Om spruitjes in de diepvries te bewaren moet je ze eerst even blancheren vooraleer ze in te vriezen (-18°C). In een goed afgesloten bakje of plastic zak blijven ze zeker een jaar goed. Vries ze niet allemaal samen in, maar verdeel de spruiten per portie.
Spruitjes bereiden & bewaren
Spruitjes kun je in een netje of een open zak 3 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Spruitjes kun je ook invriezen, wel eerst ca.3-4 minuten blancheren. Dan kun je ze in een goed gesloten plastic bakje of zakje tot 12 maanden in de diepvries bij minimaal -18°C bewaren.
Sorteer in kleine, middelgrote en grote maten. Blancheer kleine koppen 3 minuten in water, middelgrote koppen 4 minuten en grote koppen 5 minuten . Koel snel af, laat uitlekken en verpak, laat geen ruimte over. Sluit af en vries in.
Kookpan: Voeg de bevroren spruitjes toe aan ruim kokend water.Kook ze daarna ca.8 minuten. Met deze bereidingstijd krijg je groenten met een bite.
Spruitjes koken
Zet met een mesje eerst een kruisje in het stammetje van ieder spruitje. Zo worden ze namelijk gelijkmatig gaar. Vul dan een pan met ruim water en een snuf zout, doe de spruitjes erin en breng aan de kook. Als het water kookt, zijn ze meestal in 10-13 minuten beetgaar en kun je ze afgieten.
Een kruissnede in de basis van de spruiten zou boze geesten verdrijven . Tegenwoordig zijn we meer bekend met de voedingsstoffen die in de groente verborgen zitten.
Spruitjes blancheren, hoe doe je dat? Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en dompel de spruitjes een 3-tal minuutjes onder. Nadien goed afspoelen onder koud water. Dep de spruiten voorzichtig droog met een propere keukenhanddoek en ze zijn klaar om in te vriezen.
Voeg de bevroren spruitjes in één laag toe aan de bakplaat, maar zorg ervoor dat de pan niet te vol raakt.Zet in de oven en rooster ze 10 minuten . Deze extra stap helpt om overtollig water te verwijderen, waardoor je spruitjes mooi bruin en knapperig worden aan de buitenkant (ze zijn zacht in het midden).
Ontdooi de groente niet te snel om bacteriën of een daling in de kwaliteit te voorkomen. Haal daarom de groenten de avond van tevoren of vroeg in de ochtend uit de vriezer, en laat deze afgedekt in de koelkast ontdooien. Laat de groente nooit op kamertemperatuur ontdooien.
Om groenten te blancheren, dompel je de groenten enkele minuten in een pan met kokend water, en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft. Door ze hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces.
Om een geweldige textuur te garanderen, doe je beide! Snijd en halveer je spruitjes, blancheer en droog ze grondig , en rooster ze vervolgens op een hoge temperatuur tot de buitenste bladeren zwart beginnen te worden. Vocht is de vijand van knapperigheid.
Zijn bevroren spruitjes net zo gezond als verse? Wat betreft voedingswaarde lijken bevroren spruitjes behoorlijk op verse en kunnen ze zelfs hogere hoeveelheden van sommige vitamines bevatten . Bekijk mijn bericht over de voedingsverschillen tussen verse en bevroren groenten om meer te weten te komen.
Je eerste stap zou altijd moeten zijn om de spruitjes te blancheren . Dit is in principe wanneer ze een paar minuten in kokend water worden ondergedompeld, niet totdat ze helemaal gaar zijn, maar net genoeg om wat van de bitterheid weg te nemen. Blancheren maakt ze ook zachter en behoudt hun mooie heldergroene kleur.
De meest gebruikelijke manier om spruitjes in te vriezen is om ze eerst te blancheren . Een pond verse, bijgesneden spruitjes levert ongeveer 1 1/2 pint bevroren op. Kies stevige, compacte spruitjes van 1 tot 2 inch in diameter. Kijk of er tekenen zijn van schade door insecten.
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
Verwijder alle beschadigde of losse buitenste bladeren.Doe verse, ongewassen spruitjes in een hersluitbare zak of groentezak en bewaar ze in de groentelade van de koelkast .
*Als u diepvriesspruitjes gebruikt, leg ze dan op een grote snijplank en laat ze ongeveer 5 minuten ontdooien voordat u ze snijdt.
Plet ze nadien samen met de gekookte aardappelen tot een smeuïge puree. Kook je spruiten in melk als je sneller last hebt van maagzuur.Ook de typische spruitengeur wordt hierdoor getemperd en de spruitjes zijn hiernaast lekker romig.
Planten bevatten zetmeel dat voor de groei van de plant wordt omgezet in suikers. Door het bevriezen van de plantencellen stopt de groei, maar de omzetting in suiker gaat nog even door. Daardoor wordt de natuurlijke bittere smaak van de boerenkool (en spruitjes) wat zoeter.
Bruin worden of dof worden van kleur in combinatie met verschrompelde bladeren is meer een indicator van vriesbrand, niet van rotting of bacteriegroei . Hoewel vriesbrand je niet ziek zal maken, hebben vriesbrandende spruitjes veel van de gewenste kwaliteiten van hun vroegere versheid verloren, dus zijn ze waarschijnlijk niet de moeite waard om te eten.
Gemiddeld zo'n 10 tot 13 minuten. Zet eerst een kruis in de stam van de spruiten, en doe ze daarna in een pan met ruim water en een snuf zout. Breng dit zonder deksel op de pan, aan de kook. Zodra het water kookt laat je de spruitjes zo'n 10 tot 13 minuten koken.
Niet ontdooien - het is niet nodig om de spruitjes te ontdooien voor het airfryen. Het maakt ze alleen maar zompig. Airfry ze bevroren . Airfry in een enkele laag en niet te vol - om ervoor te zorgen dat de hete lucht de spruitjes gelijkmatig gaart en ze allemaal gelijkmatig gaar worden, kook je ze in een enkele laag.
Je kunt spruiten invriezen nadat je ze eerst drie minuten in kokend water hebt geblancheerd. Ze verliezen dan wat van hun typische pittige smaak en worden wat zoeter. Invriezen, fermenteren, koel bewaren, aan de plant maar niet bij vorst. Spruiten zijn een bron van vitamine A en C en vezels.
Ja, je kunt de spruitjes een dag van tevoren blancheren en in de koelkast bewaren. Dit bespaart tijd op de dag van het koken en zorgt ervoor dat ze hun kleur en textuur behouden.
Tip: voeg een theelepel zout toe aan het ijswater om te voorkomen dat de smaak alsnog verloren gaat. Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!