Wat is verlatingsangst? Verlatingsangst is de angst om verlaten te worden door iemand die belangrijk voor je is. Een belangrijk hechtingsfiguur, zoals bijvoorbeeld je partner in een relatie. De angst is veelal aanwezig zonder dat hier ook directe aanleidingen voor zijn.
Iemand met verlatingsangst moet telkens overtuigd worden dat iemand ze niet wil verlaten. Dat gedrag kan bij volwassenen zelfs juist de aanleiding zijn voor de een om de ander te verlaten. Er worden ook andere begrippen gebruikt voor verlatingsangst zoals separatieangststoornis en scheidingsangst.
Verlatingsangst bij volwassenen is pas recentelijk erkend als een psychische stoornis. Om de diagnose officieel te stellen gebruikt men de DSM-5.
Hoe je omgaat met verlatingsangst bij je kind, kun je eigenlijk al leren van Bowlby. Het is namelijk belangrijk om voorspelbaar te zijn in je gedrag rondom afscheid nemen en terugkomen. Je kind zal leren dat afscheid niet negatief is. Daarnaast leert je kind 'houden van' en 'afscheid nemen' los van elkaar te zien.
Oorzaken onzekerheid in relatie
Zo kan je bijvoorbeeld onzeker zijn binnen je relatie omdat je een negatief zelfbeeld hebt: hoe kan mijn partner mij leuk vinden terwijl ik helemaal niet leuk ben? Maar ook ervaringen uit het verleden die emotionele littekens hebben achtergelaten kunnen zorgen voor een onzeker gevoel.
Laat hem met rust zo lang als je nog boos over verdrietig bent. Pas wanneer jij voelt dat je het weer aankan om bij hem in de buurt te zijn, zoek je toenadering. Hiervoor heb je minstens 3 maanden nodig, het liefst nog langer. Daarna weet je pas hoe het is om zonder hem te leven en of dat het waard is.
Als je bindingsangst ervaart vind je het moeilijk om je aan iemand te hechten. Wanneer een contact emotioneel of fysiek gezien te intiem wordt neem je afstand. Contacten blijven vaak oppervlakkig. Je vindt het moeilijk om een commitment aan te gaan en krijgt binnen een relatie al snel een beklemmend gevoel.
Mensen met borderline hebben een vaak grote behoefte aan intieme relaties, maar zijn daar tegelijkertijd bang voor. Ze zijn extreem bang om in de steek gelaten te worden. Ze stellen mensen daarom voortdurend op de proef. Zo testen ze als het ware of en wanneer iemand hen in de steek laat.
Verlatingsangst (angst om verlaten te worden) en bindingsangst (angst om zich te binden) zijn twee kanten van dezelfde medaille. Er speelt een sterke dynamiek (krachtenveld) tussen verlatingsangst en bindingsangst die voortkomt uit een diepe angst voor verlies van liefde.
Als je jezelf constant aan de oppervlakte houdt door altijd met andere mensen te zijn, laat je die ruimte niet toe. Als je alleen bent, moet je leren om te gaan met de rust. Zo kun je de momenten dat je alleen bent als oplaadmoment gebruiken. Je kunt tot jezelf komen en naar je eigen gedachten luisteren.
Separatieangst is de overmatige angst om gescheiden te worden van degene aan wie we gehecht zijn. Bij kinderen gaat dit meestal om de ouders of verzorgers. Bij peuters tussen de 8 en 18 maanden is separatieangst (verlatingsangst) en eenkennigheid normaal.
Angstige hechting ontstaat als je ouders inconsequent waren in hoe ze op jouw behoeften als kind reageerden. In je latere leven betekent het dat je weliswaar hunkert naar intimiteit, maar dat je tegelijkertijd ook vaak piekert over je relatie en het vermogen van je partner om jouw liefde te beantwoorden.
Angststoornissen hebben hun oorsprong in de hersenen. Iedereen is wel eens angstig. Maar als je angstig bent zonder aanleiding, of als de angst je dagelijkse leven beheerst, is er sprake van een angststoornis.
Je inspireert elkaar
De liefde van je leven inspireert jou (en andersom). Je wilt het beste voor elkaar en je support de ander altijd in het volgen van zijn of haar dromen. Ook help je elkaar om alles uit jezelf te halen.
Wanneer je hem/haar de ruimte geeft, durft hij/zij misschien wel intiemer te worden. Praat niet over de toekomst. Het is het heerlijk om te fantaseren over later, zoals bijvoorbeeld samenwonen of kinderen maar iemand met bindingsangst wilt hier meestal nog niet aan denken.
Wanneer je bindingsangst ervaart kan je ook erg twijfelen aan je partner. Denken dat er vanalles mis is met de ander waardoor jij je voelt zoals je je voelt. Heel vaak kan dan de gedachte opkomen om te stoppen met de relatie. 'We passen immers niet bij elkaar, ik twijfel namelijk zo vaak .. '.
Dus, kan iemand met bindingsangst van iemand houden? Jazeker, heel veel. De bindingsangst zorgt voor zelfafwijzing; ik ben niet goed genoeg, ik ben bang om alleen te zijn en ik ben bang om je te verliezen. Als je dit verbergt voor je partner, dan kan hij of zij alleen reageren op je afwerende gedrag.
Negatieve emoties zijn belangrijk als trigger van bindingsangst. Als je bindingsangst hebt en negatieve gevoelens ervaart kun je in blinde paniek raken binnen een relatie. Omdat je die negatieve gevoelens direct associeert met afwijzing. Bindingsangst kan dan ineens omslaan in verlatingsangst.
Een vrouw verleiden is vergelijkbaar met dansen met een vrouw. Af en toe hou je haar dicht tegen je aan en soms laat je haar stralen en kijk jij alleen toe. Als je te plakkerig bent, dan zal zij zich belaagd voelen. Als je haar volledig laat gaan en nooit meer terugkomt, dan zal ze zich beledigd voelen.
Wetenschappelijk onderzoek is er nooit naar gedaan, maar volgens relatietherapeuten zou ongeveer de helft van de koppels die een pauze inlassen wel degelijk terug bij elkaar komen. Dat een pauze niet altijd het einde van jullie relatie hoeft te betekenen, staat dus vast.
Wanneer hij deze verliest, verbrijzelt deze illusie. Dit verklaart waarom een narcist in turbo mode schiet wanneer je hem negeert. Doordat je geen contact meer opneemt, voelt een narcist zich machteloos en klein. Daardoor doen ze er soms alles aan om je weer terug te lokken zodat je hun zelfbeeld weer omhoog helpt.
Als hij constant dingen naar je stuurt en om je mening vraagt en daar zijn best voor doet, laat dat zien dat hij aan je denkt. Als hij je heel vaak berichten stuurt en altijd heel snel reageert op jouw berichten, dan is dat een goede graadmeter om te zien of hij veel aan je denkt.