Ondanks dat Istrië aan de kust ligt, wil je altijd anti muggen middel bij je hebben tijdens je vakantie in Kroatië. Ongeacht welk deel van Kroatië je gaat bezoeken. De kleine rotzakken zitten namelijk overal en ze prikken gemeen.
In Kroatië vind je eigenlijk overal wel muggen in de zomer, vooral op plekken waar veel water aanwezig is, zoals aan de zee en langs meren en rivieren. Het is natuurlijk erg vervelend om gestoken te worden, of om 's nachts wakker te liggen vanwege het gezoem van muggen.
Je huisdier moet tijdens het volledige bezoek de leiband aan hebben. Daarnaast is het ook ten strengste verboden om te vissen of te zwemmen in bepaalde gebieden van de nationale parken. Maar ondanks deze regels blijven de nationale parken van Kroatië adembenemend.
De tijgermug en de gelekoortsmug zijn dieren die van oorsprong niet in Nederland voorkomen. Ze kunnen verschillende virusziekten verspreiden bij mens en dier, zoals knokkelkoorts, zika, chikungunya, gele koorts, westnijlvirus en verschillende vormen van hersenontsteking.
In vakantiehuizen die in de vrije natuur zijn gelegen kunnen insecten voorkomen. Dit geldt voor zilvervissen, mieren, wespen, wandluizen, pissebedden en marters. Spinnenwebben kunnen ondanks een grondige reiniging binnen een korte tijd ontstaan.
Haaienaanvallen zijn zeer zeldzaam in Kroatië omdat er van nature geen gevaarlijke haaiensoorten leven in de Adriatische Zee voor Kroatië. Er zijn in het verleden een aantal gevaarlijke haaien voor de kust gespot, waaronder een witte haai, maar dit zijn altijd 'verdwaalde' haaien die hier niet thuishoren.
Reusachtige zwermen zijn al waargenomen langs de kust van Noord-Kroatië, Slovenië en Italië waar ze letterlijk lagunes vullen. De kamkwal is een zogeheten invasieve soort. Dat wil zeggen, een uitheemse indringer. Eigenlijk woont de kwal in de Atlantische Oceaan, maar hij lift mee met het toenemende scheepvaartverkeer.
U krijgt het virus als u gestoken wordt door een mug met het virus. Klachten zijn plotseling koorts met koude rillingen, vaak met heftige hoofdpijn en pijn achter de ogen. Er zijn geen medicijnen om knokkelkoorts te genezen. Tegen de pijn kunt u paracetamol nemen.
U hoeft inheemse muggen niet te melden. Inheemse muggen zijn duidelijk bruin of beige. Grote steekmuggen hebben vlekjes in de vleugels. Ze steken en zoemen vooral in de schemer en 's nachts.
De ogen zijn relatief groot, duidelijk zichtbaar en zwart van kleur. De palpen (F) van de tijgermug zijn opvallend door het witte uiteinde, dat de mug onderscheidt van veel andere soorten. De tijgermug heeft net als veel andere steekmuggen een lange zuigsnuit.
Je kan in Kroatië betalen met euro, wat wij niet aan raden omdat dit niet voordeliger is. Betalen met de kaart is goedkoper dan eerst geld uit de automaat te halen en dan cash te betalen. De meeste restaurants en winkels accepteren buitenlandse bankkaarten en creditkaarten.
Fooi geven wordt in Kroatië gewaardeerd maar het is geen verplichting. De fooi is, in tegenstelling tot in andere landen, echt een bonus. Er zijn geen regels voor het geven van fooi, afhankelijk van hoe goed de maaltijd en de service was geeft u fooi. De norm is ongeveer 10%.
Een uitzondering vormt Kroatië, daar is het leidingwater van goede kwaliteit. Het leidingwater in deze landen is niet veilig om te drinken. Drink daarom alleen flessenwater en vermijd groenten of fruit die in ongekookt water zijn gewassen.
Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je naar Kroatië gaat. Voor Kroatië heb je geen visum nodig, maar heb je wel een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs nodig. Voor het huren van een voertuig is een Nederlands rijbewijs voldoende, je hoeft dus geen internationaal rijbewijs aan te vragen.
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Kroatië.
Een besmette tijgermug draagt de ziekteverwekkers zoals dengue (knokkelkoorts) of chikungunya in de speekselklieren. Als de vrouwtjesmug (het mannetje steekt geen mensen) een mens steekt, kan het virus op die manier worden overgedragen.
Een tweede factor die aantrekkelijk is voor muggen is het koolstofdioxide dat mensen uitstoten tijdens het ademen. Muggen weten daardoor dat er mensen in de buurt zijn, die een bron van bloed voor hen kunnen zijn. Grotere en zwaardere mensen ademen meer koolstofdioxide uit, waardoor zij extra aantrekkingskracht hebben.
Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding. Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
In het kort
U krijgt het virus van een mug. 1 tot 12 dagen na de muggensteek wordt u ziek.
En wist je dat het uitknijpen van een muggenbult weinig zin heeft? Door in een muggenbult te knijpen, of door er een kruisje in te zetten met je nagel, vervang je de jeuk door pijn. De pijn verdwijnt na een tijdje weer, waarna de jeuk terugkomt.
Dolfijnen zien en horen tijdens een dolfijnentour
En in Kroatië kun je ze in het wild zien rondzwemmen! De beste plek om dolfijnen te spotten is in de baaien rond Lošinj. Hier leven namelijk zo'n tweehonderd wilde dolfijnen. Met een beetje geluk kun je ze vanaf het strand of vanaf de camping zien zwemmen.
In de zee vind je zeeëgels en kwallen die huidirritatie kunnen veroorzaken bij aanraking. Zeeëgels leven alleen in zeer schone zee dus laat je zwemplezier niet verpesten door deze dieren, het is juist een goed teken. Zorg wel dat je waterschoenen draagt zodat je niet met je blote voeten op een zeeëgel kunt stappen.
Komt de kwal in contact met een vijand, dan schieten de netelcellen als een soort harpoen uit de tentakel. Het gif uit die cellen komt in je huid terecht, met jeuk en pijn tot gevolg. In Nederland is de kans dat je een (zeer) giftige kwal tegenkomt gelukkig niet heel groot.