Een reu gaat tilt tijdens het plassen zijn poot op om zijn 'geurvlag' zo op neushoogte uit te kunnen zetten. Hierdoor zullen deze eerder door andere honden worden opgemerkt. Geuren en geurvlaggen spelen een zeer belangrijke rol in de communicatie tussen honden.
Het is aannemelijk dat een hond de status die hij met het optillen van zijn poot en eventueel zijn urine wil communiceren ook waar moet zien te maken.
Probeer daarnaast op je puppy te letten, is hij erg aan het snuffelen of rondjes aan het draaien? Dan is de kans groot dat hij zijn behoefte moet doen. Hondjes houden vaak automatisch hun plas in zodra je ze oppakt. Dus als je iets aan ziet komen snel je pupje pakken en neer zetten waar hij zijn behoefte mag doen.
Sommige reuen doen dat al bij 6 maanden, andere bij 8, weer een volgende pas bij 12 maanden en er zijn reuen: die doen het nooit.
Hoe vaak moet een hond plassen? Simpel gezegd, volwassen honden moeten over het algemeen drie tot vijf keer per dag naar het toilet, en de meeste dierenartsen raden een maximale periode van zes tot acht uur aan tussen toiletbezoeken.
Stress kan verschillende oorzaken hebben. Vaak brengen mensen de hond in een stressvolle situatie, bijvoorbeeld door lawaai of verkeer. De ene hond heeft hier echter meer last van dan de andere. Dit heeft onder andere te maken met genetische aanleg en ervaringen die de hond heeft opgedaan.
Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt. Extra tip: Wacht met je hond uitlaten tot minimaal een uur na zijn maaltijd om de kans op een maagtorsie te verkleinen.
Reu of teefje
Er zit een verschil in reutjes of teefjes met betrekking tot het plassen, eigenlijk net als bij de mens. De reuen gaan, als ze eenmaal volwassen worden, staand plassen. Dit doen ze door een achterpoot op te tillen. De vrouwtjes blijven zittend plassen.
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!
De adviesleeftijd voor sterilisatie ligt tegenwoordig dan ook tussen de 6 en 9 maanden leeftijd, dus voor de eerste loopsheid of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid.
Castratie kan vanaf 6 maanden leeftijd. Er wordt een kleine snede voor het scrotum gemaakt, waarna de testikels verwijderd worden. Uw hond kan dezelfde dag weer naar huis. Wij geven pijnstillers mee voor de dagen na de operatie.
Pups: één uur per elke maand (dus een pup van drie maanden kan drie uur wachten) Volwassen honden: Van één jaar en ouder: maximaal acht uur, maar idealiter niet meer dan zes uur. Senior honden van acht jaar en ouder: Afhankelijk van grootte en gezondheid, verschilt van twee tot zes uur.
Je ziet je hond in huis ronddwarrelen en even later zie je een klein plasje urine in huis liggen. Op de moment dat je hem ziet dwarrelen, is het aan te raden om hem direct mee naar buiten te nemen. Laat hem buiten plassen en beloon hem vervolgens. Daarmee leer je het relatief snel af dat je hond plast in huis.
Honden die alleen buiten toegang krijgen wanneer het tijd is om naar het toilet te gaan, leren dat ze, zodra ze gaan, meteen weer naar binnen worden gebracht. Dus ze kunnen snuffelen, langzamer lopen en de tijd nemen om een plek te kiezen om te poepen om langer buiten te blijven.
Binnenshuis markeren
Er zijn meerdere verklaringen waarom een hond binnenshuis plast; incontinentie, deemoedplasjes, nog niet zindelijk zijn, maar ook stress en onzekerheid kunnen een reden zijn voor een hond om binnen te plassen.
Met elk plasje wordt een kleine geurvlag uitgezet, waarmee een hond zijn of haar territorium markeert. Deze geurvlag bevat een boodschap voor alle honden in de buurt. Vaak is de boodschap simpel: ik ben hier de baas en niemand anders!
Een hond die tegen een persoon plast, ervaart vaak die persoon als een stresserende prikkel. Doordat die misschien mondeling corrigeert of anderszins druk uitoefent. Het kan ook zijn dat de omgeving als stressvol ervaren wordt, en de hond al steun zoekend bij de eigenaar alsnog plast.
De meeste teefjes zullen na de sterilisatie niet van karakter veranderen. Echter door hormoonveranderingen kunnen sommige teefjes na de sterilisatie rustiger en aanhankelijker worden, maar andere juist feller en soms agressiever.
In het algemeen is 2-3 dagen pijnstilling voldoende om uw hond zich prettig te laten voelen. Let op! ook als het lijkt alsof uw dier helemaal NIET pijnlijk is, raden we toch aan de tabletten te geven. De wondgenezing en het herstel gaat aantoonbaar sneller met de medicijnen!
Ook bij sterilisatie geldt dat de behandeling per hond of kat, maar ook per dierenarts verschilt. De kosten van sterilisatie van de hond of poes liggen gemiddeld tussen de €180 en €550.
Een gezonde hond heeft per dag tussen de 40-60 ml per kg lichaamsgewicht per 24 uur aan vocht nodig om te kunnen leven. Een kleine hond heeft wat meer nodig dan een grote hond. We zeggen dat een hond teveel drinkt als hij meer dan een liter per tien kilogram lichaamsgewicht per dag drinkt.
Met vaak plassen bedoelen we vaak kleine beetjes. Dit kan passen bij blaasontsteking, een verstopping of dominant gedrag. U vindt dan alleen kleine plasjes en de hond kan veel aandrang hebben zonder dat er veel urine komt. Neem dan contact op met de dierenarts!
Soms kan een hond die ontspannen is ook een knipoog geven. Dit is een vriendelijk gebaar. We noemen deze ontspannen ogen “zachte ogen” Je ziet bij deze hond dat zijn hele uitdrukking zacht, vriendelijk en ontspannen is. De oren staan vaak wat naar de zijkant of naar voren en de staart hangt er ontspannen bij.
Een volwassen hond (vanaf +/- 1 jaar)
Voor volwassen honden geldt hetzelfde als voor oudere pups. De vuistregel is dus vier tot vijf keer per dag uitlaten, waarvan één keer een lange ronde van een half uur tot een uur, of langer. Ook dit is natuurlijk afhankelijk van het ras van jouw hond.
Ook honden die voorop lopen tijdens het wandelen doen dit niet omdat ze de baas willen zijn. Het is eerder andersom. In een roedel loopt de leider achterop en houdt het overzicht over de groep. Als jouw hond een paar meter voor jou loopt doet hij dat eigenlijk om de boel te 'verkennen'.