Dreumesen kunnen al staan en leren lopen. Ze zien nog geen gevaar en kunnen vaak al meer dan dat ze begrijpen. Hun wereld wordt snel groter.
Niet alleen in lengte en gewicht, maar ook in zijn denken en doen. Als je baby een jaar oud is, heeft hij leren kruipen, zitten, staan, brabbelen en misschien zelfs wel leren lopen en praten.
De motoriek van je kindje gaat hard vooruit als hij tussen de 10 en 12 maanden is. Hij krijgt steeds meer controle over zijn handen en vingers en ontdekt wat hij ermee kan. Een favoriet spelletje bij veel kinderen: dingen in een bakje stoppen en ze er weer uit halen. En nog een keer.
Je dreumes leert overigens het meest van de dingen die hij geregeld meemaakt in zijn vertrouwde omgeving. Daarom is het ook zo belangrijk dat je je dreumes de kans geeft je te helpen (en dus te leren!) in die gewone, vertrouwde omgeving. Hij wil je nu ook helpen met simpele taakjes in bijvoorbeeld het huishouden.
Volgens speelgoeddeskundigen geldt voor dreumesen tot twee jaar: een derde van zijn maandleeftijd in speelgoed is voldoende. Zo heeft een kind van 24 maanden genoeg aan 8 speeltjes. Heeft je kind meer? Leg de rest dan eens uit het zicht en ruil de speeltjes waar je kind het minst mee speelt wekelijks om.
De moeilijkste leeftijd bij kinderen? Volgens Amerikaans onderzoek is dat 12 tot 14 jaar. Waar kleine kinderen vooral fysiek veel van hun ouders eisen, wordt het op die leeftijd eerder mentaal zwaar.
Een kind van 1 jaar slaapt ongeveer 11 tot 13 uur per nacht. Overdag slaapt hij meestal een uurtje 's ochtends en een uurtje 's middags. Een kind van anderhalf jaar doet vaak alleen aan het begin van de middag één slaapje. Veel kinderen van deze leeftijd vinden afscheid nemen bij het naar bed gaan moeilijk.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven: Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën inzitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn. Kaas gemaakt van rauwe melk.
De meeste baby's tussen de 7 en 12 maanden benoemen hun ouders als “mama” of “dada”. De eerste woordjes (anders dan mama of dada) leren de meeste baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kleintje 2 jaar is, praat hij of zij in zinnen van 2 tot 4 woorden.
Je kind begint de eerste woordjes te zeggen als het één tot anderhalf jaar oud is. Als je kind vier jaar wordt, kan het al (eenvoudige) zinnetjes maken. Wanneer je dagelijks veel aandacht besteedt aan praten met je kind en luisteren, dan leert het steeds beter praten.
Vierde fase: Vanaf 12 maanden passeren de eerste echte woordjes de revue. Je kindje kan nu verbanden leggen tussen woorden en de betekenis ervan. Denk aan 'mama', 'papa' en 'bal'.
Richtlijn: ongeveer 300 ml (2 bekertjes) per dag. 3 keer per dag een maaltijd, bijvoorbeeld 's ochtends en 's middags een boterham en 's avonds een warme maaltijd. Toelichting melk: vanaf 1 jaar heeft je kindje geen opvolgmelk meer nodig. Hij is eraan toe om halfvolle of magere melk te drinken.
Hoeveel koemelk mag je geven? Vanaf de leeftijd van 1 jaar mag je je kind tot 300 ml aan zuivelproducten geven. Dit kan koemelk zijn, maar ook karnemelk, yoghurt of sojamelk. Bijvoorbeeld: 150 ml koemelk bij het ontbijt en 150 ml yoghurt als toetje na het avondeten.
Baby gecontroleerd laten huilen: gecontroleerde uitdoving/ graduele extinctie. Dat is de welbekende '5-10 minuten regel', ook wel de gradual extinction of de gecontroleerde uitdoving genoemd.. Hierbij ga je elke 5 minuten terug om je baby of kind te troosten en het aantal minuten voer je stapsgewijs op.
Ongeveer dus nog hetzelfde als een baby van 6 maanden. Vanaf 1 jaar: een baby van 12 maanden heeft ook 14 uur slaap op een dag nodig, maar met gemiddeld 1 tot 2 slaapjes overdag. Vanaf 2 jaar: een peuter van 2 jaar heeft zo'n 13 uur slaap per dag nodig inclusief het middagdutje dat gemiddeld 1,5 duurt.
18 maanden t/m 2,5 jaar
Tussen 6:00 en 7:30 start van de dag. Tussen 12:00 en 13:00 start middagslaapje van ongeveer 2 uur en 15 minuten voor kindjes van 18 maanden en ongeveer 2 uur voor oudere kinderen. Tussen 18:00 en 18:30 start bedtijdroutine. Tussen 18:30 en 19:00 lichten uit en slapen.
Puzzels, Duplo & stapelblokken
Wanneer je baby 1 jaar wordt, kun je speelgoed geven waar ze al iets meer over na moeten denken. Mila kreeg dan ook haar eerste stapelblokken, houten puzzel en Duplo!
Op zoek naar een cadeau voor een baby van 6 tot 12 maanden? Door een baby veel liggend te laten spelen, wordt de motorische ontwikkeling gestimuleerd. Een leerzaam activity-center, maar ook mobiles, speelkleden en speelfiguren zijn op deze leeftijd favoriet.
Door vooral die eerste uitingen van agressie tegen te gaan, voorkom je enorme agressiepieken later. Een los handje in de lucht, waarmee je dreumes aangeeft dat hij je wil slaan maar je niet aanraakt, is genoeg om hem duidelijk te corrigeren. Ook dreigen met slaan is immers niet te tolereren.
Je kind eet ongeveer 2 tot 3 boterhammen per dag, meestal verdeeld over het ontbijt en de lunch (zie de dagmenu's). Brood heeft je kind nodig om bijvoorbeeld genoeg koolhydraten, eiwitten, vezels, jodium, B-vitamines en ijzer binnen te krijgen. Welk brood kies je, en ook belangrijk: wat smeer je erop?