Oorsprong. Er wordt verondersteld dat buikdans een van de oudste dansen is en wel minstens 5000 jaar oud. Het zou dan teruggaan op de dans van priesteressen en later tempeldanseressen, die in grote verfijning er mythologische verhalen mee uitbeeldden.
Geschiedenis van het buikdansen
De oriëntaalse dans of buikdansen is één van de oudste dansen die er op de wereld bestaat en is afkomstig van de culturen van India, Afrika en het Midden en Verre Oosten. Over buikdansen bestaan de wildste verhalen.
Rond 4000 voor Christus vinden we bewijs van vroege danstechniek. Mensen ontwikkelden religieuze dansen door bewegingen zoals de splitsingen, groepsdansen en draaiingen op te nemen. Die dansers vertoonden bewegingssymmetrie en rudimentair choreografisch ontwerp: danstrends werden gracieus en harmonieus.
Dans was vanaf het begin van de beschaving wel zeker een belangrijk deel van ceremonies, rituelen en verjaardagen. In de Chinese mythologie is de godheid Kui de 'uitvinder' van dans.
We weten dus niet hoe lang mensen of mensachtigen al dansen. Op rotstekeningen zijn figuren te zien waarvan we kunnen aannemen dat ze dansen. Die zijn duizenden, soms meer dan 30.000 jaar oud.
Veel mensen zien dansen toch niet echt als een sport. Maar wat blijkt: dansen is fysiek gezien het zwaarste beroep dat er is. In een Amerikaans onderzoek werd een vergelijking gemaakt tussen verschillende beroepen waarbij gekeken werd naar kracht, flexibiliteit, coördinatie en uithoudingsvermogen.
Dansen is een effectieve en gezondheidsbevorderende sport. Het versterkt het lichaam en heeft een positief effect op de geestelijke gezondheid. Ongeacht leeftijd of fitnessniveau, je kunt op elk moment beginnen met dansen - thuis of in een plaatselijke dansklas.
Dansen is een goede workout
Geen zin om naar de sportschool te gaan, maar wel in voor een dansje? Helemaal goed! Dansen is namelijk een goede workout. Volgens de World Health Organisation is het zelfs effectiever dan andere sporten wanneer je kijkt naar gewichtsverlies.
Dans kan plaatsvinden in drie contexten: een artistieke (dans als kunstvorm, gecommuniceerd met een publiek); een sociale (draait om het gezelschap waarmee je danst, bijvoorbeeld volksdans); en een educatieve (om er van, over en door te leren, dans als beweging én als cultuur).
Dansen is een effectieve manier om nieuwe dingen te onderzoeken. We ontdekken nieuwe bewegingen en nieuwe mogelijkheden. Dans stimuleert de fantasie, de basis van creatief en oplossingsgericht denken. We leren spontaan en creatief te bewegen op muziek.
Het is een combinatie van dansstijlen zoals salsa, merengue, reggaeton en nog veel meer. Terwijl je de eenvoudig te volgen choreografie volgt, werk je aan je uithoudingsvermogen, verbrand je calorieën en verstevig je je spieren. Het voelt niet eens als een workout, maar eerder als een dansfeest!
Populair waren de acrobatische dansen, waarbij vrouwen handstanden maakten en hun benen zo hoog mogelijk opwierpen, met als doel zoveel mogelijk gezonde kinderen te kunnen baren.
Deze traditie wordt in Turkije gezien als een onderdeel van de Arabische cultuur en niet van de Turkse cultuur. In het gedetailleerde overzicht van Turkse volksdansen, samengesteld door de in Nederland wonende Ersin Seyhan, wordt de buikdans echter wel degelijk geschaard onder de Turkse volksdansen.
Buikdansen is voor iedereen! Mensen van jong tot oud, van dik tot dun; iedereen kan het leren.
Dansen is een enorm afwisselende hobby, waarbij spelenderwijs en met veel plezier lichaam en geest worden getraint. Dansende kinderen bevorderen hun motoriek, oefenen balans en verbeteren hun lichaamshouding. Dit helpt mee om lichaamshoudingsproblemen te voorkomen.
Het is onmogelijk om het exact aantal dansstijlen te benoemen. Er zijn talloze verschillende soorten dansvormen over de hele wereld. Bovendien evolueert dans voortdurend, waardoor er nieuwe danssoorten opkomen, bestaande stijlen zich ontwikkelen en diverse dansstijlen fuseren met elkaar.
Als danser hoor je vaak van anderen dat dans geen sport is, maar slechts een kunstvorm of een hobby. Hoewel dans inderdaad zowel als kunst en hobby beschouwd kan worden, is het wel degelijk een sport. Helemaal wanneer je kijkt naar de hoeveel kracht, training en flexibiliteit van belang is bij dans.
Je kunt het elke dag doen en waar je maar wilt. Het heeft veel voordelen voor jouw gezondheid.Zo helpt het stress verminderen en zorgt het voor ontspanning. Daarnaast geeft het je weer nieuwe en frisse energie.
Volgens de Harvard Health Publishing kan iemand van 55 kilo bij een gemiddeld danstempo ongeveer ongeveer 5,5 calorieën per minuut kwijtraken. Dit betekent toch maar weer zo'n 330 calorieën in een uur. Weeg je 70 kilo, dan verbrandt je ongeveer 7 calorieën per minuut.
Van dansen kun je (in combinatie met het juiste voedingspatroon) ook afvallen. Afhankelijk van de stijl, verbrand je met een halfuur dans al snel zo'n 300 calorieën. Het doet je mentale welzijn goed. Je hersenactiviteit krijgt een boost en er komen endorfines vrij, waardoor je je goed en gelukkig voelt.
Uit het onderzoek van InsuranceProviders blijkt dat dansers de fysiek meest veeleisende baan van alle onderzochte beroepen hebben. Met een score van 97 op de 100 punten die behaald kunnen worden. Atleten nemen de derde plaats in, fitness trainers en sportinstructeurs staan op nummer vijf, en choreografen op negen.
Betere balans
Een goede balans komt voort uit een sterke core, bij dansen heb je vaak de core- en rugspieren constant aangespannen. Hoe beter jij je focust op de spanning op je core- en rugspieren en een focuspunt kiest, hoe beter jij bijvoorbeeld op één been kan balanceren.
Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning, zoals fietsen, wandelen of zwemmen. Langer, vaker of intensiever bewegen is nog gezonder. Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, zoals springen, dansen of krachtoefeningen.