Het advies bij een gespannen kaak is dan ook om rust te nemen. Maak tijd om te ontspannen, een warm bad of een lange wandeling doet vaak goed en kruip op tijd in je bed. Slaap is het beste medicijn. Probeer te achterhalen hoe het komt dat je last hebt van kaakklemmen.
De exacte oorzaak van tandenknarsen en kaakklemmen is niet altijd te achterhalen. Wel weten we dat bruxisme meestal gekoppeld is aan factoren als stress, angst en slaapproblemen. Veelvoorkomende oorzaken van bruxisme zijn: Erfelijke factoren.
De pijnklachten door kaakklemmen
Als je klemt met je kaken, kan dit diverse pijnklachten geven, variërend van pijn in je kaken of in je gebit (soms denk je dat je minstens een gat in je tanden hebt), pijn in je oren, hals, nek, of uitstraling naar je hoofd wat zich uit in hoofdpijn.
Duw uw duim zachtjes tegen uw wang. Beweeg dan uw duim van beneden naar boven over de spier achter in uw mond. Gebruik de vingers van dezelfde hand om de beweging aan de buitenkant te begeleiden. Ook met de wijsvinger kunt u naar de holte net achter de laatste kies gaan en hier met de tip van de vinger rustig masseren.
Dit bitje wordt ook wel een splint of opbeetplaat genoemd. Deze zorgt ervoor dat de boven- en onderkaak elkaar niet meer raken, waardoor de eigen tanden en kiezen deze krachten niet meer op hoeven te vangen. Tandenknarsen en klemmen gebeurd meestal zonder symptomen.
Bij tandenknarsen is er sprake van het zeer hard heen en weer schuiven van onderkaak ten opzichte van de bovenkaak. Klemmen is anders dan knarsen. Bij klemmen wordt er hard dichtgebeten op de tanden. Daarbij is er geen sprake van het over elkaar heenschuiven van de tanden.
Trismus (mondklem): Mond niet volledig kunnen openen. Trismus is een aandoening waarbij een patiënt de kaak of mond niet meer (volledig) kan openen doordat de kaakspieren verstijven of ongecontroleerd samentrekken. Veelal ontstaat trismus als gevolg van een tetanusinfectie, maar ook andere oorzaken zijn bekend.
A. Oprekken van de mond met de vingers (zie tekening). Doe de mond iets open en plaats de duim tegen de snijkant van de boventanden en leg de wijsvinger van dezelfde hand op de snijkanten van de ondertanden. Open de mond zo wijd mogelijk door de duim en vinger scharnierend van elkaar te drukken.
Trismus is het ongecontroleerde onvermogen om de mond of kaak te openen. Trismus maakt veel dagelijkse dingen lastig – kauwen, slikken, praten, tandenpoetsen, zelfs ademhalen. De aandoening kan veroorzaakt worden door tandproblemen, kanker en kankerbehandeling, een operatie, trauma, of andere factoren.
Klemmen en knarsen zorgen voor een aanhoudende spanning in de spieren van je mond, hals, nek en schouder. Dat heeft direct invloed op de spierspanning in je hele lijf! Met de kaken op elkaar ga je ook oppervlakkiger ademen. En op gezette momenten houdt je zelfs je adem in.
Wanneer de twee helften van het kaakgewricht niet goed glijden, kan de kaak zo nu en dan 'op slot' raken. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een trauma, spierspasme of een ziekte zoals tetanus. Ook schiet de kaak 'op slot' wanneer u uw mond te ver open doet, bijvoorbeeld tijdens het geeuwen.
Het goed onderhouden van je gebitsbeschermer is erg belangrijk. Een bitje is namelijk een broedplaats voor bacteriën. Het is daarom verstandig om je bitje voor en na het dragen af te spoelen met koud water. Ook is het aan te raden om het bitje tweemaal per maand grondig te reinigen.
Hoe weet ik of ik tandenknars? Vaak is het zo dat de partner opmerkt dat u 's nachts veel geluid maakt door het knarsen van uw tanden. Maar het kan ook zo zijn dat u 's ochtends wakker wordt met gevoelige tanden, pijnlijke kauwspieren en/of hoofdpijn.
Het effect van Botox is na twee tot zes dagen merkbaar, maar na 14 dagen optimaal. Het tandenknarsen is voorbij en de kaak komt tot rust. Botox blijft drie tot zes maanden zitten. Na deze periode is de behandeling weer veilig te herhalen.
Voor slechts €120,- maken we uw bitje op maat van uw gebit. We geven u daarbij ook instructies over het dragen en schoonhouden. U bent verzekerd van een knarsgebitje dat goed en comfortabel zit en helpt tegen het knarsen van uw tanden. Raadpleeg uw zorgpolis of een knarsgebitje door uw zorgverzekering wordt vergoed.
Je kunt de nachtbeugel het best 's ochtends schoonmaken onder de kraan met een zachte tandenborstel en wat handzeep. Maak de OIR niet schoon met tandpasta, want dan maak je er krasjes en waardoor het vuil juist blijft zitten. Na een tijdje kan er kalkaanslag op de beugel komen.
Gebruik bij voorkeur groene zeep voor het reinigen. Dit is een milde en natuurlijke manier van schoonmaken. Maak een sopje en borstel het bitje hiermee. Let wel op dat het water niet warmer is dan 45 graden.
Als er na verloop van tijd witte aanslag op je nachtbeugel komt, kun je dit verwijderen met pure schoonmaakazijn. Leg de beugel hier een kwartiertje in. Vergeet de beugel daarna niet goed af te spoelen met koud water. In plaats van schoonmaakazijn kun je ook een reiniger voor het kunstgebit gebruiken, zoals Steradent.
Bij de meeste mensen nemen de klachten na verloop van tijd weer af en kan de mond weer zonder noemenswaardige hinder worden gebruikt. Om uw klachten te verminderen is het belangrijk dat u de kaakgewrichten en de kauwspieren zo veel mogelijk rust geeft.
Er zijn meerdere oorzaken mogelijk. Het kan zijn dat u uw kauwspieren verkeerd gebruikt of misschien knarsetand u 's nachts. Het kan ook zijn dat u veel klemt met de kaken, zonder dat u zich daarvan bewust bent. Eén van de meest voorkomende oorzaken is dat u uzelf mondgewoonten heeft aangeleerd.
Stress zorgt ervoor dat je spieren zich aanspannen. Het bindweefsel om je spieren gaat daardoor strakker om de spieren heen te gaan zitten waardoor je spieren niet meer optimaal kunnen bewegen. Ze zitten als het ware “gevangen” in het bindweefsel. De spieren reageren hier vervolgens op door nog meer aan te spannen.