De ABU is een brancheorganisatie voor grotere uitzendbureaus en vertegenwoordigt hiermee ook meteen het grotere deel van de uitzendbranche. De NBBU is een brancheorganisatie voor middelgrote en kleine uitzendbureaus en vertegenwoordigt hiermee een relatief kleiner deel van de uitzendbranche.
Wat is het verschil tussen de cao ABU of cao NBBU? Sinds de vernieuwde ABU cao 2021-2023 zijn de cao ABU en cao NBBU nagenoeg gelijk. Het maakt dus niet meer uit of jouw uitzendkrachten onder de ABU of NBBU vallen.
Het maakt voor een uitzendkracht dus geen verschil of er gewerkt wordt voor een uitzendbureau dat lid is van ABU of NBBU. De huidige CAO's voor Uitzendkrachten zijn afgesloten voor de periode van 2 januari 2023 tot 1 januari 2024. Uitzendbureaus die lid zijn van ABU of NBBU zijn verplicht deze CAO toe te passen.
De uitzendkracht valt onder de ABU-cao. Daarin staat dat er sprake is van inlenersbeloning. Dat betekent dat de uitzendkracht recht heeft op dezelfde beloning als iemand in dienst bij de opdrachtgever zelf, in dezelfde functie.
De NBBU is dé brancheorganisatie van professionele intermediairs op de arbeidsmarkt. We behartigen de belangen van ruim 1.300 brede dienstverleners in de flexbranche: uitzendbureaus, payroll ondernemingen, zzp-bemiddelaars en andere intermediairs op de flexibele arbeidsmarkt.
Veelgestelde vragen over het NBBU-lidmaatschap
Entreegeld: €664,-De contributie voor een onderneming die werkt vanuit één locatie bedraagt: €2.149,-De contributie voor de zelfstandige B.V.die binnen de holding van een NBBU-lid valt (het zogenaamde concernverband, zie ook art.
De Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU) is dé brancheorganisatie voor 1.250 arbeidsbemiddelaars, met name in het MKB. Een NBBU-onderneming voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen.
verschil detacheren en uitzenden
Detacheren geeft jou (én de medewerker) echter meer zekerheid. Uitzenden heeft een zeer flexibele arbeidsverhouding terwijl we bij detacheren vooraf de contractduur afspreken. Daarnaast eindigt het contract niet bij het beëindigen van de opdracht maar op de vooraf afgesproken datum.
Het aantal vakantiedagen, 13e maand en eventuele bonussen vallen NIET onder de inlenersbeloning.
Sinds 1 juli 2023 hebben uitzendkrachten recht op alle toeslagen bij de opdrachtgever en/of bij de geldende cao van de opdrachtgever (inlener). Denk hierbij aan toeslag voor overwerken, onregelmatige tijden of bijvoorbeeld het werken in ploegendienst.
De voordelen van het lidmaatschap
De NBBU is dé brancheorganisatie van professionele intermediairs op de arbeidsmarkt. We behartigen de belangen van ruim 1.350 brede dienstverleners in de flexbranche: uitzendbureaus, zzp-bemiddelaars en andere intermediairs op de flexibele arbeidsmarkt.
Ontslag. Als er geen uitzendbeding in uw contract staat, kan het uitzendbureau u niet zomaar ontslaan.
Maar bij uitzendkrachten kan dat ook bij ziekte zijn. Het is echter sinds 2015 in alle sectoren verboden om zieke werknemers te ontslaan. Vorig jaar oordeelde het Gerechtshof in Den Haag daarom dat dit ook via het uitzendbeding niet mag.
De ABU staat voor kwaliteit, zekerheid en financiële betrouwbaarheid. Leden van de ABU gaan verder dan alleen voldoen aan wet- en regelgeving! Leden van de ABU bieden uitzendkrachten toekomstperspectief en nemen verantwoordelijkheid voor de toekomst met oog op duurzaamheid en goed werkgeverschap.
ABU staat voor Algemene Bond Uitzendondernemingen. Dit is een van de twee vakbonden voor uitzendkrachten. Wat staat er in de ABU cao? In de ABU cao staan allerlei afspraken over onder andere salaris, werktijden, pensioen en vakantie.
Een uitzendbeding is een bepaling in de uitzendovereenkomst die ervoor zorgt dat deze overeenkomst tussen uitzendkracht en uitzendbureau eindigt als de opdrachtgever de terbeschikkingstelling beëindigt. De terbeschikkingstelling is de tewerkstelling van de uitzendkracht bij de opdrachtgever.
Sinds 17 maart 2023 is het uitzendbureau verplicht om de ziektewetuitkering van een uitzendkracht die in fase A of 1-2 zat, aan te vullen. De uitzendkracht ontvangt van het UWV een ziektewetuitkering van 70%. Het uitzendbureau moet dit de eerste 52 weken aanvullen tot 90% en in de daaropvolgende 52 weken tot 80%.
Heeft de uitzendkracht recht op een 13e maand? Net als vaste werknemers hebben ook uitzendkrachten recht op een eindejaarsuitkering, als dat bij de werkgever zo geregeld is. Dat geldt vanaf 2 januari 2023.
Een werkgever moet zich aan de cao houden. Je kunt tussentijds om een salarisverhoging vragen, maar je werkgever is niet verplicht die te geven. Schat daarom zelf in of het verstandig is dit ter sprake te brengen. Het behouden van een goede werksfeer is natuurlijk het belangrijkste.
De uitlener is de werkgever van de uitgeleende medewerker en zorgt voor de betaling van het loon.
De detachering mag 24 maanden duren. Als u na deze 24 maanden nog buiten Nederland werkt, dan kunnen wij een overeenkomst sluiten met de bevoegde instantie in het land waar u werkt.
Aantal leden per 31 december 2019: 1.311
Leden beschouwen de Servicedesk als belangrijkste toegevoegde waarde van de NBBU. In 2019 ontving de Servicedesk 22.600 vragen van leden.
In tegenstelling tot uitzendkrachten zijn oproepkrachten vaak in dienst bij een werkgever. Meestal hebben zij een 0 uren overeenkomst en moeten alleen werken indien werkgever er behoefte aan heeft.
In fase A (ABU-cao) of 1-2 (NBBU-cao) heb je 2 wachtdagen.Van deze 2 wachtdagen wordt 1 wachtdag gecompenseerd. Je ontvangt hiervoor een opslag op je loon, de zogenaamde wachtdagcompensatie. In fase B en C (NBBU-cao) of 3 en 4 (ABU-cao) heb je 1 wachtdag.