Bij het kopen van nieuwbouw heb je als voordeel dat je overdrachtsbelasting bespaart. Verder krijg je bij een nieuwbouw hypotheek een betere rente, dan bij het afsluiten van een hypotheek op een bestaande woning.
Voordelen nieuwbouwwoning
Het huis stijgt sneller in waarde. Tijdens de bouw is een behoorlijke waardestijging geen uitzondering. Je hebt SWK-garantie, waardoor je voor enkele jaren een groot gevoel van zekerheid krijgt. Je kunt het huis volledig naar je eigen smaak inrichten.
Als je jouw eerste huis wilt kopen, is de kans groot dat bestaande bouw beter binnen je budget past dan nieuwbouw. Hoewel de kosten koper hoger zijn bij bestaande bouw, heb je geen bouwrente en meerwerk zoals bij nieuwbouw.
Het 'bouwen, bouwen, bouwen' om het woningtekort op te lossen valt niet mee. De stikstofcrisis en inflatie zorgen voor vertraging en hogere kosten. Een nieuwbouwwoning kan bijvoorbeeld later opgeleverd worden en de koopprijs kan hoger uitvallen.
De bouw van een nieuwbouwhuis duurt normaliter een jaar tot anderhalf jaar. In die periode heeft u naast de woonlasten van uw huidige woning, ook nog een kostenpost voor de aanschaf van de grond (waar uw nieuwbouwhuis gebouwd gaat worden) en de bouwkosten.
Nadelen nieuwbouw
Je koopt een nieuwbouwhuis op basis van een tekening; je kunt het huis voor de koop niet gaan bekijken. Vaak moet je lang wachten totdat het huis wordt opgeleverd (meestal 1 tot 1,5 jaar). Bovendien kan de bouw vertraging oplopen, waardoor je niet precies weet wanneer je de sleutel krijgt.
Oude huizen hebben vaak ook meer karakter en sfeer. Daarentegen ben je vaak meer geld kwijt aan onderhoud, verbouwen en het kopen zelf. Daarnaast zijn er soms verborgen gebreken die frustreren en je veel tijd en geld kunnen kosten.
Nieuw gebouwde huizen werden in het laatste kwartaal voor 13,5 procent meer verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder, rapporteert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bestaande koopwoningen gingen voor 19,6 procent meer van de hand, de grootste stijging in bijna 22 jaar.
Hoeveel je nodig hebt, is afhankelijk van het huis dat je koopt. De bijkomende kosten voor een nieuwbouwwoning zijn ongeveer 2% van de koopsom. Ontdek hoeveel eigen geld je nodig hebt en waarvoor.
Bijkomende kosten nieuwbouwwoning
Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning bedragen de bijkomende kosten gemiddeld 9 procent van de koopprijs van bijvoorbeeld 300.000 euro van je nieuwe woning. Onderstaand vind je de extra kosten bij de aankoop van nieuwbouw opgesomd.
Afhankelijk van je smaak, inkomen en gezinssamenstelling kan het bedrag natuurlijk flink variëren. Het Nibud geeft als richtlijn een bedrag tussen €7.500,- en €13.000,-.
In april 2022 staan er meer huizen te koop dan het laatste kwartaal van 2021. Dit betekent dat prijzen nog steeds dalen. Kopers die in 2021 en 2022 hebben gekocht zullen een groot gedeelte van het overboden bedrag als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. In een onstabiele huizenmarkt is de vraag minder.
Een nieuwbouwhuis is over het algemeen een bijzonder waardevaste investering. Het is dus een slimme keuze om een nieuwbouwhuis te kopen. Alles is nieuw; alles werkt. En bovendien heeft u nog garantie.
“De huizen die worden gebouwd zijn te duur”, zei Onno Hoes, voorzitter van Makelaarsvereniging NVM in januari 2020 tegen het Algemeen Dagblad. “Bestaande huizen kosten gemiddeld 326.000 euro, die zijn nog enigszins te financieren. Maar nieuwbouw kost gemiddeld 388.000 euro. Dat is voor de gewone man niet te betalen.”
Veel mensen geven uiteindelijk toch de voorkeur aan het kopen van een eigen huis als dat financieel mogelijk is, want ondanks de crisis stijgen veel huren gewoon door. Door een slimme keuze te maken wat betreft de rentevaste periode, kun je bij een koopwoning juist je woonlasten relatief zeker maken.
Zelf bouwen is de ultieme vrijheid, maar het kost meestal wel meer dan een bestaande woning kopen. Je moet een goede bouwgrond vinden – geen gemakkelijke opdracht in België - en betalen. Daarna moet je ook het bouwen zelf bekostigen.
Kopen blijkt lastig, ook voor Korten. De kans op een huis is in veel gemeentes namelijk nihil voor alleenstaande starters met een modaal salaris (dat is rond de 38.000 euro) en zonder enorme spaarrekening of vermogende ouders, aldus Kassa. Korten verdient 42.000 euro bruto per jaar.
Bij nieuwbouw weet u vaak niet precies wanneer uw nieuwe huis klaar is. U weet dus ook niet hoe lang u dubbele woonlasten heeft. Gemiddeld duurt de bouw een jaar. Heeft u een koophuis, dan is het daarnaast onzeker hoe snel u dat verkoopt.
Als de nieuwbouwwoning is opgeleverd vóór de WOZ-toestandsdatum, dan is de WOZ-waarde de volledige waarde van de afgebouwde woning inclusief grond en verbouwingen. Vaak komt dit overeen met de prijs die u er zelf voor heeft betaald, als u de nieuwbouwwoning heeft gekocht op of rond de waardepeildatum.
Werkbare werkdagen zijn dagen waarop in de bouw wordt gewerkt. Een kalenderjaar telt gemiddeld 180 werkbare werkdagen. De volgende dagen vallen hier buiten: erkende rust- en feestdagen, collectieve vakantiedagen, en de zogeheten 'onwerkbare dagen'.
Onder ruwbouw vallen bijvoorbeeld de fundering, de riolering, een groot deel van de leidingen, de dragende muren en het dak. Als de ruwbouwfase is afgerond, is de nieuwbouwwoning wind- en waterdicht.
Als de gehele bouw is ingepland kunnen de (vaak) mannen starten met stap 2: de ruwbouw. Dit begint natuurlijk met de fundering. Vervolgens worden de begane grond vloeren gestort en worden de muren gemetseld. Ook het isoleren van de woning is een belangrijk onderdeel tijdens deze ruwe bouwfase.