De grootste boom ter wereld staat in Californië, in de Verenigde Staten. Daar staan veel sequoiabomen, die heel erg oud en groot kunnen worden. De meeste bomen zijn al zo'n 2000 jaar oud.
Met de naam Hyperion is deze mammoetboom (Sequoia sempervirens) met ruim 115 meter hoog de hoogste boom ter wereld. Hij staat langs de kust in het Redwood National Park in het Noordwesten van Californië.
Vergaap je aan de hoogste boom van Europa, de Karri Knight, in Valle de Canas, Portugal. Op de website van Monumentaltrees.com staat hij geregistreerd onder nummer 8314: de Karri Knight, zoals hij gedoopt is, een eucalyptus in het Portugese dorp Valle de Canas (nabij studentenstad Coimbra).
's Werelds hoogste boom is Hyperion, een 115,6 meter hoge kustmammoetboom in het noordwesten van Californië. De breedste boom is de Sunland Baobab in Zuid-Afrika. De oudst bekende boom is een Pinus longaeva in het Californische binnenland van meer dan 5000 jaar oud.
Hoe oud General Sherman precies is, is niet te zeggen maar de schatting is dat de grootste boom ter wereld ongeveer 2.500 jaar oud is.
De oudste boom ter wereld staat in Zweden, om exact te zijn in het Fulufjället National Park. De boom in kwestie is een spar. Op het eerste gezicht ziet de boom er weinig indrukwekkend uit, maar onderzoekers zijn erachter gekomen dat de wortels van de boom minstens 9.500 jaar oud zijn!
Zwaargewichten in de Achterhoek
Een voorbeeld van zo'n boom die zeldzaam is vanwege zijn omvang is de mammoetboom bij Huize Veldzicht in Brummen. Met een stamomtrek van 8 meter en 54 centimeter mag deze woudreus zich de dikste boom van Nederland noemen.
De Karomia gigas-bomen die in de Missouri Botanical Garden groeien, zijn drie jaar oud en al bijna twee meter hoog. Voor zover bekend groeien er maar iets meer dan twintig in de wildernis van Tanzania.
1: Douglasspar – Kroondomein Het Loo
Met een totale hoogte van 50,45 meter, laat dit exemplaar de andere hoogste bomen van Nederland ruim achter zich. Hiermee is dit exemplaar ook de enige Nederlandse boom die boven de 50 meter komt.
Ze groeien meestal niet dieper dan 2 meter maar kunnen zich tot 45 meter uitstrekken en daarmee een geen goede verankering bieden aan deze giga boom. De belangrijkste doodsoorzaak van een volwassen giant sequoia is dan ook omvallen.
Methuselah. De oudste nog levende boom in de wereld is pas onlangs ontdekt en heeft daarom nog geen naam gekregen. Uit onderzoek van de ringen en stamcellen is gebleken dat deze boom 5.062 jaar oud is!
De oudste boom is volgens hen metingen de Marialinde in Oisterwijk. Deze staat op het plein De Lind achter het gemeentehuis en telt 632 jaren. De eerst bekende gedocumenteerde vermelding van deze boom dateert uit 1388. De linde overleefde toen een felle brand en zou daarom bovennatuurlijke krachten hebben.
De verweerde, 1230 jaar oude den in Zuid-Italië is de oudste boom in Europa waarvan de leeftijd op wetenschappelijke wijze is gedateerd. Bovendien lijkt de oeroude conifeer nog lang niet te zijn uitgegroeid, zoals wetenschappers vorige week in het tijdschrift Ecology berichtten.
Vaak worden bomen vanaf 15 m al 'hoog' genoemd. Van werkelijk hoge bomen kan in Nederlands verband echter pas worden gesproken bij 25 m en hoger. Dergelijke hoge bomen zijn vooral te vinden in landgoederen en buitenplaatsen.
De boom genaamd "General Sherman" is niet alleen de grootste mammoetboom, maar ook de grootste boom ter wereld. Hij is 83,8 meter hoog, op anderhalve meter heeft hij een stamomtrek van 24,10 meter (bij de grond 31 meter). Zijn massa wordt geschat op 1950 à 2145 ton.
Metingen van de omtrek variëren van 41 meter tot 51 meter en met een diameter van 11,62 meter is het de dikste boom ter wereld.
De leeftijd van de mammoetboom is respectabel: men schat dat de oudste nu levende bomen tussen de 2000 en 3000 jaar oud zijn. De mammoetboom kan in zijn herkomstgebied 50-80 meter hoog worden.
De dikste boom van Nederland staat in Brummen: 'Onze mammoet begroet ons elke ochtend vanuit de achtertuin' VIDEOWaar staat de dikste boom van Nederland? In Brummen! Daar, in de tuin van Huize Veldzicht, torent een woudreus met een stamomtrek van 8 meter en 54 centimeter (gemeten in februari) boven alles uit.
De wurgende vijgen: Ta Prohm, Angkor Wat
De beroemdste boom van allemaal is de boom die Ta Prohm heeft opgeslokt.
Het zijn onze laatste 'oerbomen'. Het gaat om soorten als de laurierwilg, de ruwe iep en de egelantier. Van veel van deze boomsoorten bestaan ook gecultiveerde exemplaren. Maar die zijn veel minder klimaatbestendig dan de oorspronkelijke bomen en struiken, en veel minder van belang voor de biodiversiteit.
Bij kasteel Doornenburg in de provincie Gelderland, precies waar de Rijn zich opsplitst in de Neder-Rijn en de Waal staat een eik in de rijke rivierbodem, naar men zegt, Nederlands oudste boom, bekend als de 'duizendjarige eik'.
Als je exact wil weten hoe oud een boom is, dan tel je best het aantal jaarringen in het onderste van de stam. Immers, een doorsnede van de stamvoet telt heel wat meer jaarringen dan een doorsnede bovenin de stam of van een grote tak. Bij een boom groeit dus elk jaar een laagje bij, in de breedte en in de lengte.
Veel eiken worden, indien de mens ze de kans geeft, 300 tot 400 jaar oud, een kleiner aantal haalt 500 tot 900 jaar.