evenwichtsorgaan en syndroom houdt in dat het gaat om een combinatie van klachten die steeds samen optreden. De oorzaak ervan is onbekend (idiopathisch).
Wat is het geriatrisch vestibulair syndroom (GVS)?
Het GVS is een syndroom waarbij er een probleem is met de zenuwen van het evenwichtsorgaan, ook wel het vestibulair orgaan genoemd. De exacte oorzaak is helaas nog niet opgehelderd. Het komt meestal voor bij de oudere hond.
De klachten ontstaan plotseling maar nemen normaal gesproken niet toe in ernst. De meeste dieren zullen binnen enkele dagen spontaan verbeten. Het kan enkele weken duren voordat de scheve kopstand verdwijnt en de hond of kat weer helemaal de oude is.
Honden kantelen soms het hoofd tijdens een tia. Door de slechte controle over een lichaamszijde kan het zijn dat de hond in rondjes gaat lopen. Dit geeft moeilijkheden bij wandelen, of gewoon lopen in de huiskamer. Je hond kan een verandering in gedrag laten zien.
Denk bijvoorbeeld aan verlamming, rare motoriek van uw hond of kat: het dier struikelt over zijn eigen poten, houdt constant zijn kop scheef of lijkt ineens niet meer te kunnen springen. Ook abnormaal gedrag (lusteloos voor zich uit staren) en epileptische aanvallen kunnen aanleiding zijn voor neurologisch onderzoek.
Dit kan meerdere oorzaken hebben, het kan een ziekte zijn, ouderdom of een acute hernia. Om erachter te komen wat je hond precies heeft, kun je natuurlijk het beste een bezoekje brengen aan de dierenarts. In sommige gevallen zegt de dierenarts al gauw dat je je viervoeter beter kunt laten inslapen.
Vestibulaire revalidatie vermindert duizeligheidsklachten en verbetert uw gevoel voor evenwicht. Een gespecialiseerde fysio- of oefentherapeut oefent met u bepaalde oog-, hoofd- en lichaamsbewegingen.
Er is geen behandeling waardoor u sneller beter wordt. U kunt wel medicijnen krijgen tegen misselijkheid en overgeven. Uw huisarts kan deze voorschrijven, bijvoorbeeld metoclopramide of domperidon. Medicijnen zoals bètahistine of cinnarizine kunt u beter niet gebruiken.
Afwijkend gedrag. Scheve kopstand. Dronkenmansgang. Moeilijk wekbaar, coma, overlijden.
Met het geriatrisch onderzoek kijken we naar klachten en aandoeningen die op oudere leeftijd voorkomen, zoals: delier (acute verwardheid) dementie. meerdere ziekten tegelijk (multimorbiditeit)
Hoofdschudden is voor honden normaal gedrag. Omdat honden geen vingers en duimen hebben , schudden ze instinctief hun kop om ongemak, jeuk of irritaties te verhelpen. Hoofdschudden is een effectieve manier om water, vuil of insecten uit de gehoorgang te verwijderen.
De meeste honden doen het: ze houden hun hoofd schuin als jij aan het praten bent, en soms ook zonder aanwijsbare reden. En daar is nu ook een wetenschappelijke verklaring voor: de dieren doen het om medeleven uit te drukken. Hun kop kantelen is een manier om empathie en begrip uit te drukken bij honden.
Een aanval van evenwichts-migraine gaat vanzelf over, meestal binnen enkele uren. Soms duurt het langer, tot maximaal 3 dagen. De aanvallen van draaiduizeligheid kunnen terugkomen.
Symptomen. Vooral een acute aandoening van een van de evenwichtsorganen gaat gepaard met heftige draaiduizeligheid inclusief misselijkheid en braken. Vaak ziet u daarbij de omgeving draaien. De klachten kunnen minuten tot uren duren, waarna spontaan herstel optreedt.
Mogelijke behandeling – van vestibulaire migraine
Tijdens een aanval kunnen middelen gebruikt worden om misselijkheid en braken tegen te gaan. Als er vaak aanvallen optreden kan een behandeling met medicijnen gestart worden om aanvallen te voorkomen (“profylaxe”) of te verminderen.
Neuritis vestibularis kenmerkt zich door acuut optredende heftige draaiduizeligheid die langzaam in de loop van dagen tot weken weer afneemt. U voelt zich doorgaans ernstig ziek en ligt de eerste dagen net zoals bij griep het liefst op bed.
Een ontstoken evenwichtsorgaan komt meestal door een virale infectie, zoals verkoudheid of griep. Symptomen zijn onder meer draaiduizeligheid en/of gehoorproblemen. Een ontstoken evenwichtsorgaan verdwijnt meestal vanzelf. Soms is behandeling met antibiotica nodig.
Er zijn meerdere oorzaken waardoor je last van je evenwichtsorgaan kunt ervaren, één daarvan is stress. Last van je evenwichtsorgaan door stress komt veel voor en kan erg belemmerend zijn in je dagelijkse leven.
Wat zijn de symptomen? De meeste patiënten klagen over draaierigheid, een licht gevoel in het hoofd, het gevoel alsof de wereld om hen heen draait of dat zijzelf rondtollen. Dit onaangename gevoel kan gepaard gaan met allerlei andere klachten zoals angst, misselijkheid en braken.
Wanneer het evenwichtsorgaan is uitgevallen, door bijvoorbeeld een neuritis vestibularis, kan dit leiden tot hinderlijke evenwichtsstoornissen of duizeligheid. Er is dan vooral sprake van een wankel, onevenwichtig gevoel, toenemend bij snelle bewegingen.
Positieduizeligheid is kortdurende draaiduizeligheid wanneer uw hoofd snel van houding verandert zoals bij draaien in bed, vooroverbuigen, omhoogkijken of achteromkijken. Een aanval van draaiduizeligheid duurt meestal hooguit 1 minuut.
Gedragingen die kunnen duiden op pijn
Verwijzen naar een pijnlijke plek: wanneer een hond pijn heeft op een bepaalde plek gaat hij deze plek vaak herhaaldelijk likken, bijten of krabben. Vooral bij acute pijn wordt dat veel gezien. Daarnaast probeert hij het pijnlijke (lichaams-)deel te verstoppen.
Eventuele signalen van pijn bij honden:
een vocale reactie zoals janken, blaffen of grommen, bijvoorbeeld bij aanraking of bij het omdoen van halsband of tuig. hijgen. trillen of bibberen. verhoogde hartslag en ademhaling.
Het is belangrijk om uw hond ook nu te laten bewegen, ook bij honden met artrose. Uw dierenarts of dierfysiotherapeut kan adviseren over het aanpassen van de beweging van uw hond. Bij honden met artrose is het beter om regelmatig kortere wandelingen te maken dan een lange wandeling.