In plaats van paneermeel kun je ook wat in melk geweekt brood erbij doen, dan wordt de bal wat luchtiger. Astrid's ultieme tip? Haal de gehaktballen na het draaien nog even door het kruidenpaneermeel. ,,Zo krijg je een krokant korstje tijdens het braden, dat vind ik erg lekker'', aldus de slager.
Je kunt paneermeel zelf maken door twee stukken beschuit tegen elkaar te wrijven of droog brood fijn te wrijven. Als alternatief zou je ook verkruimelde cornflakes of walnoten kunnen gebruiken. Het wordt gebruikt om voedsel te voorzien van een krokant laagje, ook word het soms gebruikt om kwetsbaar eten te beschermen.
Eigenlijk kan je bijna alles gebruiken wat een beetje dezelfde structuur als paneermeel heeft, zolang het maar niet te uitgesproken is qua smaak. Dus gemalen haver of zelfs sojavlokken zijn een optie.
Pretzels. Pretzels zijn een geweldige alleskunner voor broodkruimels . Je kunt ze in een keukenmachine pulseren tot ze superfijn zijn en ze gebruiken als bindmiddel voor gehaktballen of gehaktbrood.
Tips. Je kunt elk brood gebruiken dat je wilt voor paneermeel, maar we raden stevig brood aan met een dichte kruim en korst, zoals zuurdesembrood, Franse baguette of rustiek landbrood. Je kunt ook traditionele Japanse panko maken. Hier wordt korstloos witbrood gebruikt om drogere en vlokkerigere kruimels te maken.
Nee, bloem moet niet worden vervangen. Broodkruimels worden gebruikt als bindmiddel voor smaak en textuur. Rauwe bloem heeft geen smaak of textuur en zal je gehaktbal dik en kleverig maken.
Voor de binding en de smaak kruidt de slager het vlees en voegt tevens zout toe. De hoeveelheid kruiden en zout zijn afhankelijk van de toepassing van het gehakt. Thuis kneden we ook graag een eitje en handvol paneermeel of gemalen oud brood door gehakt. Dat zorgt voor extra binding en stevigheid.
Als je geen brood hebt, kun je het vervangen door broodkruimels, crackers, granen, havermout, instantrijst, instantgerst of zelfs aardappelvlokken !
Vulstoffen zoals broodkruimels of bloem zijn ook belangrijk omdat ze voorkomen dat de gehaktballen droog worden . De broodkruimels absorberen de sappen uit het vlees terwijl het kookt, en houden ze vast in de gehaktbal. Ook hier is kwantiteit belangrijk; te veel en je gehaktbal zal meer op vulling of een dumpling lijken.
Hoe voorkom je dat de gehaktballen uit elkaar vallen? Ei, paneermeel en melk spelen een cruciale rol als bevochtigings- en bindmiddel in je gehaktballen. De juiste hoeveelheid bindmiddel is belangrijk, evenals het weken van het paneermeel in melk voordat je het vlees erdoor mengt.
Met Crackers of Beschuit
Je kunt ook crackers of beschuit gebruiken in plaats van brood. De methode is vergelijkbaar: vermaal de crackers of beschuit tot ze de gewenste consistentie hebben bereikt. Omdat crackers en beschuit al droog zijn, hoef je ze niet eerst in de oven of magnetron te drogen.
Nee.Het wordt erg plakkerig.
Havermout is de perfecte vervanger voor broodkruimels in gehaktballen of gehaktbrood . Hoewel ze niet ideaal zijn voor een knapperige coating, voegen ze de juiste hoeveelheid textuur toe om vlees, eieren en smaakstoffen samen te binden tot een heerlijk Italiaans geïnspireerd feest.
In plaats van paneermeel kun je ook wat in melk geweekt brood erbij doen, dan wordt de bal wat luchtiger.
Dit is een recept voor een country-style meatloaf, waarbij bloem wordt gebruikt in plaats van broodkruimels of crackers als bindmiddel . De toevoeging van champignons, wortels, selderij en uien maakt dit klassieke comfortfood zo smeuïg, vol van smaak en absoluut heerlijk.
In plaats van paneermeel kun je ook fijngewreven beschuit nemen, broodkruimels, panko (Japans broodkruim) of platgeslagen cornflakes.
De truc om droge gehaktballen te voorkomen is dat je ze simpelweg niet te lang moet braden. Daarnaast maakt de jus bij dit recept ze ook onweerstaanbaar lekker.
De functie van broodkruimels in gehaktbrood is om de sappen te absorberen en vast te houden, zodat je een vochtiger brood krijgt . Vlees op zichzelf zal de sappen gewoon weg laten lopen en droog worden. Een percentage van 15 tot 25 procent broodkruimels in verhouding tot het vlees is gebruikelijk in de meeste recepten van vandaag.
Melk: Voegt vocht toe en maakt het vlees malser, waardoor onze gehaktballen sappig en mals worden als ze eenmaal gekookt zijn.Ei: Voegt meer vocht toe en helpt het mengsel steviger te worden als ze eenmaal gekookt zijn .
" Bij vlees of vis is dat geen probleem. Je kan makkelijk het ei ( en ook de bloem ) er tussenuit laten en toch paneren, zolang het stuk vlees of vis een beetje vochtig is zal het paneermeel er wel aan kleven. Is het niet voldoende gepaneerd?
Paneermeel en eieren helpen de gehaktballetjes beter bij elkaar te houden.
Havermout kan gehaktbrood net als broodkruimels tot de perfecte broodvorm binden, maar is wel gezonder .
Teveel vocht doet je gehaktballen uit elkaar vallen. Zorg dat wat je door het gehakt mengt niet teveel water bevat. Een eitje helpt met de binding, maar is niet eens noodzakelijk: een snufje zout goed door het gehakt kneden is al voldoende om het vlees te laten binden.
Hamburgers zelf maken
Veel recepten voegen nog een ei en wat paneermeel toe aan het gehakt omdat omdat de burger dan minder snel uit elkaar valt of uitdroogt. Deze toevoeging is niet noodzakelijk, maar helpt wel. Sommigen vinden dan weer dat deze te veel impact heeft op de textuur en de smaak.
Ei wordt gebruikt als bindmiddel en er wordt een soort broodkruimel of cracker toegevoegd om gehaktballen wat meer diepte te geven. Als het gaat om het toevoegen van vloeistof aan gehaktbalmengsels, wordt vaak melk gebruikt vanwege de veelzijdigheid, diepte van smaak en rijkdom . Zonder het gebruik van melk, kunt u worden geconfronteerd met een bord met droge gehaktballen.