Simpel gezegd gaat het om overeenkomsten die niet online worden gesloten én niet in de fysieke winkel; vandaar 'buiten verkoopruimte'. Volgens de richtlijn is de gedachte achter deze bescherming dat de consument op die plaats door de handelaar verrast of onder druk gezet kan worden.
De informatieplichten
Bij overeenkomsten gesloten buiten de verkoopruimte, oftewel via een website of de telefoon, kan de koper het product niet zien of uitproberen. Ter bescherming van de koper gelden daarom aanvullende informatieverplichtingen.
Kopen aan de deur valt in Nederland onder de Colportagewet. In Nederland is een wet van kracht, namelijk de Colportagewet, waarin diverse zaken zijn geregeld. Dit betekent onder andere dat u bij aankopen vanaf €34,00-, altijd 8 dagen bedenktijd heeft en zonder opgaaf van reden, om de overeenkomst ongedaan kan maken.
Colportage is de verkoop van producten of diensten buiten een officiële verkoopruimte zoals een winkel, bijvoorbeeld: huis-aan-huis verkoop (verkoop aan de deur) verkoop op straat.
Daarmee mag u eten en drinken verkopen, zoals hotdogs of ijs. Bloemen mogen ook. Mondkapjes, alcohol of lachgas mogen niet. U mag op straat of in een park verkopen.
Wilt u op straat of aan de deur spullen of diensten verkopen (huis-aan-huis verkoop)? Dan heeft u soms een ventvergunning nodig of u moet een melding doen. U vraagt de ventvergunning aan bij de gemeente waar u wilt verkopen.
Er is sprake van colportage als het initiatief van het persoonlijke bezoek van de verkoper komt. Als u dus zelf een verkoper bij u in huis uitnodigt, dan is er geen sprake van colportage en kunt u geen beroep doen op de bijzondere beschermingsregels die bij colportage gelden.
De bedenktijd stopt 14 dagen nadat het product is geleverd of het contract voor een dienst is gesloten. Volgens de wet mag u tot die tijd zonder reden van de koop af. U hebt ook bedenktijd als een digitaal product gratis lijkt, maar u wel uw persoonsgegevens moet delen om het af te nemen.
Als u iets in een winkel koopt, geldt er geen bedenktijd. Bijvoorbeeld bij de aankoop van een bankstel of keuken. Als u het product dan niet meer wil, kan de verkoper annuleringskosten vragen. Soms staan deze annuleringskosten in uw koopovereenkomst of algemene voorwaarden.
Thuisverkoop of home parties vallen, net zoals e-commerce, onder een specifieke informatieplicht. Je moet de klant zowel vooraf, tijdens en na de bestelling bepaalde informatie geven en je moet werken met een geschreven overeenkomst.
De consument heeft het recht om binnen 14 dagen na de dag van ontvangst van de gehele bestelling (door de consument zelf of een door hem aangewezen derde) aan de verkoper te laten weten dat hij af wil zien van de koop. Dit heet herroepen of ontbinden. U mag ook een langere termijn bieden, maar dat hoeft niet.
Er is sprake van een consumentenkoop als het een koopovereenkomst tussen een professionele verkoper en een particuliere koper van een roerende zaak betreft (artikel 7:5 Burgerlijk Wetboek).
Beide richtlijnen moeten uiterlijk op 1 juli 2021 zijn omgezet in Nederlands recht en treden in werking vanaf 1 januari 2022. De richtlijnen worden geïmplementeerd in boek 7 van het Burgerlijk wetboek. De richtlijn consumentenkoop is van toepassing op koopovereenkomsten die vanaf 1 januari 2022 worden gesloten.
Geen bedenktijd aankoop winkel
Vaak ontvangt u een tegoedbon of uw geld terug. Dit is een gunst van de verkoper. Hij is dus niet verplicht om uw product te ruilen of geld terug te geven. De mogelijkheid om te ruilen of teruggave van uw geld moet op de kassabon staan of vermeld worden in de winkel zelf.
Op grond van de wet hebt u als koper na het tekenen van het koopcontract een bedenktermijn van 3 dagen. Soms is in het koopcontract afgesproken dat de verkoper ook een bedenktermijn heeft. De verkoper kan dan binnen de bedenktermijn van het contract af. Een bedenktermijn voor de verkoper komt niet vaak voor.
Wanneer de klant zich beroept op het herroepingsrecht, heeft hij recht op volledige terugbetaling van het aankoopbedrag. Dit moet gewoon in geld, u mag dus geen cadeaubon of iets dergelijks geven. Heeft de klant met een cadeaubon betaald, dan mag u wel in die vorm terugbetalen.
Let op het tijdstip
De beste tijd om te collecteren is tussen 17.00 uur en 20.00 uur. Oudere mensen vinden het vaak prettig als je voor 19.00 uur komt; tweeverdieners zijn vaak pas na 19.00 uur thuis.
De Colportagewet is een Nederlandse wet die consumenten beschermt tegen agressieve verkoopmethoden. Zo worden de huis-aan-huisverkoop en de verkoop op straat aan regels onderworpen. De consument krijgt bijvoorbeeld veertien dagen de tijd om op een overhaast genomen aankoopbeslissing terug te komen.
Een garageverkoop door particulieren is vrij van leurkaart, maar je hebt wel toestemming van het schepencollege nodig. Het verkopen van eetwaren en dranken voor eigen rekening is niet toegestaan. Dit kan enkel wanneer de verkoop een menslievend doel heeft en gebeurt door een vereniging.
- Het is verboden om tijdens het venten alcohol en/of sigaretten te verstrekken. - De venter mag van maandag tot en met zaterdag van 08.00 uur tot 19.00 uur en op zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur venten. - De venter mag niet langer dan tien minuten achtereenvolgend stil staan op een locatie.
Met een standplaatsvergunning kun je met je foodtruck op een openbare weg of standplaats staan en je producten verkopen. Afhankelijk van wat je verkoopt krijg je te maken met de regels van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Denk aan hygiëne en voedselveiligheid. Hiervoor geldt de hygiënecode voor de horeca (HACCP).
In plaats van een vergunningstelsel geldt vanaf 1 januari 2010 een algemeen verbod: het is verboden te venten als de openbare orde wordt verstoord, de openbare veiligheid, de volksgezondheid of het milieu in gevaar komen.
U mag met de verkoopwagen alleen stilstaan als u klanten hebt, anders moet u doorrijden. U mag alleen artikelen venten die geschikt zijn om mee te venten. Als u etenswaren of drinken verkoopt, moet u voldoen aan de eisen van de Voedsel en Warenautoriteit. U mag geen alcohol verkopen.