Het verschil tussen een burn-out hebben en overspannen zijn, is dat overspannenheid omkeerbaar is. Dat betekent dat als je de oorzaak van de stress wegneemt, je snel weer herstelt. Dit geldt niet voor een burn-out. Iemand met een burn-out moet doorgaans een lange tijd stoppen met werken om volledig te herstellen.
U bent bijvoorbeeld moe of snel boos, u slaapt slecht of piekert veel. U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. U kunt niet meer goed doen wat u normaal elke dag doet. Accepteer dat u overspannen bent en neem rust.
Overzicht verschillen
Bij een burn-out lijdt je aan gevoelens van fysieke en mentale uitputting, irritatie, ongeduld en verhoogde bloeddruk (hypertensie.) Terwijl ongezonde stress leidt tot schuldgevoelens, stemmingswisselingen en angstgevoelens.
Hoe lang duurt het om te herstellen nadat je overspannen bent of een burnout hebt gekregen? Dit verschilt enorm per persoon. Gemiddeld kost herstel na een overspanning zo'n 3 maanden. Herstellen van een burn-out duurt langer: Reken op ergens tussen de 3 maanden en een jaar.
Je concentratie gaat achteruit en je emoties vliegen alle kanten op.Ook in de Hippocampus, een dieperliggend gedeelte in de hersenen, treedt een soort krimp op. De Hippocampus reguleert onze stemming en onze reactie op stress. Het zorgt ervoor dat bij een periode van stress, je stresshormonen worden teruggeschroefd.
De huisarts kan uw situatie met u bespreken, met u nagaan wat de oorzaak is van uw overspannenheid en samen met u eventuele oplossingen bedenken. Verder kan uw huisarts u doorverwijzen naar de praktijkondersteuner of een andere hulpverlener. De klachten langer dan 6 maanden duren.
Iemand met burn-out klachten heeft last van de volgende drie kenmerken: Spanningsklachten, zoals: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren en/of een gejaagd gevoel. Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid.
Schakel dan hulp van anderen in, maar ga zeker niet proberen de perfectionist uit te hangen, want dat komt je genezingsproces niet ten goede. Een burn-out kan gepaard gaan met gebrek aan levenslust en depressieve gevoelens.
De eerste herstelfase duurt gemiddeld 3 weken, de tweede 3 tot 6 weken en de derde 6 weken. In totaal ben je dus al snel 12 tot 15 weken bezig om te herstellen. Belangrijk om op te merken is dat de totale herstelduur per persoon sterk kan verschillen.
Moet ik wel of niet werken als ik overspannen ben? Afhankelijk van jouw situatie, kun je ervoor kiezen om wel of niet door te blijven werken als je overspannen bent. Je herstelperiode duurt langer als je geen rust neemt. Bespreek dit met de bedrijfsarts en laat je adviseren over jouw situatie.
Constant iets willen eten. In de overlevingsstand kun je niet goed meer het verschil voelen tussen nerveus zijn, moe zijn en honger hebben. Alle drie geven een draaierig gevoel in je buik en een licht gevoel in je hoofd waardoor je geneigd bent om steeds te willen eten (waarschijnlijk het liefst met suiker en vet).
Heeft u het vermoeden dat u een burn-out heeft? Maak dan een afspraak met uw huisarts.Deze stelt u vragen over uw situatie om vast te stellen of u een burn-out heeft. Daarna bespreekt de huisarts, samen met u, wat een passende behandeling voor u kan zijn en verwijst hij/zij u door naar de juiste hulpverlener.
Raadpleeg je huisarts bij symptomen van burn-out. Die zal je bevragen over je werkomstandigheden, je lichamelijke klachten en je gemoedstoestand.Op basis van je verhaal zal je huisarts je behandelen en/of verwijzen. De behandeling kan bestaan uit stressmanagement, medicatie of psychotherapie.
Overspanning geeft klachten zoals moeheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, piekeren, concentratie- en geheugenproblemen. U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen.
De klachten bij een burn-out
Je hebt 3 of meer spanningsklachten, zoals: Lichamelijke moeheid: een uitgeput gevoel. Geestelijke moeheid: moeite om je aandacht erbij te houden en/of dingen te onthouden. Prikkelbaar zijn.
Gemiddeld duurt een burn-out negen maanden, dit wil zeggen, je bent negen maanden op ziekenkas. Van je burn-out af raken kan echter jaren duren. Het gaat hier om gemiddelden. Dit betekent dat er werknemers zijn die na een maand gaan werken en dat er mensen zijn die drie jaar van hun job weg blijven.
Soms lukt het om (gedeeltelijk) te blijven werken. Soms is het nodig om even helemaal niet te werken. Bespreek dit met uw werkgever en de bedrijfsarts. Neem ook altijd contact op met de bedrijfsarts als uw klachten komen door problemen op het werk.
We hebben dus nood aan zo'n bloedmerker, want er bestaat geen consensus binnen de medische wereld over de diagnose van burn-out. Officieel kan je burn-out momenteel niet vaststellen", aldus professor Godderis. Het is wel niet de bedoeling dat de bloedtest alle andere klinische testen zal vervangen.
En misschien dat we dan meteen ook het tweede grote misverstand kunnen tackelen: een burn-out kan je niet faken. Een getrainde professional prikt daar meteen doorheen en iemand met een burn-out wil dat ook helemaal niet faken, want wil niks liever als zijn werk gewoon blijven doen.
Nadat je overspannen bent geweest komt het moment dat je weer terug kan naar je werk. Voor de één is dat al na 6 weken voor de ander pas na een jaar. In een aantal gevallen kan het herstel nog langer duren. Afhankelijk van de mate van overspannenheid en de omgeving waarin je herstelt.
Als u in verband met uw burnout ziek bent, dan is ontslag vrijwel onmogelijk, zelfs als er sprake is van een wettelijke ontslaggrond. De zieke werknemer geniet namelijk extra ontslagbescherming. De zieke werknemer kan daarom bijna altijd succesvol verweer voeren tegen de ontslagwens van de werkgever.
Frisse lucht, de natuur en zonlicht hebben een positieve effect op zowel je lichaam als je brein. Even naar buiten gaan zogt er letterlijk voor dat je even afstand neemt van dat wat je stress geeft. Uit onderzoek blijkt daarnaast dat de hoeveelheid groen in iemands omgeving sterk samenhangt met je mentale gezondheid.